-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Opozicijos lyderiai reformoms palaikymo nežada – gali lemti kiekvienas balsas

Seimas ruošiasi finaliniam mūšiui dėl mokesčių ir pensijų reformų – kol premjeras Saulius Skvernelis viliasi palaikymo iš opozicijos, 15min apklausti opozicijos pagrindinių frakcijų vadovai didelio palaikymo nežada. Jie mokesčių reformoje įžvelgė atskirų elementų, kuriuos galėtų palaikyti, tačiau dėl bendro paketo – nuomonės neigiamos. Frakcijos dėl to apsispręs ketvirtadienį.
Eugenijus Gentvilas ir Gabrielius Landsbergis
Eugenijus Gentvilas ir Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dauguma frakcijų ketvirtadienį spręs – palaikyti ar nepalaikyti mokesčių bei pensijų reformas per balsavimą Seime. Trečiadienį posėdžiavę komitetai „buldozeriu“ priėmė mokesčių pakeitimus, vadinamus „kompromisu“ tarp valdančiųjų ir Vyriausybės – ir jie bus teikiami Seimui.

Šiuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija turi 55 narius, o koalicijos partneriai – Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija – 11 narių. Kuomet nesutarimų yra ir partijų viduje, balsuojant gali tekti kliautis ir opozicijoje esančių partijų balsais.

Premjeras S.Skvernelis išreiškė viltį, kad Seime pakaks balsų ministrų kabineto teikiamoms mokesčių bei pensijų reformoms priimti iki liepos mėnesio ir nebūtinai iš valdančiosios daugumos.

Komitetų posėdžiuose valdančiuosius palaikė 8 narius turinti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija. Jos seniūnė Rita Tamašunienė 15min informavo, kad frakcija galutinai dėl reformų apsispręs ketvirtadienį.

Mes matėme, kad patys valstiečiai blaškosi. Jie nepalaiko Vyriausybės pozicijos, – teigė Eugenijus Gentvilas.

13 narių turinčių liberalų ir 31 narį turinčių konservatorių balsų Vyriausybė, tikėtina, nesulauks – partijų vadovai reformas vertina skeptiškai, tačiau tikina, kad dėl to dar apsispręs frakcijose.

8 narius turinčios Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas taip pat vertina, kad siūlomų reformų palaikyti greičiausiai negalės.

Dar 7 narius turi frakcija „Tvarka ir teisingumas“ – jos šios politinės jėgos vadovas Remigijus Žemaitaitis tikino, kad frakcija nesupranta, kam reikalinga tokia skuba, ir žadėjo susilaikyti balsuojat.

Dar 6 narius turi Mišri Seimo narių grupė.

E.Gentvilas: negalėsime palaikyti

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas 15min tikino, kad pateikimo stadijoje mokesčių ir pensijų reformas palaikė, tačiau dabar frakcijoje bus galutinai apsispręsta ketvirtadienį ir Seime ketinama balsuoti vieningai.

„Kadangi vis pabendrauju ir su kitais frakcijos kolegomis, tai, atrodo, tampa akivaizdu, kad mokesčių reformos mes negalėsime net palaikyti. Visų pirma „Sodros“ lubas, kurias siūlė Vyriausybė, laikėme kaip pozityvų ir mums, liberalams, priimtiną dalyką, mes patys tą daug metų siūlėme ir štai dabar jau, pasirodo, luboms nebepritariama“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) sprendimu stebėjosi E.Gentvilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Anot jo, „Sodros“ lubos liberalų balsams gali būti lemiamos.

„Mes matėme, kad patys valstiečiai blaškosi. Jie nepalaiko Vyriausybės pozicijos. Tad jeigu išlieka „Sodros“ lubos – tai viena situacija, bet jei naikina „Sodros“ lubas – tikrai mūsų balso visa reforma negaus“, – sako E.Gentvilas.

Kita priežastis, dėl kurios mokesčių reformos liberalai gali nepalaikyti, – mokesčių progresyvumas dėl plečiamo neapmokestinamojo pajamų dydžio.

„BFK pritarė progresyvumui, tai mums, liberalams, daro mokesčių reformos projektą visiškai nepriimtiną. Todėl manau, kad mūsų pritarimo mokesčių reformai nebus“, – tikino E.Gentvilas.

O pensijų reformai, anot jo, trūksta susitarimo, diskusijų, todėl bus siekiama pertraukos iki rudens.

„Dėl pensijų aš ir toliau manau, kad reikia atidėti iki rudens visą pensijų reformą: apgalvoti, aptarti ir susitarti, nes iki šiol jokio tarimosi. Tai yra dalykas, kuris bus dešimtims metų į priekį, tai lems žmogaus gyvenimą. Ir čia šitaip: birželio 5 d. pateikus Seime, matome, kaip viskas vyksta chaotiškai. Manome, kad tą reikia atidėti iki rudens“, – sako E.Gentvilas.

Jis pažymėjo, kad mokesčių reforma ir pensijų reforma yra susietos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka ir Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka ir Eugenijus Gentvilas

„Šitaip forsuoti negalima, ir aš pats ne kartą replikavau ir premjerui. Jis sakė, kad čia labai daug laiko yra. Na, aš manau, ir pats premjeras dabar pamatė, kad nebėra to laiko. Turėjo atšaukti savo kelionę į Izraelį. Šitaip reformos nedaromos. Galima bakstelt, kad 2008-aisiais Kubilius naktinę reformą padarė, bet supraskime, tada buvo pasaulinė finansų krizė. Dabar jokios krizės nėra, Lietuvos ekonomika greitai auga, ir tokių greitų sprendimų negalima daryti“, – sako E.Gentvilas.

Paklaustas, ar frakcija Seime dėl reformų balsuos vieningai, jis linktelėjo galva.

„Mes nesame tie maniakai, kurie rankas laužome – nežinau, gali būti koks balsas kitoks, bet manau, kad pasieksime vieningo sutarimo“, – apie frakciją kalbėjo E.Gentvilas.

G.Landsbergis: palaikytume tik mokesčių sujungimą

Konservatorių lyderis G.Landsbergis įžvelgė vieną detalę, kuriai galėtų pritarti – tačiau ne visam paketui.

„Šiaip matau tik vieną reformos, jei ją vis dar vadiname reforma, dalį, kurią galime palaikyti. Tai tik mano nuomonė, frakcijoje bendra pozicija dar nėra priimta. Tačiau galėtume pritarti tik tam, kas buvo mūsų programos nuostatuose parašyta – tai mokesčių sujungimo galimybė“, – sako Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas G.Landsbergis.

Tačiau čia pat jis išsakė abejonę – kaip tai galėtų būti teikiama balsavimui, nekeičiant mokesčių tarifų ar kitų parametrų.

„Klausimas, kaip tai būtų suformuluota – tai nėra tik vienas įstatymo projektas. Jungiant mokesčius keičiasi tarifų dydžiai, lygiai taip pat yra klausimas dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD), koks bus taikomas, ir visi kiti dalykai. Tai vieną dalį būtų galima palaikyti, bet tai priklausys nuo to, kaip tai ateis į plenarinę Seimo salę, kaip bus suformuluota, ar bus galima balsuoti tik už vieną pataisą, ar jos bus pateiktos kaip nors pakete“, – nurodo G.Landsbergis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Jis teigia, kad tokią poziciją siūlys ir frakcijoje, tačiau, pasak jo, nuomonių gali būti ir kitokių.

„Mes dar turėsime diskusiją frakcijoje. Gali būti, kad kai kurie kolegos dėl to, kad pateikti tarifai yra nepriimtini, gali siūlyti nepalaikyti ir visiškai. Tuomet būtų niekas nepalaikoma – tokia galimybė taip pat yra“, – sako G.Landsbergis.

Dėl pensijų reformos jis pozicijos neišsakė – komitetuose dar nėra apsvarstyta visa reforma.

„Norėčiau palaukti, kol baigsis svarstymai komitete, pasiteirausiu kolegų komitete, bet bent jau didelio entuziazmo aš iš jų iki šiol nebuvau girdėjęs“, – sako G.Landsbergis.

Jis taip pat patikina, kad balsuodami konservatoriai laikysis vienos pozicijos. Jis aiškina, kad specialiai kliuvinių opozicija valdantiesiems nesudarys.

„Svarstyme niekas niekada nesudaro kliūčių specialiai – jei, pavyzdžiui, yra manoma, kad neatsakyti klausimai, nesuderinti įstatymų projektai, jie prieštarauja vienas kitam ar diskusijai pritrūko laiko, – tai pasimatys salėje“, – apibendrino G.Landsbergis.

J.Olekas: dabartiniam variantui nepritarsime

Socialdemokratų frakcijos seniūnas J.Olekas 15min taip pat išsakė abejones reformomis.

„Sunku pasakyti. Bent jau tie mokesčių pasiūlymai, kuriuos mes teikėme, ypač dėl gyventojų pajamų mokesčio, kai buvo numatyti laiptiniai progresiniai tarifai – pati schema buvo žymiai geresnė. Dėl to, kas yra dabar pasiūlyta, viena vertus, mes matome ir tam tikrų pozityvių dalykų – sakykime, minimalias arba mažas pajamas gaunančių žmonių NPD didinimas. Bet, kita vertus, – pagal šiuos pasiūlymus perskirstymas per biudžetą nedidėja ir tai yra pagrindinė problema dėl viešųjų paslaugų apmokėjimo“, – sako J.Olekas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Olekas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Olekas

Kritikos jis negaili ir pensijų reformoms – anot jo, dėl „Sodros“ lubų socialinio draudimo biudžetas surinks mažiau pajamų ir apribos dabartinių pensininkų galimybes gauti pensijas.

„Pamatysime galutinį (reformos – 15min) variantą, kuris bus rytoj ar poryt. Mes tais požiūriais turėjome gana didelių abejonių, ir nepritarimo pateiktai… nes sudėjus ir viena, ir kita, pvz., bazinės pensijos perėjimas į biudžetą, kur, atrodytų, viskas gerai, bet tai yra tam tikra našta. Apskritai vertinant, aš manau, kad mes tokiems pasiūlymams, bent dabartiniame variante, nepritarsime“, – sako J.Olekas.

Jis informavo, kad ketvirtadienį posėdyje frakcija dar spręs dėl to.

„Manau, kad mes dėl šitų klausimų tikrai vieningai balsuosime, aš net neabejoju“, – sako J.Olekas.

R.Žemaitaitis: negali būti tokių skubotų sprendimų

„Labai nekokios nuotaikos. Mes frakcijoje praėjusį antradienį buvome susirinkę ir kaip tik diskutavome apie tai. Bent jau tai, kas šiandien įvyko Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje, – iš viso nebesupratome, kas vyksta ir kam daroma ta reforma. Jeigu Vyriausybės buvo pateiktas vienas projektas, o dabar komitetas visai kitą projektą primetė, įdeda papildomus mokesčius, nepritarė „Sodros“ luboms, apmokestina dividendus. Tai klausimas – mes kalbame apie investicijų pritraukimą? To jau nebėra“, – stebisi R.Žemaitaitis.

Jis tikina, kad dėl pensijų reformos pernelyg skubama.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Dabar dėl pensijų – tai mes klausiame, ar reikia taip skubėti, ar būtinai šitą dalyką reikia taip priimti. Esmė, mes lygiai tokios pačios pozicijos – nėra ko skubėti. Yra tam vasara, sudarykim iš frakcijų, Seimo narių grupę, Seimo narių grupė tegu pasiimta tikslinius skaičiavimus, pasižiūri ir, pvz., kitais metais tegul įsigalioja liepos 1 d. Kodėl turi įsigalioti kitų metų sausio 1 dieną? Niekas gi netrukdo, geriau ramiai pasižiūrėti, pasiskaičiuoti, negu pritarti dabar ir paskui sulaukti sausio 19 d. įvykių, kada daužys Seimo langus žmonės“, – rėžė R.Žemaitaitis.

Jis 15min teigė asmeniškai susilaikysiantis balsavime, tačiau vienam frakcijos nariui dar bus pavesta peržiūrėti konsoliduotą pertvarkų paketą ir palyginti, kokius sprendimus priims Seimas.

„Kada bus balsuojama už pertvarką, už atskirus jos pasiūlymus, gali būti tokioms pataisoms pritarta – kad, Dieve, tu apsaugok. Gal tam tikroms pataisoms iš viso nereikės pritarti, o gal išeis ir visai normalus projektas. Aš asmeniškai susilaikysiu, negali būti tokie skuboti sprendimai priiminėjami per dvi savaites“, – teigė R.Žemaitaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius