-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palies kone 200 tūkstančių žmonių: jų darbdavius privers daugiau mokėti „Sodrai“

Antradienį Seimas įteisino „Sodros grindis“ – tai reiškia, kad nuo kitų metų darbdaviai bus priversti „Sodrai“ sumokėti ne mažiau nei po 125 eurus už kiekvieną darbuotoją, net jei jis ir dirba ne pilnu etatu ir gauna kelias dešimtis eurų į rankas. O mažiau nei kitų metų minimalus atlyginimą – 400 eurus „ant popieriaus“ – iki šiol šalyje uždirba kone 200 tūkstančių gyventojų.
Vilniaus kiemsargiai „sveikina“ merą
Kiemsargių protestas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimas nustatė, kad darbdaviai būtų įpareigoti dirbančiųjų įmokas „Sodrai“ mokėti nuo ne mažiau kaip minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA). Įvedamos „Sodros“ grindys reikš tai, kad darbdavio mokamos socialinio draudimo įmokos negalės būti mažesnės nei 124,7 euro, nors dabar ši suma kinta priklausomai nuo mokamo atlyginimo.

Išimtis bus taikoma tik trimis atvejais – jeigu darbuotojas būtų apdraustas pas kitą darbdavį, gautų senatvės ar netekto darbingumo pensiją arba būtų jaunesnis nei 24 metų. Dabar mokesčiai mokami nuo išmokamo atlyginimo.

„Sodros“ duomenimis, mažiau nei minimalų atlyginimą Lietuvoje uždirba 144 tūkst. gyventojų, o dar 40 tūkst. gauna MMA – 380 eurų. Nuo kitų metų MMA jau sieks 400 eurų.

Dėl „Sodros“ vadinamųjų „grindų“ mokesčiai gali net tris kartus viršyti gaunamą atlyginimą į rankas, jei dirbama tik maža etato dalimi.

Lietuvoje yra 6400 įmonių vadovų, kurie sau per mėnesį moka mažesnį nei 100 eurų atlyginimą. Lapkritį „Sodra“ patikslino, kad tebėra 23 tūkstančiai vadovų, kurie per mėnesį neuždirba minimumo.

"Sodros" inf./Gyventojų pasiskirstymas pagal pajamas
"Sodros" inf./Gyventojų pasiskirstymas pagal pajamas

Lietuvoje dar rugsėjį buvo 47 bendrovės, kurios turi daugiau nei šimtą darbuotojų, tačiau jų vidutiniai atlyginimai nesiekia nė „minimumo“ – spalį tokių bendrovių liko 5.

Darbo teisės specialistai anksčiau pasisakė, kad tokios priemonės kaip „Sodros“ taikomis „grindys“ mažina lankstumą rinkoje – nepilno darbo laiko sutartys pasidarys mažiau patrauklios, kadangi jos pabrangs, lyginant su viso darbo laiko sutartimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius