Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panama Papers duomenų tyrimą VMI ir FNTT perkelia į Rizikos analizės centrą

Visi dokumentai, sandoriai su ofšorinėmis kompanijomis, jų priklausomumas Lietuvos gyventojams ir įmonėms, visa kita informacija, atskleista viešinant gautus duomenis iš teisininkų kompanijos „Mossack Fonseca“, nuo šiol bus tiriama Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) įkurtame Rizikos analizės centre, praneša VMI.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Be to, VMI jau pradeda kontrolės procedūras dėl kai kurių Lietuvos mokesčių mokėtojų, kurie minimi Panama Papers istorijoje, pranešė Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI) ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT).

„Rizikos analizės centre dirbantiems VMI ir FNTT ekspertams pavesta ypatingą dėmesį šiuo metu skirti Panama Papers duomenims, jų analizei, taip pat identifikuoti mokestines rizikas. Kaip žinia, pasauliniu mastu valstybės, kovodamos su mokesčių slėpimu, naudojant „ofšorus“, akcentuoja aktyvų valstybių bendradarbiavimą, o VMI ir FNTT lokaliu mastu aktyvina tarpinstitucinį bendradarbiavimą, operatyvų apsikeitimą turimais duomenimis bei kompetencijomis“, – pranešime cituojamad VMI prie FM viršininkas Dainoras Bradauskas, akcentuodamas, kad, remiantis viešai pateiktais dokumentais jau pradedami kai kurių Lietuvos gyventojų ir įmonių operatyvūs patikrinimai.

„Ofšorinių kompanijų finansinėms operacijoms ir sandoriams visada buvo ir yra skiriamas padidintas FNTT dėmesys, ypatingai vertinant tokias operacijas pinigų plovimo rizikos kontekste.

Bendras darbas ir apsikeitimas informacija su VMI ekspertais Rizikos analizės centre vertinant „Panama Papers“ duomenis, leis dar išsamiau ir visapusiškiau įvertinti šių kompanijų veiklos teisėtumo aspektus“, – pažymi FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius.

VMI ir FNTT primena, kad Rizikos analizės centrą institucijos įkūrė 2011 metais. Šis centras įsteigtas siekiant plėtoti bendradarbiavimą keičiantis ir analizuojant informaciją, susijusią su įvairiais mokestiniais pažeidimais bei finansinėmis nusikalstamomis veikomis.

Rizikos analizės centras veikia VMI patalpose, jis aprūpintas šiuolaikine kompiuterine ir kita analizės darbui būtina technine įranga, sukurtos prieigos prie VMI ir FNTT bei kitų duomenų bazių, informacijos šaltinių.

Praėjusiais metais Rizikos analizės centro ekspertai išanalizavo 250 mokesčių mokėtojų veiklą, perdavė rizikingą informaciją apie juos VMI, FNTT ir kitos šalies institucijoms.

Būtent Rizikos analizės centre buvo koordinuojamos bendros operacijos, kurių metu nustatyta, kad kuro prekyba užsiimančios kompanijos galėjo nuslėpti 4,3 mln. EUR mokesčių. Taip pat identifikuotos kompanijų grupės, kurios prekiaudamos telefonais nemokėjo mokesčių ir galėjo padaryti 5 mln. eurų žalą valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius