Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nobelio laureatai nepalaiko „Brexit“ ir įspėja apie neigiamas ilgalaikes pasekmes

Nobelio premijos laureatai nepalaiko Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos. Pasekmės būtų skaudžios – nuo pabrangusių atostogų gyventojams iki ilgalaikio nepasitikėjimo valstybe.
Už pasitraukimą iš ES agituojantys britai
Nobelio laureatai nepalaiko „Brexit“ ir įspėja apie neigiamas ilgalaikes pasekmes / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Dešimt garsių pasaulio ekonomistų, Nobelio premijos laureatų, pasidalijo savo įžvalgomis, kas nutiktų, Didžiajai Britanijai išstojus š Europos Sąjungos. Pasak jų, dėl „Brexit“ visi ateities prekybos susitarimai su Europa, JAV, Kanada ir Kinija pakibtų ant plauko, rašo „The Guardian“.

„Ekonominiai argumentai tikrai rodo, kad Didžiajai Britanijai reikėtų likti Europos Sąjungoje“, – rašo ekonomistai.

Profesorius Christopheris Pissaridesas, dirbantis Londono Ekonomikos mokykloje, teigia, kad netikrumas galėtų sumažinti investicijas ir darbo vietų kūrimą. Jis taip pat perspėjo, kad svaras nuvertėtų, todėl pabrangtų žmonių atostogos.

Manoma, kad svaras galėtų atpigti nuo 1,42 dolerio iki 1,2 dolerio, o su euru pasiektų paritetą (dabar – 1,27 euro).

„Už Europos Sąjungos ribų Didžioji Britanija neklestės. Didžiausi neigiami padariniai bus jaučiami artimiausius penkerius metus, tačiau ateityje taip pat turės pasekmių – bus jaučiamas investicijų stygius, Didžioji Britanija ateities sandoriuose turės prastesnes derybines pozicijas“, – sakė profesorius.

Finansų institucijos ruošiasi referendumui – ankstyvą penktadienio rytą prie telefono budės bankų vyriausieji, bankomatai bus „prigrūsti“ pinigų, o visi IT darbai atidėti, kol nebus aiškūs rezultatai, kad gyventojai nepajustų sutrikimų, jeigu norėtų pasinaudoti savo lėšomis.

Kai kurios garsios finansų įstaigos ketina dirbti per naktį, makleriai taip pat nesitiki, kad darbo dieną baigs taip anksti, kaip įprasta.

Makleris Charlesas Stanley savo klientams sako: „Nepaisant rezultatų, rinkos referendumo metu ir po jo bus jautrios ir pažeidžiamos.“

Dauguma investuotojų balsavimą pasitiks ramiai, tai yra, nekentindami sudaryti didelių sandorių, kad nepatirtų didelių nuostolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius