Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nedarbas Lietuvoje įstrigęs ties 8 proc., nors darbo vietų daug

Lietuvoje registruoto nedarbo lygis liepą siekė 8 procentus ir buvo 0,2 procentinio punkto mažesnis nei prieš metus. Užimtumo tarnyba pasidalijo informacija, kokios profesijos yra paklausiausios.
Užimtumo tarnyba
Užimtumo tarnyba / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Šių metų rugpjūčio 1 d. šalyje buvo registruota 137,4 tūkst. darbo neturinčiųjų ir jie sudarė 8,0 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų, tai 0,2 proc. punkto mažiau nei prieš metus.

Per mėnesį darbo ieškančių asmenų skaičius sumažėjo 1,1 tūkstančiu, o per metus – 5,7 tūkst.

Liepos mėnesį Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje buvo registruota 32,7 tūkst. darbo pasiūlymų. Dėl darbo paieškos į šalies klientų aptarnavimo skyrius per mėnesį kreipėsi 25,7 tūkst. asmenų.

Didžiausias nedarbas – Utenos apskrityje, čia jis siekia 11,2 procento.

Vertinant pagal rajonus, daugiausiai nedirbančiųjų yra Zarasų rajone (14,3 proc.), Ignalinos r. (13,3 proc.), Kelmės r. (13 proc.), Lazdijų r. (12,7 proc.).

Mažiausias registruotas nedarbas – Klaipėdos apskrityje, čia jis siekė 6 proc.

Užimtumo tarnyba pastebi tendenciją, kad liepą padidėjo absolventų registracija – darbo paieškas pradėjo 1,6 tūkst. jaunuolių, iš jų daugiausia – 42,5 proc. – baigę profesines mokyklas, kas trečias – universitetus, 23,8 proc. – kolegijas.

2018 m. liepą buvo įregistruota 1,7 tūkst. absolventų. Iš viso per mėnesį į klientų aptarnavimo skyrius kreipėsi 25,7 tūkst. darbo neturinčių asmenų – 31,7 proc. daugiau nei birželį.

Vidurvasarį darbo jėgos paklausa, palyginti su birželiu, augo beveik 10 proc. – šalies darbdaviai per mėnesį įregistravo 32,7 tūkst. tūkst. laisvų darbo vietų, iš jų – 23,7 tūkst. naujų.

Darbo rinkoje paklausiausi buvo pardavėjai, virėjai, reklamos ir rinkodaros specialistai, dažytojai, statybininkai, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojai. Labiausiai augo slaugos specialistų, dailidžių ir stalių, barmenų bei jaunesniųjų socialinių darbuotojų poreikis.

Savarankiškai dirbančių skaičius išaugo 19 proc. – veiklą pagal verslo liudijimus pradėjo 8,3 tūkst. asmenų.

Įspėjo apie atleidimus

2019 metų liepos mėnesį Užimtumo tarnyba gavo pranešimą apie numatomą grupės darbuotojų atleidimą iš privataus sektoriaus Vilniuje, dėl įmonėje vyksiančių darbo organizavimo pakeitimų. Apie atleidimą įspėtas 231 darbuotojas iš 395 dirbančiųjų nekilnojamojo turto operacijomis užsiimančioje įmonėje UAB „Mano Būsto priežiūra“.

2018 metų liepos mėnesį buvo gauti 5 pranešimai apie numatomą 195 darbuotojų atleidimą, iš Lietuvos edukologijos universiteto, UAB „Jadecloud-Vilma“, VšĮ „Vilniaus odos ir veneros ligų centras“, Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro, Šiaulių r. Dirvonėnų mokyklos – daugiafunkcinio centro.

Lyginant 2019 metų ir 2018 metų liepos mėnesius, šiemet gauta keturiais pranešimais mažiau, tačiau įspėta 18,5 proc. daugiau darbuotojų.

Per 2019 metų sausio – liepos mėnesius gautas 31 pranešimas apie numatomą 1896 darbuotojų atleidimą. Šiemet įspėtų apie atleidimą darbuotojų skaičius sumažėjo 1,6 karto. Per 2018 metų sausio – liepos mėnesius gautas 71 pranešimas apie numatomą 3078 darbuotojų atleidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius