Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite išeiti iš pensijų kaupimo ir atsisakyti sukauptų pinigų: ar įmanoma tokia išeitis?

Ar galima pensijų kaupimą nutraukti tokiu atveju, jei dalyvis atsisako visų sukauptų lėšų? Tokį klausimą atsiuntė 15min skaitytojas. Pasidomėjome, ar taip pasielgti įmanoma.
Pavasaris Vilniuje
Pavasaris Vilniuje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pensijai papildomai antroje pakopoje kaupia beveik pusantro milijono gyventojų, o šiemet į pensijų kaupimą papildomai bus įtraukti 64,8 tūkst. žmonių.

Tačiau dabartinė tvarka sulaukia kritikos – dalis kaupiančiųjų nepatenkinti, kad nėra palikta galimybių kaupimo atsisakyti, o atsiimti visą sukauptą sumą iš karto išėjus į pensiją galima tik tuo atveju, jei sukaupta arba labai mažai, arba labai daug.

Politikai taip pat kartas nuo karto paleidžia kritikos strėlių į pensijų kaupimo pusę, o gyventojams kyla įvairiausių klausimų. Štai vienas skaitytojas kelia klausimą dėl pasitraukimo iš kaupimo, jei visos sukauptos lėšos paliekamos fonde.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Taupymas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Taupymas

„Ar galima pasitraukti tada, kai žmogus atsisako sukauptų lėšų ir tiesiog nori pasitraukti, palikdamas viską, kas sukaupta?“, – klausia jis.

15min pasiaiškino, ar tai būtų įmanoma.

Išimtys tik kelios

Kaip informavo „Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėja Lina Lankauskaitė, pensijų kaupimas antros pakopos fonde baigiasi tik keliais atvejais – tada, kai dalyviui sueina pensinis amžius, jis miršta arba teismo sprendimu pensijų kaupimo sutartis pripažįstama negaliojančia.

Taip pat nutraukti kaupimą galima tada, kai ES institucijų darbuotojų ir Europos Parlamento narių pensinių teisių išsaugojimo ir perkėlimo įstatymo nustatyta tvarka dalyvio vardu sukauptos piniginės lėšos pervedamos į Europos Sąjungos institucijų pensijų sistemą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“

Taigi, įstatyme nepalikta galimybė nutraukti kaupimą paliekant lėšas pensijų fonde.

„Neterminuoto sustabdymo nėra. Galimybė sustabdyti pensijų įmokų pervedimą labai griežtai reglamentuota 13 straipsnyje: galima sustabdyti per visą dalyvavimą pensijų kaupime – tik 12-kai mėnesių, – nurodė L.Lankauskaitė.

Kokie pokyčiai įsigaliojo šįmet

Šiemet į pensijų kaupimą pirmą kartą bus įtraukiami tie, kurie 2023 m. sausio 2 d. buvo pilnamečiai, dirbantys ir iki šiol nebuvo įtraukti.

Pakartotinai į kaupimą įtraukiami ir tie, kurie pirmą kartą buvo įtraukti 2020 metais ir dalyvauti atsisakė.

Nenorintys dalyvauti kaupime jo atsisakyti gali per EGAS sistemą ar gyvai „Sodros“ skyriuje iki 2023 m. birželio 30 d.

Šiemet daliai žmonių taip pat išaugo nuo atlyginimo pensijos kaupimui skiriama dalis – tie, kurie anksčiau skyrė 2,7 proc. nuo savo atlyginimo, nuo 2023 m. skirs 3 proc. kaip ir likę kaupiantieji.

Tuo metu skatinamoji valstybės įmoka į pensijų fondus 2023 m. siekia 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (nuo šių metų – 28,38 euro). Tam iš valstybės biudžeto bus skiriama beveik 223 mln. eurų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai
Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai

Nuo šių metų taip pat įsigaliojo nauji dydžiai, pagal kuriuos bus nustatoma pensijų išmokos rūšis senatvės pensijos amžių sukakusiems pensijų fondų dalyviams.

Priklausomai nuo sukauptos sumos, 2023 m. pensijų fonduose sukauptas lėšas bus galima atsiimti vienkartine išmoka, jei sukaupta iki 5403 eurų, gauti periodines išmokas, jei sukaupta daugiau nei 5403 eurai, bet mažiau nei 10807 eurai. Bus privaloma įsigyti pensijų anuitetą, jei sukaupta 10807 eurai ar daugiau. Sukauptą pensijų turto dalį, viršijančią 64841 eurą, bus galima pasiimti vienkartine pensijų išmoka.

2022 m. lapkričio mėn. duomenimis, Lietuvoje buvo 614,5 tūkst. senatvės pensijos gavėjų ir 7 tūkst. išankstinės senatvės pensijos gavėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius