Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo „Lada“ iki kredito kortelių – Rusija bando įrodyti, kad gali gyventi su sankcijomis

Per pastarąsias kelias savaites Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas skyrė nemažai eterio laiko nuraminti Rusijos visuomenę, kad dėl agresijos Ukrainoje įvestos sankcijos esą labiau kenkia Vakarams nei Rusijai. Siekdama gelbėti ekonomiką nuo žlugimo, šalis ėmėsi kurti alternatyvas Vakarų produktams bei ieškoti kitokių išeičių.
Maskva
Maskva / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Vakarai neketina atsisakyti ekonominio spaudimo Rusijai politikos. Kiekvienas ekonomikos sektorius turi parengti ilgalaikį planą, pagrįstą vidaus galimybėmis“, – neseniai aviacijos vadovams sakė V.Putinas.

Rusijos prezidento politika remtis vietine gamyba, kaip nurodo CNN, buvo nuspėjama. Nuo tada, kai 2014 m. Rusija aneksavo Krymą, šalis ruošėsi didesnėms Vakarų sankcijoms, taikydama strategiją, pavadintą „Rusijos tvirtove“.

Vis dėlto ekonominio kontrpuolimo, kurio ėmėsi Vakarai, Rusijai vasario 24 d. įsiveržus į Ukrainą, mastas, bei didėjantis skaičius įmonių, nutraukiančių verslą Rusijoje, sukėlė šoką.

Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas

„Niekas to negalėjo numatyti“, – kovą pripažino užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kalbėdamas apie 600 mlrd. dolerių vertės Rusijos atsargų įšaldymą.

CNN aprašo kelis būdus, kaip įmonės, pramonės šakos ir šalies pareigūnai bando susitaikyti su nauja Rusijos padėtimi.

1. Perprojektuoja „Lada“ automobilius

Šis kultinis sovietmečio laikų Rusijos vietinis automobilių prekės ženklas yra labai priklausomas nuo importuojamų dalių. Automobilį „Lada“ gaminanti bendrovė „Avtovaz“ priklauso Prancūzijos automobilių gamintojui „Renault“.

Pasak Rusijos automobilių pramonės žurnalo „Auto Business Review“ vyriausiojo redaktoriaus Jevgenijaus Jeskovo, bendrovės turi bendrą dalių pirkimo sistemą.

ITAR-TASS/„Scanpix“ nuotr./„AvtoVAZ“ gamykla
ITAR-TASS/„Scanpix“ nuotr./„AvtoVAZ“ gamykla

Kovo 24 d., reaguodama į žinią, kad „Renault“ pasitraukia iš Rusijos rinkos, „Avtovaz“ atskleidė, kad turi skubiai perdaryti kelis modelius, jog jie būtų mažiau priklausomi nuo importuojamų komponentų.

Bendrovė nedetalizavo, kuriems modeliams tai bus taikoma, tačiau teigė, kad artimiausiais mėnesiais jie palaipsniui bus pradėti tiekti. J.Jeskovas teigė, kad pertvarkyti modeliai bus paprastesnės dabartinių automobilių versijos be papildomų funkcijų.

2. „Instagram“ vartotojai viliojami pereiti į „Vkontakte“

Socialinės žiniasklaidos analizės bendrovės „Brand Analytics“ duomenimis, „Instagram“ dar visai neseniai buvo populiariausias socialinis tinklas Rusijoje pagal mėnesio vartotojų skaičių. Antroje vietoje buvo „Vkontakte“, Rusijos vietinė „Facebook“ versija.

Po to, kai praėjusį mėnesį Rusijos ryšių reguliavimo institucija nutraukė prieigą prie „Facebook“ ir „Instagram“, „Vkontakte“ ėmėsi visų priemonių, kad į savo platformą priviliotų turinio kūrėjus.

123RF.com nuotr./
123RF.com nuotr./

Bendrovė iki balandžio pabaigos atsisako komisinių už bet kokį monetizuotą turinį ir siūlo nemokamą reklamą platformoje visiems turinio kūrėjams, kurie nuo kovo 1 d. perėjo iš kitos platformos arba atnaujino savo paskyrą. Be to, ji paskelbė informaciją, kaip pradėti verslą „Vkontakte“.

Duomenys rodo, kad tai gali būti veiksminga. Kovo mėnesio „Vkontakte“ vartotojų skaičius pasiekė rekordą – daugiau nei 100 mln. Remiantis „Brand Analytics“ duomenimis, nuo vasario 24 d. iki balandžio 6 d. „Instagram” prarado beveik pusę aktyvių rusakalbių vartotojų.

Žinoma, daugelis rusų „Instagram“ vartotojų vis dar aktyviai naudojasi platforma, nes gali apeiti draudimą naudodamiesi VPN. Olga Levakova, kuri vadovauja verslui, prekiaujančiam aukštos klasės carinės Rusijos stiliaus rankų darbo audiniais, sakė, kad po pirminio „šoko“ ir „panikos“, kai „Instagram“ buvo uždraustas, tam, kad pasiektų savo užsienio klientus, ji ir toliau naudojasi platforma per VPN.

123RF.com nuotr./VPN
123RF.com nuotr./VPN

O.Levakova svarstė galimybę uždaryti verslą po to, kai pirmosiomis savaitėmis po invazijos ją užplūdo antikariniai komentarai ir žinutės. Nuo to laiko jų nebeliko, tačiau ji pašalino iš savo puslapio aprašymo eilutę, kurioje buvo minima carinė Rusija. Dabar ten tiesiog parašyta „istoriniai audiniai“.

3. Vietinės kreditinės kortelės

Rusija ruošėsi finansinei izoliacijai, nes po Krymo aneksijos kai kuriems didžiausiems jos bankams buvo pritaikytos sankcijos. Kaip rašo CNN, tam tikra prasme tai pasiteisino. Rusijos nacionalinė mokėjimo kortelių sistema ir jos pagrindu sukurta banko kortelių sistema, vadinama „Mir“, išaugo geometrine progresija.

Rusijos centrinio banko duomenimis, 2021 m. buvo išduota daugiau kaip 113 mln. kortelių „Mir“, palyginti su 1,76 mln. 2016 m. pabaigoje. Praėjusiais metais maždaug ketvirtadalis visų atsiskaitymų kortelėmis Rusijoje buvo atlikta „Mir“ kortelėmis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„MasterCard“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„MasterCard“

Ekspertai teigia, kad šis augimas iš dalies buvo suprojektuotas Rusijos.

„Prieš invaziją jie nepadarė jos labai patrauklios paprastiems rusams“, – sako Suomijos tarptautinių reikalų instituto vizituojanti vyresnioji mokslo darbuotoja Marija Šagina.

Vietoje to vyriausybė įpareigojo viešojo sektoriaus darbuotojus, pensininkus ir žmones, gaunančius pašalpas, naudotis „Mir“ kortele.

Tai reiškė, kad kovo pradžioje „Visa“ ir „Mastercard“ paskelbus, jog sustabdo operacijas ir veiklą Rusijoje, joms jau buvo sukurta alternatyva.

Tačiau „Mir“ nėra tiesioginis pakaitalas. Ji veikia tik Rusijoje ir keliose kitose šalyse, daugiausia buvusiose sovietinėse valstybėse.

4. Dirbusius Vakarų kompanijose perkvalifikuos

Pasak Vašingtono Tarptautinių finansų instituto vyriausiojo ekonomisto pavaduotojos Elinos Ribakovos, masinis nedarbas Rusijoje dar nepasireiškė, tačiau tai yra vienas iš dalykų, kurių Kremlius labiausiai baiminasi, nes tai gali pakurstyti nesutarimus.

„Kuo labiau jie užgniaužia demonstracijas, tuo labiau suprantu, kad jie nerimauja dėl nedarbo“, – sakė ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinis valiutos fondas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinis valiutos fondas

Pirmosiomis konflikto savaitėmis Rusijoje už dalyvavimą antikariniuose protestuose buvo suimta daugiau kaip 15 000 žmonių. Kremlius veiksmingai nutildė nepriklausomą žiniasklaidą, kriminalizuodamas, jo nuomone, „melagingą informaciją“ apie „specialiąją karinę operaciją“.

Maskva bando įveikti galimą nedarbo problemą vykdydamas programą, pagal kurią siekiama perkvalifikuoti ir įdarbinti žmones, anksčiau dirbusius Vakarų bendrovėse, kurių daugelis sustabdė arba nutraukė verslą Rusijoje. Maskvos meras Sergejus Sobianinas mano, kad pavojus gresia iki 200 tūkst. darbo vietų.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka: nedarbas
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka: nedarbas

Sprendimas, kaip teigiama neseniai jo tinklaraštyje paskelbtame pranešime, yra suteikti likusiems darbuotojams „naudingos veiklos“. Tarp jo siūlomų variantų – oficialių dokumentų tvarkymas, pavyzdžiui, pasų ir gimimo liudijimų, darbas viename iš miesto parkų arba laikinuose sveikatos centruose, kuriuos miestas neseniai pradėjo steigti. Šioms darbo vietoms kurti ir darbuotojams perkvalifikuoti numatyta 41 mln. dolerių.

Ko tikėtis toliau?

Kol kas Rusijai pavyko atlaikyti pradinę Vakarų sankcijų jėgą, nesugriuvus jos finansų sistemai. Daugiausia prie to prisidėjo Rusijos centrinis bankas, kuris nedelsdamas padidino palūkanų normas iki 20 proc. (vėliau sumažino iki 17 proc.) ir įvedė griežtą kapitalo kontrolę.

Tačiau tai dar nereiškia, kad Rusijai blogiausia jau praeityje. Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, šiais metais Rusijos ekonomika gali susitraukti 8,5 proc. Žlugimas gali būti dar didesnis, jei Europa uždraus Rusijos naftos importą. Be to, infliacija siekia 17,5 proc., o tai, kaip pripažįsta net V.Putinas, kenkia Rusijos piliečiams.

Ekspertai teigia, kad dar viena svarbi rizika yra Rusijos priklausomybė nuo importuojamų produktų, kurių daugelį dabar palietė sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius