Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerijus Mačiulis: senatvės pensijos turėtų būti perkeltos į valstybės biudžetą

Bazinės senatvės pensijos turėtų būti perkeltos iš „Sodros“ į valstybės biudžetą, teigia „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas. Nerijaus Mačiulio teigimu, „Sodros“ biudžeto pajamų augimo potencialas yra mažas, todėl tai būtina, norint didinti senatvės pensijas.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis

„Vienas diskusijų objektas nuolat kalbant apie „Sodros“ biudžetą yra bazinės senatvės pensijos perkėlimas iš „Sodros“ biudžeto į valstybės biudžetą. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tai techninis žingsnis, bet taip nėra. „Sodros“ biudžetas ir išmokos jame iš dalies priklauso nuo įmokų, kurias sumoka dirbantysis. Tuo tarpu bazinė senatvės pensija nepriklauso nuo stažo ir nuo gauto atlyginimo, tai yra valstybės minimali garantija, suteikiama visiems šalies gyventojams. Tai niekaip nesusiję su „Sodros“ veikla ir dėl to tai turi būti įsipareigojimas valstybės, o ne „Sodros“ biudžete“, – BNS sakė N.Mačiulis.

Priimdamas kitų metų „Sodros“ biudžetą, Seimas atsisakė opozicijos reikalavimo kompensacijas pensininkams išmokėti per vienerius metus. Anot N.Mačiulio, tokiu būdu opozicija netiesiogiai pasiūlė didinti valstybės skolinimąsi.

„Opozicija ne visai tiesiogiai pasiūlė skolintis daugiau, bet čia manau ne visai nuoširdus pasiūlymas, nes kitose diskusijose buvo kalbama, kad nesilaikoma fiskalinės drausmės įstatymo ir nemažėja biudžeto deficitas“, – sakė „Swedbank“ ekonomistas.

Seimas antradienį priėmė 2015-ųjų „Sodros“ biudžetą, kuris į prieškrizinį lygį grąžina ligos ir nedarbo išmokas, o nuo kitų metų liepos valdžia padidins ir pensijas. Planuojamos „Sodros“ biudžeto kitų metų pajamos yra 3,24 mlrd. eurų (11,185 mlrd. litų), o išlaidos – 3,395 mlrd. eurų (11,72 mlrd. litų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius