-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parama mažoms įmonėms: skatina tvarų verslą bei padeda žengti į užsienio rinką

Valstybinės finansų įstaigos UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) Priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė Diana Zalieckė pastebėjo, kad versle vien tik entuziazmo nepakanka, būtina patirtis. Kaip jos įgyti? Vienas iš būdų – pasinaudoti specialiai tam sukurtomis, ES finansuojamomis priemonėmis. „Expo konsultantas LT“ – galimybė galvojantiems apie verslo plėtrą užsienio rinkose. Tvarumas – sėkmingos šiuolaikinės įmonės kriterijus, o kurti atsakingą, aplinkai draugišką verslą skatina priemonė „Eco konsultantas LT“. Apie tai, kaip visa tai veikia praktikoje, kalbėjomės su UAB „Chonas“ technikos direktoriumi Šarūnu Šukevičiumi.
Rankų paspaudimas
Santykiai darbe / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.

Vien entuziazmo nepakanka

Kaip paaiškino Priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė D.Zalieckė, „Expo konsultantas LT“ – tai negrąžintinos subsidijos priemonė verslui, kurios dėka labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės gali gauti dalies išlaidų kompensaciją pasikonsultavusios su ekspertais. Tiksliau – verslininkai gali gauti informacinę, konsultacinę metodinę ir kitą pagalbą eksporto, potencialių rinkų paieškos ar tarptautinės prekybos klausimais.

„Taip siekiama paskatinti eksporto ir konkurencingumo augimą, ir kad jaunieji verslininkai, konsultuodamiesi su specialistais, galėtų efektyviau išspręsti plėtros į užsienį klausimus. Kompensacijomis siekiama padidinti jaunų verslų kokybę, efektyvumą ir leisti jiems tvariai plėtoti verslą. Patirties turinčių ekspertų patarimai gali padėti išvengti klaidų, greičiau priimti sprendimus, būtinus norint sėkmingai veikti konkurencinėje aplinkoje“, – pasakojo pašnekovė.

Kodėl šia priemone verta pasinaudoti? Kaip pastebėjo D.Zalieckė, verslui nusprendus plėsti veiklą į užsienį – vien tik entuziazmo nepakanka. Pasak jos, pradžioje didžiausiu iššūkiu tampa patirties stygius, todėl imtis naujovių – rizikinga.

asmeninio albumo nuotr./Diana Zalieckė
asmeninio albumo nuotr./Diana Zalieckė

„Įmonės, žengdamos į tikslines užsienio rinkas, turėtų susidėlioti veiksmus kartu su eksporto srities ekspertais, o pasinaudojęs priemone „Expo konsultantas LT“, jaunas verslas konsultacijoms gali sutaupyti iki 4 tūkst. eurų“, – detalėmis dalijosi ji.

Beje, priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė atskleidė, kad šiemet paraiškas pateikė daugiau kaip 350 įmonių. Iš Europos regioninės plėtros fondo įmonių konsultacijų išlaidoms padengti ketinama skirti net 2,3 mln. eurų.

Priemone galima pasinaudoti ne kartą

Paklausta, kokios įmonės gali pasinaudoti priemone, projektų vadovė paaiškino: „Kiekvienu atveju vertinama, ar projektas prisidės prie bent vieno iš trijų prioritetinių Lietuvos eksporto plėtros tikslų: išlaikyti turimas eksporto pozicijas užsienio rinkose, skverbtis į naujas, ypač trečiųjų valstybių, rinkas ir (arba) skatinti didesnės pridėtinės vertės prekių ir paslaugų eksporto plėtrą įgyvendinimo.“

Beje, D.Zalieckė atskleidė, kad pasibaigus vieno projekto kompensacijos laikotarpiui, projekto vykdytojas vėl gali kreiptis dėl naujo projekto. Kitaip tariant, priemone pasinaudoti galima ne kartą.

„Tokiu atveju, – patikslino ji, – pasirašoma nauja dotacijos sutartis naujam kompensacijos laikotarpiui. Taip užtikrinamas ne vienkartinis procesas, o suteikiama tikrai vertinga paskata kuriant eksporto strategiją ir planuojant plėtrą į užsienio šalis.“

Pašnekovė pastebėjo, kad konsultacijomis dažniausiai susidomi jaunos, kitose šalyse prisistatyti norinčios ir unikalius produktus kuriančios įmonės, kurioms užsienio rinka užtikrintų didesnį galimų vartotojų ratą ar sudomintų užsienio investitorius.

Skatina tvarų verslą

„Eco konsultantas LT“ – dar viena labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms skirta Europos regioninės plėtros fondo lėšomis finansuojama priemonė, skirta efektyvesnio išteklių naudojimo, gamtinių resursų tausojimo konsultacijų išlaidoms kompensuoti. Vienam projekto vykdytojui per dotacijos sutarties galiojimo laikotarpį didžiausia galima skirti finansavimo lėšų suma siekia 4 tūkst. eurų. Kaip paaiškino D.Zalieckė, taip siekiama paskatinti investuoti į ekoinovacijas ir kitas efektyviai išteklius naudojančias technologijas.

15min paklausta, kaip kilo mintis siūlyti būtent tokią priemonę, pašnekovė pabrėžė, kad „Invegos“ veikla orientuota į valstybės finansuojamų priemonių, skirtų skatinti smulkiojo ir vidutinio verslo ūkio subjektus veiklos pradžios, vykdymo ir plėtros etapuose įgyvendinimą.

„Mažos ir vidutinės įmonės, – pastebėjo ji, – plėtodamos savo veiklą neretai pristinga profesionalios konsultacijos ir dažnai negali sau leisti samdytis konsultantų, todėl finansinis paskatinimas jiems labai svarbus.“

Šiemet sulaukė dvigubai daugiau paraiškų

Anot jos, priemonės reikalingumą patvirtina ir augantis populiarumas – 2018 m. gautos 56, o šiemet, vos per 3 ketvirčius, jau sulaukta dvigubai daugiau – per 100 paraiškų. „Eco konsultantas LT“ projektams pagal įmonių pateiktas paraiškas jau numatyta skirti 0,5 mln. eurų, o bendrai konsultacijų ekoinovacijų diegimo klausimais projektų finansavimui – kone 1,5 mln. eurų. Beje, pateikti paraiškas galima iki kitų metų lapkričio 30 dienos.

Priemonė itin naudinga įmonėms, kurios veiklą vykdo išteklių naudojimo, gamtos resursų tausojimo, ekoinovacijų diegimo srityse bei siekiančioms kelti kvalifikaciją ir norinčioms prisitaikyti prie nuolat kintančių darbo rinkos, o taip pat ir aplinkosaugos reikalavimų.

Kaip pastebėjo D.Zalieckė, priemonė itin naudinga įmonėms, kurios veiklą vykdo išteklių naudojimo, gamtos resursų tausojimo, ekoinovacijų diegimo srityse bei siekiančioms kelti kvalifikaciją ir norinčioms prisitaikyti prie nuolat kintančių darbo rinkos, o taip pat ir aplinkosaugos reikalavimų. „Taip pat įmonėms, – pridūrė ji, – kurioms ekologiško verslo vykdymo principų taikymas suteiks pranašumo prieš konkurentus ir taps trūkstamu sėkmės faktoriumi.“

Žinias pritaikė praktikoje

O kaip šios priemonės veikia praktikoje? Savo patirtimi pasidalijo UAB „Chonas“ technikos direktorius Š.Šukevičius. 1998 metais įkurta įmonė užsiima automobilių variklinių detalių remonto, tekinimo, frezavimo ir šlifavimo darbais.

„2004 metais veiklą išplėtėme ir pradėjome vykdyti plieno, aliuminio, špyžiaus suvirinimo bei metalo konstrukcijų gamybos darbus. 2013-2015 metais atnaujinome įrangą, įsigijome naujas stakles. Šiuo metu įmonėje dirba 14 žmonių, gamybines praktikas atlieka studentai“, – su UAB „Chonu“ supažindino pašnekovas.

Paklaustas, kaip kilo mintis pasinaudoti „Invegos“ teikiamomis priemonėmis, jis atskleidė, kad eksporto ir aplinkosaugos konsultacijas išbandė anksčiau, tačiau dabar viskas daug paprasčiau: „Atsiradus galimybei gauti finansavimą, mes galime daugiau dėmesio skirti konkrečioms problemoms, sudaryti jų sprendimo planą. Išaugo tam skirtų valandų kiekis.“

Sukūrė eksporto strategiją

Įmonės technikos direktorius atskleidė, kad įgytas žinias pavyko pritaikyti praktikoje. Anot jo, konsultacijos padėjo sukurti eksporto strategiją.

„Visada norėjome imtis eksporto, – pasakojo jis, – bet anksčiau apsiribodavome nedideliais pardavimais į Baltarusiją ir Latviją. Ekspertų padedami supratome, kad daug ką darėme ne taip ir sudarėme planą, kaip turėtume daryti. Šiais metais, kaip svečiai, vykome į apsidairyti į parodą Švedijoje, o kitąmet jau esame sudarę sąrašą parodų, kuriose patys dalyvausime. Taip pat sužinojome apie galimybę gauti finansavimą.“

Ekspertų padedami supratome, kad daug ką darėme ne taip ir sudarėme planą, kaip turėtume daryti.

Kalbėdamas apie „Eco konsultantas LT“ pašnekovas atviravo, kad priemonė paskatino atnaujinti įrangą. Anot jo, ją renkantis didelis dėmesys buvo skirtas ne vien našumui, bet ir poveikio aplinkai bei darbuotojų sveikatai įvertinti. „Be to, – pridūrė jis, – konsultantai pasiūlė veiksmingus būdus, padedančius taupyti energiją.“

Panašios konsultacijos, Š.Šukevičiaus nuomone, naudingos kiekvienam bei atsiperka net ir tais atvejais, kai finansavimas nėra skiriamas, nes išauga pardavimų skaičius, ir sumažėja išlaidos. „Žinoma, – pastebėjo jis, – be paramos tai kainuoja nemažai, todėl verslininkai renkasi mažiausią valandų skaičių, nors to tikrai nepakanka.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius