Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandos aiškina, kodėl Kinijoje kilo vertybinių popierių biržų krizė ir kuo ji gresia pasauliui

Nors Graikijos skolų krizės tema žiniasklaidoje ir buvo nukonkuravusi pranešimus apie Kinijos vertybinių popierių rinkos žlugimą, tačiau būtent įvykiai pastarojoje šalyje yra gerokai svarbesni pasaulio ekonomikai. Siekdama atsakyti į sudėtingus klausimus – kodėl Kinijos vertybinių popierių rinkoje prasidėjo krizė ir ko galima laukti toliau, interneto svetainė meduza.io į pagalbą pasitelkė šios valstybės simbolį – pandas.
Didžioji panda ant sūpynių
Didžioji panda ant sūpynių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Birža Panda Kinija

Komunistinė Kinija nekelia asociacijų su žaidimu biržoje, privačiais investuotojais ir kitais rinkos ekonomikos elementais. Tačiau iš tiesų viskas yra kitaip. Kinijoje daugybė žmonių prekiauja akcijomis. Kinijos akcijų rinka yra didžiulė, ir joje sukasi trilijonai dolerių.

Tačiau nė viena pasaulinė vertybinių popierių rinka nėra apsaugota nuo burbulų, kurie kartais sprogsta. Tai ypač aktualu kalbant apie Kinijos finansų rinką, kuri yra pernelyg jauna, o jos investuotojai – nepatyrę.

Eilinis burbulas išsipūtė per pastaruosius mėnesius. Vietinis fondų indeksas „Shanghai Composite“ išaugo daugiau negu du kartus, ir visa tai žinant, kad pasaulio (ir Kinijos) ekonomika išgyvena ne pačius geriausius laikus. Lengvo pelno vilionė į rinką pritraukė dar daugiau nepatyrusių investuotojų.

Kai kas pradėjo pirkti akcijas į skolą, kiti – imti kreditus įkeičiant akcijas. Jeigu vertybinių popierių rinkos vertės kritimas nesustos, krizė gali tapti finansine, o vėliau ir ekonomine. 

Kinijos valdžia jau ėmėsi skubių priemonių palaikydama vertybinių popierių rinką, į ją pervesdama pinigus, tačiau kol kas didelių rezultatų nematyti.

Pasaulinei ekonomikai tai, kas vyksta Kinijoje, yra labai svarbu, nes ši valstybė yra labai svarbi pasaulio ūkio žaidėja. Vertybinių popierių rinkos griūtis Kinijoje reikštų ir pasaulinės prekybos apimčių mažėjimą.

Ypač didelį smūgį pajaustų šalys, kurios Kinijai teikia naftą, metalus ir kitas žaliavas. Kitaip tariant, jeigu Kinijos ekonomika nustos augti, blogai bus visiems.

Labai blogai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius