Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Panama Papers tyrimas: žurnalistų darbas valstybėms sugrąžino pusę milijardo dolerių

2016 m. pavasarį pasaulį sudrebinęs pasaulinis Panama Papers tyrimas daugybei valstybių, tarp jų – ir Lietuvai, sugrąžino įspūdingą sumą pinigų.

Kaip skelbia Panama Papers komandos darbą koordinuojantis žurnalistinių tyrimų centras ICIJ, tyrimo atskleisti duomenys valstybėms visame pasaulyje sugrąžino daugiau nei pusę milijardo dolerių mokesčių.

15 valstybių trijuose žemynuose (tarp jų – Lietuva) oficialiai patvirtino, kokias sumas jau padėjo susigrąžinti paviešinti teisinių paslaugų įmonės „Mossack Fonseca“ klientų duomenys ir dokumentai. Neabejotina lyderė – Ispanija. Ten valstybei sugrąžinta įspūdinga 122 mln. dolerių suma. Tarp šalių, kurių biudžetus papildė mokesčiai, atgauti remiantis Panama Papers duomenimis, taip pat yra Vokietija, Kanada, Pietų Korėja, Danija. Daugelyje šių valstybių, kaip ir Lietuvoje, mokesčių administratoriai tebevykdo tyrimus pagal Panama Papers medžiagą.

Lietuvos biudžetas jau pasipildė maždaug 250 tūkst. eurų suma. Kaip jau skelbėme, tokį skaičių oficialiai patvirtino VMI, tačiau nemažai tyrimų vis dar atliekama.

Liūto dalis sugrąžintų pinigų atkeliavo iš viešbučių magnato, buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Bronislavo Vainoros verslo. 15min tyrimas atskleidė, kaip iš ofšorinės įmonės, susijusios su B.Vainora, į jo viešbučių verslą įlieta beveik 2 mln. eurų. Tokia suma sumokėta už vieną vienintelę B.Vainoros su šeima valdomos bendrovės „Centrum“ akciją.

Ši „auksinė“ akcija netrukus buvo anuliuota, pirkėjui už beveik 2 mln. eurų neįgyjant faktiškai nieko. VMI Panama Papers tyrimo pagrindu iš B.Vainoros verslo atgavo įspūdingą pelno mokesčio sumą. Kaip juda kiti su Panama Papers susiję tyrimai, VMI kol kas nekomentuoja.

15min – vienintelis Panama Papers tyrimo partneris Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius