Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 14 /14:21

Nobelio ekonomikos premiją laimėjo trys amerikiečių ekonomistai

2019 metų vadinamąją Nobelio ekonomikos premiją už „pasaulinio skurdo mažinimo eksperimentinį traktavimą“ pelnė trys amerikiečių ekonomistai.
Nobelio ekonomikos premijos laureatai: Michaelas Kremeris, Abhijitas Banerjee, Esther Duflo.
Nobelio ekonomikos premijos laureatai: Michaelas Kremeris, Abhijitas Banerjee, Esther Duflo. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Švedijos centrinio banko ekonomikos mokslų premija Alfredui Nobeliui atminti paskirta Harvado universiteto profesoriui Michaelui Kremeriui ir dviem Masačusetso technikos instituto profesoriams: Indijoje gimusiam Abhijitui Banerjee ir Paryžiuje gimusiai Esther Duflo.

„Šiemetinių laureatų tyrimai reikšmingai pagerino mūsų sugebėjimą kovoti su pasauliniu skurdu. Vos per du dešimtmečius jų naujas, eksperimentu pagrįstas traktavimas transformavo plėtros ekonomiką, kuri dabar yra klestinti mokslo sritis“, – rašoma Švedijos karališkosios mokslų akademijos pranešime.

E.Duflo yra tik antra moteris, gavusi Nobelio ekonomikos premiją – po Elinor Ostrom, kuri buvo pagerbta 2009-aisiais. Be to, 1972 metais gimusi E.Duflo yra jauniausias žmogus, gavęs šią premiją.

„Parodymas, kad moteriai įmanoma pasiekti sėkmę ir būti pripažintai už sėkmę, tikiuosi, įkvėps daug, daug kitų moterų tęsti darbą ir daug kitų vyrų suteikti joms pagarbą, kurios jos nusipelno“, – sakė E.Duflo, kurią pirmadienį pažadino Švedijos karališkosios mokslų akademijos generalinio sekretoriaus profesoriaus Gorano Hanssono skambutis.

Premiją sudaro 9 mln. kronų (833 tūkst. eurų), auksinis medalis ir diplomas.

Pernai šia premija buvo apdovanoti amerikiečiai Williamas D.Nordhausas ir Paulas Romeris, sukūrę metodus, padedančius spręsti pasaulio ekonomikos ilgalaikio augimo bei pasaulio gyventojų gerovės klausimus, taip pat nagrinėję jų ryšį su pasaulio klimato pokyčiais.

Nobelio ekonomikos premija pirmą kartą buvo įteikta 1969 metais. Iki šių metų ją buvo pelnęs 81 laureatas, daugiausiai amerikiečiai. Per šį laikotarpį tik 25 kartus premija būdavo skiriama vieninteliam laureatui.

Nobelio ekonomikos premija yra paskutinioji, paskirta per šių metų Nobelio premijų teikimo sezoną. Švedų išradėjo ir verslininko Alfredo Nobelio atminimui ją 1968-aisiais įsteigė Švedijos centrinis bankas „Riksbank“, minėdamas savo 300 metų jubiliejų.

Šiųmetinis Nobelio premijų sezonas prasidėjo praėjusį pirmadienį, kai buvo paskirta medicinos premija. Ji atiteko ląstelių reakciją į deguonį tyrinėjantiems mokslininkams britui Peteriui J. Ratcliffe'ui ir amerikiečiams Williamui G. Kaelinui bei Greggui L. Semenzai.

Antradienį buvo paskelbti fizikos premijos laureatai. Jais tapo trys Visatos evoliuciją tyrinėjantys mokslininkai: JAV ir kanadiečių fizikas Phillipas Jamesas Edwinas Peeblesas, šveicarų astrofizikas Michelis Mayoras ir šveicarų astronomas Didier Queloz.

Trečiadienį Nobelio chemijos premija buvo paskirta amerikiečiui Johnui Goodenoughui, anglui M. Stanley Whittinghamui ir japonui Akirai Yoshino „už ličio jonų baterijų sukūrimą“.

Ketvirtadienį buvo įteiktos dvi Nobelio literatūros premijos. 2018-ųjų premija atiteko lenkų rašytojai Olgai Tokarczuk, o šių metų – austrų rašytojui Peteriui Handke. Buvo paskelbti dvejų metų laureatai, nes praėjusių metų premijos paskyrimas pirmą kartą per 70 metų buvo atidėtas kilus priekabiavimo skandalui.

Penktadienį šių metų Nobelio taikos premija atiteko Etiopijos premjerui Abiy Ahmedui. Jis 100-ąja Nobelio taikos premija pagerbtas už savo pastangas pasiekti taiką su kaimynine Eritrėja.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai bus minima premijų steigėjo A. Nobelio mirties 1896 metais sukaktis.

Pagal dinamitą išradusio pramonininko testamentą įkurtos premijos pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais, tačiau apdovanojimas ekonomikos srityje tarp jų nebuvo numatytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius