-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinės žaidynės Brazilijos ekonomikos neišsaugos

Dideli sporto renginiai dažnai tampa būdu pastimuliuoti jį organizuojančios šalies ekonomiką. Vis dėlto, teoriškai teigiamas tokių renginių efektas labiau juntamas mažoje ekonomikoje, o Brazilijos atveju jokio laikino ūkio pagerėjimo dėl olimpinių žaidynių tikėtis visai neverta, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Vaizdai iš žaviojo Rio de Žaneiro
Vaizdai iš žaviojo Rio de Žaneiro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Bendrai paėmus, mes manome, kad su Pasaulio futbolo čempionatu ir Vasaros olimpinėmis žaidynėmis susijusios investicijos buvo pernelyg mažos, kad galėtų duoti ryškų ekonominį impulsą, atsižvelgiant į ekonomikos dydį“, – pirmadienį teigė banko „Goldman Sachs“ ekonomistas Alberto Ramosas.

Maža to, „Capital Economics“ besivystančių rinkų ekonomistas Edwardas Glossopas tikino, kad neverta tikėtis ir to, jog į olimpiadą vykstantys turistai atneš didelę naudą ekonomikai.

Be to, realūs turistų srautai net gali būti mažesni nei planuojama dėl nerimo, susijusio su Zika viruso epidemija. Be to, derėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad vien tik olimpiados svečių išlaidos bilietams dažnai prilygs vidutinio turisto išlaidoms pačioje Brazilijoje, taigi pasikliauti viltimi apie sporto mėgėjų stimulą ekonomikai nederėtų.

Svarbu nepamiršti ir to, kad ruošiantis didelio masto sporto renginiams, nemažai investuojama į infrastruktūros projektus, pavyzdžiui, didelius stadionus, kurie dažnai neatsiperka, o po renginio būna ir apleidžiami.

Tačiau Brazilija tikrai nebūtų vienintelė didelė šalis, nesusidūrusi su didesniu nei įprasta ekonomikos augimu iš karto po olimpiados. Paskaičiuota, kad daugiau nei pusėje šalių, kuriose pastaruosius tris dešimtmečius vyko vasaros olimpinės žaidynės, vidutinis BVP augimas vykstant žaidynėms ir ketvirtį po jų net būdavo silpnesnis nei įprastai.

Nors Brazilijos ūkis dėl olimpiados stebuklingai tikrai neatsigaus, tačiau, kaip pastebi kai kurie ekspertai, blogiausias ekonomikos etapas gali jau būti pasibaigęs. Apie tai liudija ir gerėjantys verslo ir vartotojų lūkesčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius