-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Padidintas PVM tarifas stabdo Rusijos ekonomikos augimą

Rusijos ekonomikos augimas pirmąjį ketvirtį sulėtėjo iki vos 0,5 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, rodo penktadienį paskelbti oficialūs statistiniai duomenys, o vyriausybė tokį lėtėjimą grindžia padidintu pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifu.
Maskva
Maskva / 123RF nuotr.

Ekonomikos ministerija pirmąjį ketvirtį prognozavo 0,8 proc. ūkio augimą, o centrinis bankas kalbėjo apie dar optimistiškesnį skaičių – nuo 1 iki 1,5 procento.

Ekonomikos ministerijos pranešime pažymima, kad lėtesnio augimo buvo „tikėtasi ir jis siejamas su silpna vidaus paklausa, nulemta didesnės mokesčių naštos“, Rusijai padidinus PVM tarifą nuo 18 iki 20 procentų.

PVM tarifo padidinimas sausio 1 dieną tapo labai nepopuliaria priemone, o kartu su pensinio amžiaus didinimu jis nusmukdė prezidento Vladimiro Putino populiarumo reitingą.

Tyrimų bendrovė „Capital Economics“ pavadino ekonomikos augimo rodiklį „daug silpnesniu, nei tikėtasi“ ir teigė, kad jį lėmė „smarkus“ ekonomikos silpnumas, „sulėtėjus pramonės gamybos, mažmeninės prekybos, statybos produkcijos ir žemės ūkio gamybos augimui“.

Po dvejų recesijos metų 2015-aisiais ir 2016-aisiais, šalies ekonomika ėmė augti tik 2017 metais.

2018 metų ketvirtąjį ketvirtį bendrasis vidaus produktas (BVP) išaugo 2,7 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, o 2018 metais Rusijos ekonomika iš viso išaugo 2,3 proc., viršydama ekonomikos ministerijos ir Tarptautinio valiutos fondo lūkesčius.

Rusijos vyriausybė prognozuoja, kad 2019-aisiais ūkis augs 1,3 proc., tuo tarpu centrinis bankas tikisi nuo 1,2 iki 1,7 proc. augimo.

Centrinio banko atstovų žodžiais, Rusijos ekonomika ims sparčiau augti nuo kitų metų, nes bus pradėti įgyvendinti įvairūs valstybiniai projektai, skirti gerinti infrastuktūrą ir aptarnavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius