Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 14 /15:00

Pajamų deklaravimas prasidėjo: ką reikia žinoti?

VMI žada, kad įtampos deklaruojant pajamas šiemet turėtų būti mažiau – daugumai gyventojų deklaruoti pavyks vieno mygtuko paspaudimu. Tačiau šiemet prievolių daugėja, lengvatos mažėja, o jei deklaracijos neteisingos ar jų nėra – VMI gali pateikti sąskaitą pati ir tepalikti dešimt dienų jai apmokėti. Paraiškos, kurias belieka tik pateikti, šiemet paruoštos 1,3 mln. gyventojų. Beje, VMI gavo ir užsienio šalyse esančių banko sąskaitų duomenis, taip pat gauna duomenis apie Lietuvos piliečių turimą nekilnojamąjį turtą užsienyje.
Stasė Aliukonytė-Šnirienė
Stasė Aliukonytė-Šnirienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmąją dieną VMI mokesčių Elektroninio deklaravimo sistema (EDS) veikia su trikdžiais – 15min prisijungti pavyko ne iš karto, o sistema veikia lėtai.

Trečiadienį VMI pristato žurnalistams šių metų naujoves deklaruojant pajamas.

„Daugumai gyventojų pajamų ir turto deklaravimas už 2017 neturėtų sukelti įtampos, nes deklaracijos tvarka ir forma, lyginant su praėjusiais metais, nesikeičia, o deklaravimo naujovės aktualios palyginti nedidelei daliai žmonių. Deklaravimo startas šiemet taip pat skelbiamas anksčiau, tad iki deklaracijų teikimo termino pabaigos – gegužės 2 d., bus ir kiek daugiau laiko“, – sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Praėjusiais metais 318 tūkst. gyventojų deklaravo 128,5 mln. eurų mokėtino gyventojų pajamų mokesčio. VMI 731 tūkst. gyventojų grąžino 95,5 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio permokos, informavo mokesčių administratorius.

„Turime jau 18 tūkstančių pateiktų deklaracijų. Dėl klientų srauto sistema buvo sulėtėjusi, tą visi stebėjome, tačiau deklaracijos nuolat krenta, dabar per minutę turime kelis šimtus deklaracijų. Tikrai deklaravimas vyksta“, – sako VMI atstovė.

Šiemet VMI daugiau konsultantų turės Vilniuje, kadangi kasmet dalis gyventojų deklaracijas teikia atvykę į VMI aptarnavimo centrą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Deklaravimo laikotarpiu visuose VMI padaliniuose įtvirtinta taisyklė: konsultantai dirba tol, kol aptarnaujamas paskutinis mokesčių mokėtojas.

Pernai daugiau nei 534 tūkst. gyventojų paramai skyrė per 17 mln. eurų, iš jų 0,9 mln. eurų politinėms partijoms.

Iš 704 tūkst. gyventojų, kurie privalėjo pateikti deklaracijas, apie 80 proc. tai padarė laiku.

Iki gegužės 2 d.: ne tik deklaruoti, bet ir sumokėti

Norintieji suspėti laiku deklaracijas privalo pateikti iki gegužės 2 d. Tačiau iki šios dienos privalu ir padengti visas mokesčių nepriemokas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pajamų deklaravimas

„Svarbu pažymėti ir tai, kad mokesčių mokėtojai, kurie deklaruoja mokėtiną gyventojų pajamų mokestį, jo nepamirštų ir sumokėti iki gegužės 2 dienos, nelaukdami VMI deklaracijos patvirtinimo“, – akcentuoja S.Aliukonytė–Šnirienė.

Ji primena, jog pasinaudojusiems gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata, permoką VMI grąžina iki liepos 31 d.

VMI pažymi, jog netrukus visi norintys galės pateikti pajamų deklaraciją ir per išmaniąją programėlę „e.VMI“ – šiuo metu dar vyksta gyventojų duomenų perkėlimo į „e.VMI“ procesas, kuris artimiausiu metu bus baigtas, o duomenys atnaujinti. Praėjusiais metais per „e.VMI“ pajamas deklaravo beveik 3,5 tūkst. gyventojų.

Gyventojų pajamų už pernai metus deklaravimo startui Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paruošė 1,8 mln. preliminariųjų pajamų deklaracijų, iš kurių 1,3 mln. jau visiškai užpildytos ir gyventojai jas galės pateikti greitai ir patogiai – vos keliais mygtukų paspaudimais, pranešė VMI.

„Džiugina ir faktas, kad, lyginant su ankstesniu laikotarpiu, pernai beveik 20 proc. išaugo ir savarankiškai – be papildomos VMI pagalbos – deklaracijas užpildžiusių gyventojų skaičius“, – teigia VMI.

15min jau rašė, kad VMI ėmėsi kovoti su pajamų deklaracijų neteikiančiais ir taip mokesčių bandančiais išvengti gyventojais – jiems pati VMI paskaičiuoja mokėtiną mokesčio sumą, o skolos neapmokėjus per 10 dienų, VMI tokią skolą nusirašo nuo bankų sąskaitų. Tokias netikėtas sąskaitas 2017 m. pabaigoje gavo 15 tūkstančių gyventojų.

„Turim patirties dirbant su šiais gyventojais. Pirmiausia, žinoma, yra raginimas dar iki deklaravimo. Atskiros gyventojų grupės bus kviečiamos ateiti anksčiau ir deklaruoti nelaukiant paskutinės dienos, čia kalbame apie tuos gyventojus, kuriems ypač reiktų pagalbos“, – sako VMI atstovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Jei deklaracijos nepateikiamos, skola neapmokama – VMI kelis kartus primins pateikti deklaraciją, o tuomet, greičiausiai metų antroje pusėje, imsis ir veiksmų.

„Turėdama duomenis iš trečiųjų šaltinių VMI suformuos už jį deklaraciją, mokestinę prievolę ir perduos į sistemą“, – aiškino VMI atstovė.

Gyventojas gautų žinią, kad turi susimokėti per 10 dienų, o jei to nedarys – skola bus nurašoma iš banko sąskaitų, tam nepavykus – išieškoma.

„10 dienų papildomas terminas po pranešimo skolai sumokėti yra palengvinimas, nes tikrasis terminas yra iki gegužės 2 d.“, – sako S.Aliukonytė-Šnirienė.

Dar viena naujovė Vilniuje: VMI padaliniuose dirba ir „Sodros“ darbuotojų, o „Sodros“ aptarnavimo centruose – VMI darbuotojai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje

Kas privalo pateikti deklaracijas?

Dėl pajamų deklaracijų būtinumo turėtų pasitikrinti visi asmenys, kurie gavo kitokių pajamų nei vien darbo pajamos – jei pajamų mokestį gyventojai susimokėti turi patys, būtina deklaruoti ir pajamas.

Tačiau ir dirbantiems tik samdomą darbą tokia prievolė kyla, jei buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD) – jį tenka grąžinti deklaruojant gautas pajamas.

„Jei 33-iame deklaracijos langelyje yra suma su minusu, pajamas privalu deklaruoti“, – sako S.Aliukonytė-Šnirienė ir paaiškina, kad dažniausiai minusas atsiranda dėl neteisingai pritaikyto NPD.

VMI skaičiavimu, dėl NPD taikymo šiais metais turi deklaruoti apie 253 tūkst. gyventojų.

VMI primena, jog pajamų deklaracijas, kaip ir kasmet, privalo pateikti gyventojai, kurie pernai vykdė individualią veiklą ar gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat individualių įmonių, ūkinių bendrijų, mažųjų bendrijų savininkai bei gyventojai, kuriems, buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis ir dėl to privalu sumokėti dalį gyventojų pajamų mokesčio arba susigrąžinti šį mokestį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje

Pernai deklaracijas už 2016 metus privalėjo teikti 700 tūkstančių gyventojų, 7 procentais daugiau nei prieš metus.

Pajamas privalo tam tikrų kategorijų vadovai, tarnautojai. Nuo šių metų dar platesnis ratas gyventojų privalės teikti pajamų deklaracijas. Papildomai įtrauktos šios gyventojų grupės:

  • viešųjų įstaigų, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų pavaduotojams ir jų šeimų nariams,
  • visų biudžetinių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai,
  • visų biudžetinių įstaigų padalinių (nesančių kitame struktūriniame padalinyje) vadovams, jų pavaduotojams ir jų šeimų nariams,
  • akcinių bendrovių, kurių akcininkė yra valstybė ar savivaldybė, taip pat valstybės ir savivaldybės įmonių vadovų pavaduotojams ir jų šeimų nariams.

„Pokytis atrodytų nereikšmingas, tačiau jis palies specifinę gyventojų dalį. Jei pernai VšĮ, biudžetinių įstaigų, akcinių bendrovių, valstybės įstaigų ir savivaldybės įmonių vadovai turėjo deklaruoti pajamas ir turtą, šiemet už 2017 metus deklaracijas turi pateikti ir jų pavaduotojai bei šeimų nariai. Visų mokyklų, bibliotekų, muziejų ir VŠĮ“, – sako S.Aliukonytė-Šnirienė.

Pati pajamų deklaravimo tvarka nesikeis: kaip ir anksčiau deklaracijos formą galima pateikti internetu ar VMI skyriuje.

Daugiausia gyventojų privalo pateikti pajamų deklaracijas dėl vykdytos individualios veiklos pagal pažymą ar verslo liudijimą – pajamas privalu deklaruoti, net jei nebuvo gauta jokių pajamų iš veiklos.

Kiti dažniausi atvejai, kai pajamas privalu deklaruoti – buvo gauta turto nuomos pajamų ar turto pardavimo pajamų.

Visi PVM mokėtojais įregistruoti gyventojai, gavę pajamų iš žemės ūkio veiklos, privalo teikti deklaracijas. PVM mokėtojais neįregistruoti ūkininkai ir jų partneriai, pageidaujantys, kad valstybinio socialinio draudimo įmokos jiems būtų apskaičiuojamos įvertinus 2017 m. pajamas bei išlaidas, ir/arba kandidatuojantys į valstybės politikus, šiais metais turėtų deklaruoti visas iš žemės ūkio veiklos gautas pajamas bei su šia veikla susijusias išlaidas, nesvarbu, kokia suma ir iš kokio šaltinio (gyventojų ar juridinių asmenų) buvo gauta.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Taip pat pajamas deklaruoti reikia gavus didesnės nei 2500 eurų vertės dovanų.

Deklaracijų teikti nereikia, jei parduotas NT kaip nuosavybė buvo išlaikytas 10 metų. O kilnojamojo turto, pavyzdžiui, automobilio, pardavimo sandoriai pajamų mokesčiu apmokestinami, kai nuosavybė neišlaikoma bent 3 metus.

Ką ir kada galima susigrąžinti?

Jei gyventojai permokėjo GPM, susigrąžinti permoką jie gali tik pateikę deklaraciją – šiuo atveju prievolės teikti deklaraciją nėra, tačiau norint permoką susigrąžinti, tą padaryti reikia. Teikiant deklaraciją nurodoma ir banko sąskaita, į kurią reikėtų pervesti mokesčio permoką.

Dažniausiai gyventojai mokesčių permoką susigrąžina dėl ne viso panaudoto NPD. Tokie atvejai būna, jei darbuotojai dirbo ne visus metus, šio dydžio netaikė darbdaviai, keitėsi šeimos dydis ir pan.

Taupantieji trečios pakopos pensijų fonduose ar investicinio gyvybės draudimo sąskaitose šiemet galės susigrąžinti mažesnę sumokėto GPM dalį – ne daugiau nei 300 eurų.

Mat apskaičiuojant ir deklaruojant 2017 metų pajamas lengvata apribota – gyvybės draudimo įmokų ir įmokų į pensijų fondus išlaidų suma negali viršyti 2000 eurų. 15 proc. GPM tarifas nuo šios sumos ir sudaro 300 eurų.

Kiti atvejai, kada galima susigrąžinti dalį GPM: jei patiriama išlaidų mokant už mokslą arba mokamos palūkanos už iki 2008 m. įsigytą turtą.

Gyventojai kasmet turi galimybę dalį sumokėto pajamų mokesčio skirti paramai, užpildęs papildomą formą – šia galimybe iki šiol pasinaudodavo kas antras deklaruojantysis pajamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius