Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 24 /07:51

Nuo 1985-ųjų nematytos žemumos: svaro vertė dramatiškai krito

Reaguojant į skaičiuojamus referendumo dėl Jungtinės Karalystės narystės Europos Sąjungoje (ES) rezultatus, rodančius, kad „Brexit“ įvyko, šalies valiuta – svaras – dolerio atžvilgiu krito daugiau kaip 9 proc. Taip pat krito akcijų ir naftos kainos.
Nauji svarai
Nauji svarai / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Kaip skelbia BBC, šiuo metu svaras kainuoja 1,3305 dolerio.

Tokio didelio svaro smukimo nebuvo nuo 1985 metų. Skelbiama, kad rinkose stebimi tokie manevrai, kokių nebuvo net per 2008 metų finansinę krizę.

Tuo metu JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu pirmą kartą per daugiau nei pustrečių metų smuko žemiau 100 jenų ribos, nes investuotojai skuba investuoti į saugius aktyvus.

Kol balsai dar nebuvo pradėti skaičiuoti, pasaulio rinkos buvo sureagavusios į sustiprėjusias viltis, kad Didžioji Britanija vis dėlto liks ES nare. Svaro kursas ketvirtadienį pasiekė šių metų aukštumas.

BBC jau paskelbė, kad Jungtinė Karalystė balsavo už pasitraukimą iš ES.

Artėjant britų referendumui, beveik visi ekspertai perspėjo, kad Jungtinei Karalystei nubalsavus už išstojimą iš Europos Sąjungos, pasaulinės rinkos smuks. Ir baisiausias scenarijus ėmė materializuosis, BBC ir kitiems transliuotojams jau skelbiant, kad laimėjo išstojimo šalininkai.

JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu vienu metu buvo smuktelėję iki 99,02 jenos. Žemiau šimto jenų ribos jis sumažėjo pirmą kartą nuo 2013 metų lapkričio. Tačiau vėliau dolerio kursas vėl pakilo. Jena yra laikoma saugia investicija ir rinkos dalyviai ją renkasi rinkoms sudėtingais laikais.

Japonijos finansų ministras Taro Aso penktadienį rengs skubią spaudos konferenciją. Jis anksčiau sakė, kad šalies vyriausybė akylai stebės JAV dolerio ir jenos kurso santykį ir imsis atitinkamų priemonių, jeigu jena per daug pabrangs, kas leidžia manyti, kad Japonijos vyriausybę gali atlikti intervenciją į valiutų rinką.

Nepriklausomybė diena

Britų referendumo rezultatas – visiškai priešingi, nei buvo tikėtasi. Kalbėta, jog Britanijos išstojimo, vadinamojo „Brexit“, šalininkų ir priešininkų stovyklos agitacinio laikotarpio metu bus apylygės, tačiau laimės priešininkai. O lažybų tarpininkai skelbė, jog yra 90 proc. tikimybė, kad laimės pasisakantieji už tolesnę šalies narystę Europos Sąjungoje.

Tačiau paskelbus šokiruojančius negalutinius rezultatus, rinkos smuko žemyn.

Tokijo vertybinių popierių biržos indeksas „Nikkei 225“ smuko daugiau nei 8 proc., akcijos pinga ir Australijoje, Kinijoje, Indonezijoje, Honkonge. Pastarojo biržoje britų bankų HSBC ir „Standard Chartered“ akcijos atpigo daugiau nei 10 proc.

Savo ruožtu prieš Europos Sąjungą pasisakančios Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage'as ankstyvą penktadienio rytą pareiškė, kad išaušo šalies „nepriklausomybės diena“.

Ekspertai perspėja, kad dėl vadinamojo „Brexit“ smukusios naftos ir akcijų rinkos kelia didžiulę grėsmę pasaulio ekonomikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius