-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 19 /17:06

Apie nėštumą prabilusi šiaulietė atleista antrą darbo dieną: restoranas atliko tyrimą, Darbo inspekcija – bejėgė

Iš emigracijos grįžusi Agnė Jodkevičiūtė nė nenutuokė, kas jai nutiks bandant įsidarbinti Lietuvoje. Picerijos administratore įdarbinta nėščia moteris jau kitą dieną buvo atleista, o įrašai apie ją dingo iš sistemos. Tą pastebėjusi Valstybinė darbo inspekcija pradėjo tyrimą, tačiau kaltų nenustatė. Restorano valdytojai turi kitą versiją ir sako, kad moteris antrą dieną darbe nepasirodė. Teisininkas kalba apie galimą nėščiosios diskriminaciją.
„Charlie pizza“ Šiauliuose
„Charlie pizza“ Šiauliuose

Picerijoje įsidarbino administratore

Ilgus metus už Lietuvos ribų praleidusi A.Jodkevičiūtė grįžo į gimtinę ir pradėjo ieškotis darbo. Tiesa, ji buvo nėščia ir darbo pokalbiuose apie tai pranešdavo.

„Išsiunčiau nemažai gyvenimo aprašymų. Jau antrame darbo pokalbyje man pasakė, kad galiu pradėti dirbti“, – pasakojo A.Jodkevičiūtė.

Šiauliuose ji įsidarbino administratore „Amber Food“ grupės valdomoje „Charlie pizza“ picerijoje.

Alvydas Januševičius/„Charlie pizza“ Šiauliuose
Alvydas Januševičius/„Charlie pizza“ Šiauliuose

Pasak šiaulietės, ji pasirašė darbo sutartį, kuri įsigaliojo rugpjūčio 6 dieną. Tą pačią dieną ji ir pradėjo dirbti. Esą jai buvo pasakyta, kad medicininę ir higienos pažymas bus galima pristatyti vėliau.

Asmeninio archyvo nuotr. /Agnė Jodkevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr. /Agnė Jodkevičiūtė

„Atvykus pirmą dieną į darbą, rugpjūčio 6 dieną, 11 valandą, mane apmokė, ką turėsiu daryti, kokios mano pareigos. Išdirbau iki 19 valandos 20 minučių. Filialo vadovė maloniai padėkojo ir priminė, kad lauks manęs kitą dieną 14 valandą“, – tęsė A.Jodkevičiūtė.

Atleido jau kitą dieną

Rytojaus dieną viskas pasisuko kitaip, nei tikėtasi. Ją pasikvietė vadovė ir pradėjo domėtis, kiek laiko A.Jodkevičiūtė laukiasi.

„Pasakiau, kad 21 savaitę. Tuomet ji paprašė palaukti rūbinėje, nes turi pašnekėti su vadovybe.

Netrukus buvau pakviesta į biurą, kur buvo pareikšta, kad anuliuos mano darbo sutartį, nes nėštumas per didelis. Padavė 10 eurų už vakarykštę dieną ir paprašė atiduoti aprangą bei apleisti kavinę-restoraną“, – prisimena šiaulietė.

Lietuvoje galiojantys įstatymai draudžia atleisti moteris, kurios laukiasi. Moteris nuo 30 nėštumo savaitės jau gali išeiti atostogų. Už įstatymo nesilaikymą darbdaviai gali būti baudžiami.

Padavė 10 eurų už vakarykštę dieną ir paprašė atiduoti aprangą bei apleisti kavinę-restoraną, – teigė A.Jodkevičiūtė.

Šokiruota šiaulietė, pakeliui iš darbo grįždama namo užsuko į Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Šiaulių skyrių.

„Darbuotoja, įvedusi mano duomenis į kompiuterį, parodė, kad esu įdarbinta „Amber Food“ (...) Tačiau kai atėjau kitą dieną ir kai vėl suvedė mano duomenis, VDI darbuotoja liko šokiruota. Ji man pasakė, kad esu ištrinta iš sistemos“, – teigė A.Jodkevičiūtė.

Tai reiškia, kad „Sodros“ sistemoje nebebuvo jokių ženklų apie darbą picerijoje ir sukauptą vienos dienos stažą. Istorija pakvipo detektyvu.

Įrašas apie įdarbinimą paslaptingai dingo

Dėl susiklosčiusios situacijos A.Jodkevičiūtė parašė skundą. Pagal jį VDI pradėjo tyrimą, tačiau netrukus jį nutraukė.

„Tyrimo metu nenustatyti nelegalaus darbo požymiai, todėl nėra pagrindo atsakingų asmenų patraukti administracinėn atsakomybėn“, – teigiama oficialiame VDI dokumente.

Feisbuko nuotr./VDI dokumentas
Feisbuko nuotr./VDI dokumentas

Jame aiškinama, kad nors A.Jodkevičiūtė pasakojo dirbusi rugpjūčio 6 dieną, VDI tyrimo metu niekas negalėjo to patvirtinti.

Esą vaizdo įrašai saugomi tik 10 dienų, todėl čia įrodymų apie darbą picerijoje nebuvo įmanoma rasti.

„Apklausus restorano vadovę <...>, ši apie pareiškėjos įdarbinimą teigė nieko neprisimenanti, o parodyta nuotrauka jai nieko nesakė“, – teigiama VDI dokumente.

Tuo metu įmonės personalo vadovė A.Jodkevičiūtę prisiminė. Ji VDI teigė, kad buvo paruošusi darbo sutartį, kurią išsiuntė į Šiaulių padalinį, apie įdarbinimą pranešė VSDFV.

„Tačiau pagal gautą iš Šiaulių padalinio informaciją sutartis buvo anuliuota“, – aiškinama VDI dokumente.

Be to, restorano vadovė pažymėjo, kad pradėti dirbti leidžiama tik pasirašius darbo sutartį abiem pusėms bei pasirašius instruktavimo žurnaluose. Buvo nustatyta, kad A.Jodkevičiūtės pavardės ir parašų juose nebuvo.

Feisbuko nuotr./VDI dokumentas
Feisbuko nuotr./VDI dokumentas

Picerijos versija kita

Nepaisant to, kad VDI pažeidimų nenustatė, „Charlie pizza“ patikino atliksianti vidinį tyrimą.

Pasirodžius publikacijai, picerijos tinklo atstovai atsiuntė savo komentarą.

„Gavę informaciją apie galimą pažeidimą, operatyviai atlikome vidinį patikrinimą. Buvo aiškinamasi, kaip laikomasi įdarbinimo procedūrų picerijoje Šiauliuose ir kas įvyko šiuo konkrečiu atveju. Į maitinimo įstaigą buvo nuvykęs įmonės Šiaulių regiono vadovas, kuris tiesiogiai bendravo su picerijos vadove ir darbuotojais“, – rašoma jame.

Taip pat teigiama, kad buvo tikrinamas darbuotojų įdarbinimo procesas, kaip pasirašomi įdarbinimo dokumentai, atliekami darbų saugos instruktavimai ir pasirašomi žurnalai.

„Sunku įsivaizduoti, kad žmogus gali prasimanyti tokią istoriją, tačiau tiek darbuotojų liudijimai, tiek patikrinti dokumentai, tiek nustatytos faktinės aplinkybės rodo, kad nors minimas asmuo rugpjūčio 2 d. iš tiesų buvo atvykęs į piceriją ir ten užpildė prašymą priimti į darbą, tačiau pačios darbo sutarties nepasirašė ir į darbą rugpjūčio 6 d., kaip buvo sutarta, neatvyko“, – rašoma komentare.

Tačiau A.Jodkaitė tvirtino kitaip – pasirašė sutartį.

Picerija neigia, kad mokėjo atlygį

„Šiai moteriai nebuvo mokėta jokio atlygio, ji nebuvo ir atleista – kadangi taip ir nepasirodė darbe“, – teigiama „Amber Food“ komentare.

Anot picerijų tinklo, prieš pradėdami dirbti visi darbuotojai privalomai pasirašo darbo sutartį ir darbuotojų instruktavimo žurnaluose, tuo tarpu minimos moters parašų esą nei viename dokumente nėra.

Pati A.Jodkaitė tvirtina buvusi darbe antrą dieną.

„Sodra“ perspėjama likus dienai iki faktinio įsidarbinimo pradžios. „Tai ir padarėme, o moteriai neatvykus, informavome šią instituciją, kad žmogus dirbti nepradėjo“, – teigia picerijų tinklo atstovai.

Dvelkia diskriminacija?

Pagal Darbo kodeksą, darbo santykiai įsigalioja jau nuo pirmos darbo dienos.

„Jeigu darbo sutartis įsigaliojo, jos vykdymui ir nutraukimui taikomos visos Darbo kodekso nuostatos“, – paaiškino Advokatų kontoros „Glimstedt“ advokato padėjėjas vyresnysis teisininkas Artūras Tukleris.

Nors VDI dokumente teigiama, kad darbo sutartis tarp įmonės ir A.Jodkevičiūtės buvo anuliuota, teisininko teigimu, įprastai anuliuoti pasirašytos darbo sutarties nėra galimybės.

123rf.com/Nėščia moteirs
123rf.com/Nėščia moteirs

Teisininkas atkreipė dėmesį į tai, kad A.Jodkevičiūtė vieną dieną pradirbo, o kitą buvo atleista.

„Tokiu atveju, sakyčiau, kad sutartis įsigaliojo, jeigu turime įrodymų, kad ji tikrai pradėjo dirbti, tai yra tiesiog neteisėto darbo sutarties nutraukimo klausimas“, – mano A.Tukleris.

Jis kelia prielaidą, kad čia gali būti ryšys su nėštumu – o tai yra diskriminacija dėl lyties.

„Čia yra tam tikrų diskriminacijos požymių“, – sakė teisininkas.

„Čia yra tam tikrų diskriminacijos požymių“, – mano teisininkas.

Darbo kodeksas numato, kad likus 70 kalendorinių dienų iki gimdymo darbuotojoms suteikiamos nėštumo ir gimdymo atostogos. Įprastai, išėjus į motinystės atostogas, darbdavys privalo saugoti darbuotojos darbo vietą iki kol vaikui sukaks 3 metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius