TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Net ir apdėti sankcijomis rusai randa būdų paatostogauti užsienyje: štai kokiose šalyse leidžia laiką

Nors Ukrainoje siaučia karas, šimtai tūkstančių rusų ieško populiarių krypčių vasaros atostogoms ar net saugaus prieglobsčio, kur galėtų sulaukti konflikto pabaigos.
Protestas prieš Rusijos kruizinio laivo atvykimą į Batumį
Protestas prieš Rusijos kruizinio laivo atvykimą į Batumį / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Silpnėjantis rublis ir didėjančios ekonominės problemos reiškia, kad daugelis eilinių rusų šeimų šiltuosius mėnesius praleis savo sodybose, tačiau tie, kurie turi pakankamai pinigų keliauti, negaišta laiko ir skrenda į saulėtas Europos ir Azijos šalis, rašo „Politico“.

Tai reiškia, kad šalys, vis dar norinčios priimti jų pinigus, naudojasi pelninga rinka. Tačiau tai gali kainuoti brangiai, o politika, susijusi su dešimčių tūkstančių turistų priėmimu iš paribio valstybės, kai kurioms populiarioms vietoms jau kelia problemų.

Štai šešios populiariarios kryptys, kuriose rusai leidžia atostogas.

Turkija

Kaip dažnai rašo tingūs kelionių tinklaraštininkai, Turkija yra šalis tarp Rytų ir Vakarų. Ši sena klišė įgavo naują prasmę prasidėjus karui Ukrainoje, nes ši NATO narė siūlo paramą Kijevui ir kartu atsisako įvesti sankcijas Maskvai.

123RF.com nuotr./Turkija
123RF.com nuotr./Turkija

Dėl to Ankarą užplūdo labai reikalingi rusų pinigai. Be to, ji yra viena iš nedaugelio Europos šalių, į kurias nedraudžiami skrydžiai iš Rusijos: Turkijos operatoriai siūlo skrydžius iš Maskvos į tokias saulėtas vietas kaip Antalija ir Bodrumas vos už 130 eurų.

Praėjusią savaitę paskelbti statistiniai duomenys rodo, kad per pirmąjį šių metų pusmetį Turkijos pajamos iš turizmo išaugo daugiau nei ketvirtadaliu ir pasiekė 21,7 mlrd. dolerių (19,76 mlrd. eurų), o šiemet šalyje turėtų apsilankyti net 7 mln. rusų.

Kai kurie iš jų net nusprendė pasilikti – šiuo metu 145 tūkst. rusų turi leidimus gyventi šalyje.

Sakartvelas

Ši Pietų Kaukazo šalis rusų sąmonėje turi beveik mitinį statusą, o jos reputacija dėl geriausios gamtos, maisto ir svetingumo buvusioje Sovietų Sąjungoje pavertė šią šalį populiaria viduriniosios klasės poilsiautojų kryptimi.

Vien 2022 m. Sakartvele apsilankė daugiau nei 1,1 mln. rusų, o prieš metus jų buvo vos 200 tūkst. Šis skaičius auga po to, kai Maskva gegužės mėnesį sušvelnino taisykles, draudžiančias tiesioginius skrydžius.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Batumio promenada
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Batumio promenada

Vien 2022 m. Gruzijoje apsilankė daugiau nei 1,1 mln. rusų, o prieš metus jų buvo tik 200 tūkst.

Tiesa, kovo mėnesį atlikta apklausa parodė, kad tik 4 proc. iš 500 apklaustųjų teigė, kad rusai Gruzijoje yra laukiami, o ketvirtadalis nurodė, kad rusai yra toleruojami dėl pinigų, kuriuos jie išleidžia.

Daugiau nei kas trečias primygtinai reikalavo uždrausti rusams atvykti, kol Maskva neatsisakys okupuotų Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų, kurie sudaro maždaug penktadalį Gruzijos teritorijos, kontrolės.

Beje, liepos pabaigoje į Batumio uostą įplaukus kruiziniam laivui iš Sočio, kilo protestai.

Tailandas

Tailandas rusus vilioja ne tik dėl prabangių kurortų ir vakarėlių paplūdimiuose, bet ir mėnesio trukmės bevizio režimo.

Remiantis „Bloomberg“ ataskaita, per pastaruosius metus į Tailandą atvykstančių rusų skaičius išaugo daugiau nei 1000 proc. Oficiali statistika rodo, kad vien per pirmąjį šių metų pusmetį į šalį atvyko 791,5 tūkst. rusų.

Nerijus Januška/facebook.com/NerijusJanuskaPhotography nuotr./Tailandas
Nerijus Januška/facebook.com/NerijusJanuskaPhotography nuotr./Tailandas

Ypač didelis antplūdis pastebimas vakarėlių mieste Pukete, kur beveik pusę visų nuo sausio mėnesio parduotų vilų įsigijo rusai – kaip atostogų namus arba kaip vakarėlių vietas, kur jie gali laukti karo pabaigos.

Jungtiniai Arabų Emyratai

Dubajus patinka ne visiems, tačiau ši milijardierių žaidimų aikštelė ir jos nesugadinti paplūdimiai tapo daugelio turtingų rusų, ieškančių draugiško priėmimo ir šalies, kur išleisti didžiules sumas prabangiuose prekybos centruose, geidžiama vieta.

Vida Press nuotr./Dubajus, JAE
Vida Press nuotr./Dubajus, JAE

Praėjusiais metais į Persijos įlankos šalį skrendančių rusų skaičius išaugo 63 proc. ir jie tapo antra pagal dydį turizmo rinka. Jungtiniuose Arabų Emyratuose taip pat padaugėjo rusų emigrantų, kurie teigia, kad dykumos mieste jaučiasi laisviau nei Vakarų šalyse, nes čia viešai nerodoma parama karo nuniokotai Ukrainai.

Kipras

Kipro sala nuo seno vadinama Maskva prie Viduržemio jūros – tai duoklė didžiausiai šalies turizmo rinkai.

Po to, kai Kipras, sekdamas kitomis ES valstybėmis narėmis, uždraudė komercinius skrydžius iš Rusijos ir praėjusiais metais įvedė 80 eurų mokestį už vizas, eiliniams rusams šios paplūdimio atostogos tapo neįkandamos. Pareigūnai teigia, kad dėl šio sprendimo šalis neteko 600 mln. eurų pajamų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Varoša, Kipras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Varoša, Kipras

Tačiau tiems, kurie gali susimokėti, skrydžiai iš Rusijos su trumpu sustojimu Stambule arba Jerevane kainuoja apie 250 eurų. Kipras taip pat dalija vadinamuosius „auksinius pasus“.

Ukraina

Dar visai neseniai daugelis rusų, kurie negali daug pinigų skirti atostogoms, vykdavo į Ukrainos okupuotą Krymo pusiasalį. Nuo Sovietų Sąjungos laikų jis tapęs kultine atostogų ir sanatorinio poilsio vieta, daugelis rusų pirko antruosius namus arba mokėjo už atostogų paketus Juodosios jūros pakrantėje nuo tada, kai 2014 m. šį regioną neteisėtai aneksavo Maskva.

„AP“/„Scanpix“/Apgadintas Krymo tiltas
„AP“/„Scanpix“/Apgadintas Krymo tiltas

Tačiau dabar dėl virtinės sprogimų kariniuose objektuose ir Kyjivo primygtinio tvirtinimo, kad Krymas grįš į Ukrainos kontrolę, rusai ėmė nerimauti.

Vienas iš nedaugelio likusių kelių į pusiasalį yra per 2018 m. prezidento Vladimiro Putino atidarytą automobilių ir geležinkelio tiltą. Tą tiltą ne kartą atakavo Ukrainos pajėgos, siekiančios sutrikdyti Rusijos karinius konvojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius