Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nerimas dėl pasaulio prekybos nusmukdė Europos akcijų indeksus

Investuotojams nerimaujant dėl pasaulio prekybos perspektyvų per artimiausius ketverius metus, kol JAV prezidento pareigas eis Donaldas Trumpas, pagrindiniai Europos akcijų indeksai pirmadienį smuko.
Akcijų birža
Akcijų birža / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bendras didžiausių regiono įmonių akcijų indeksas „Stoxx Europe 600“ sumenko 0,5 proc. iki 361,01 punkto, nusileidęs į žemiausią per tris savaites lygį.

Didžiosios Britanijos FTSE 100, kaip ir Vokietijos DAX, smuko 0,7 proc., o Prancūzijos CAC 40 – 0,6 procento.

Pirmadienį, savo pirmąją darbo prezidento poste dieną, D.Trumpas pasirašė įsakymą dėl JAV atsisakymo dalyvauti Ramiojo vandenyno partnerystės (TPP) sutartyje. Jis taip pat pažadėjo užtikrinti, kad būtų peržiūrėtos Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) nuostatos.

Pirmadienį atpigo Europos bankų akcijos, taip pat smuko naftos ir dujų įmonių akcijų kursai.

Be to, prezidentas didžiausių JAV įmonių vadovus įspėjo, kad JAV įmonėms, kurios perkelia gamybą į užsienį, o po to užsienyje gaminamas prekes eksportuoja į JAV, bus nustatyti „labai dideli“ muitai.

Jis taip pat pažadėjo, kad įmonės, kurios norės kurti gamybos pajėgumus Jungtinėse Valstijose, gali tikėtis švelnesnio reguliavimo.

Panašius pareiškimus D.Trumpas darė ir per savo rinkimų kampaniją, ir po pergalės JAV prezidento rinkimuose. Tačiau šis įspėjimas įmonių vadovams rodo, kad D.Trumpas ketina tesėti prieš rinkimus duotus pažadus, sako ekspertai.

Pirmadienį atpigo Europos bankų akcijos, taip pat smuko naftos ir dujų įmonių akcijų kursai.

„Philips Lighting“ akcijų kursas sumažėjo 2,7 proc., įmonei paskelbus, kad jos įplaukos 2016 metų ketvirtąjį ketvirtį sumažėjo nuo 2,05 mlrd. eurų tuo pat laikotarpiu metais anksčiau iki 1,93 mlrd. eurų. Tačiau jos grynasis pelnas pašoko 50 proc. iki 63 mln. eurų. Pernai iš „Philips“ išskirta įmonė paskelbė pirmuosius 1,1 euro akcijai dividendus ir taip pat pažadėjo per artimiausius dvejus metus akcininkams išmokėti 300 mln. eurų.

Italijos draudikės „Assicurazioni Generali“ akcijos pabrango 4 proc., pasklidus žiniai apie tai, kad Vokietijos „Allianz“ domisi jos įsigijimo galimybėmis. „Allianz“ akcijos atpigo 1,3 procento.

Prancūzijos draudimo įmonės AXA rinkos vertė sumažėjo 1,3 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius