Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 06 03 /16:53

Pirkėjai skundžiasi – pardavėjai ir bankomatai nepriima naujųjų 100 ir 200 Eur kupiūrų

Gyventojai praneša negalintys atsiskaityti naujomis 100 ir 200 eurų kupiūromis – parduotuvės, degalinės ar kitos įstaigos jų paprasčiausiai nepriima, nes kupiūrų neatpažįsta naudojami pinigų skaitytuvai, į bankomatą pinigų įnešti taip pat negalima, bankai jų nepasmulkina. Lietuvos bankas aiškina, kad prekybininkai pasiruošti galėjo nuo pernai rugsėjo.
Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai
Pristatyti naujosios serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min skaitytojas Tomas (vardas pakeistas) tikina, kad atsiskaityti naujosiomis 100 ir 200 eurų nominalo kupiūromis – misija neįmanoma.

„Jų niekur nepriima, prekybos centruose, parduotuvėse, degalinėse – niekur nepriima, nes visi skeneriai nepritaikyti. Žmonai nepavyko, tai aš šiandien nuvažiavau į „Senukus“ ir priverčiau paimti. Pirkau ir sakau, keiskite, o jei nenorit, kvieskit administraciją. Tai nuėjo iki administracijos, ten, neįsivaizduoju kaip patikrino, bet pasakė, gerai, paimsime“, – trūkčioja pečiais Tomas.

Jis aiškina, kad su naujaisiais eurais visą savaitgalį teko patirti vargus.

„Esmė, kad dabartiniai skeneriai netikrina. Vakar bandė žmona į bankomatą padėti, į kortelę, į sąskaitą tuos pinigus įnešti – tai nei Šiaulių banko, nei SEB bankomate „Akropolyje“ nepavyko. Išmetė pinigus atgal, situacija tokia. Žmona pylė degalų degalinėje, tai gerai, kad turėjo kitų pinigų su savimi“, – pasakoja Tomas.

Jis patikina, kad bandė pinigus pasikeisti ir komerciniame banke – jam patarta keliauti į Lietuvos banką.

„Pasiūlė važiuoti į Lietuvos banką keistis. Pabandėme banke pasikeist, atrodo, Šiaulių banke, sako, mes nedirbame su grynaisiais pinigais. Bankas pasakė. O šiaip tai taikomas keitimo mokestis – 2 proc. nuo keitimo sumos. Bet gi mums ne keisti valiutą reikia, o tik kupiūrą pasikeist. Tai patarė į Lietuvos banką važiuot“, – stebisi vyras.

Paklaustas, iš kur gavo naujųjų eurų, jei bankomatai jų neišduoda, jis paaiškino, kad žmona taip gavo atsiskaitymą už paslaugas.

„Tikrai matyti – nauji, tvarkingi, žiugždantys pinigai. Pasitikrinome pagal aprašymus – su visais atitinkamais ženklais“, – sako Tomas.

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė aiškina, kad kupiūros galėjo būti nepriimtos, tačiau tai išimtys.

„Šiuo metu baigiame įrangos, kurios pagalba yra nuskaitomi banknotai, atnaujinimo procesus. Dėl to galėjo taip atsitikti, jog vienoje ar kitoje parduotuvėje naujieji banknotai kol kas nebuvo nuskaitomi. Tačiau tai vienetiniai atvejai, išimtys. Atsiprašome klientų už sukeltus nepatogumus“, – sako E.Dapkienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre

Tačiau prekybos tinklą „Iki“ valdanti „Palink“ tikina, kad skaitytuvai atnaujinti dar gegužę ir veikia.

„Visus „Iki“ parduotuvėse esančius valiutų detektorius pirkėjų patogumui atnaujinome dar gegužės mėnesį, todėl atsiskaitymas naujaisiais 100 bei 200 Eur vertės banknotais mūsų prekybos tinkle vyksta sklandžiai. Reikalingi atnaujinimai buvo atlikti tiek įprastose kasose, tiek savitarnos kasose „Iki Bitutė“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.

Lietuvos bankas: rinka turėjo ilgiau nei pusmetį pasiruošti

Lietuvos banko Ekspertizės ir techninio skyriaus viršininkas Mindaugas Montvila aiškina, kad visoje euro zonoje, o taip pat ir Lietuvoje, nauji serijos „Europa“ 100 ir 200 eurų banknotai visuomenei pristatyti pernai rugsėjo 17 d.

„Naujuosius banknotus ir jų apsaugos požymius pristatėme komerciniams bankams bei grynųjų pinigų tvarkytojams specialaus renginio metu; taip pat informavome verslą apie būtinybę atnaujinti turimą banknotų tvarkymo įrangą“, – aiškina M.Montvila.

Šiuo metu Lietuvos bankas yra gavęs vieną skundą dėl nepriimto naujos serijos 100 eurų banknoto.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

„Lietuvos bankas, kaip ir kiti Eurosistemos centriniai bankai, sudarė visas sąlygas banknotų įrangos gamintojams ir tiekėjams testuotis savo turimą įrangą tam, kad įrangos pritaikymas vyktų sklandžiai ir gyventojai nepajustų jokių nepatogumų. O nuo šių metų sausio mėnesio Lietuvos banko specialistai intensyviai vykdė įrangos testavimus įmonėse. Tiesą sakant, atliekami visi įprastiniai informavimo darbai, susiję su naujų banknotų pasirodymu apyvartoje“, – dėsto M.Montvila.

Tačiau jis nepaaiškino, ką daryti gyventojams, jei jų eurai nepriimami.

„Norime pažymėti, kad Lietuvoje gana paplitę ir prekybininkų naudojami banknotų autentiškumo įrenginiai yra tik papildoma priemonė pasitikrinti, ar banknotai nėra padirbti. Jeigu prekybininkai neatnaujino savo įrangos ir ji neatpažįsta naujųjų 100 ir 200 eurų banknotų, tai tikrai nėra priežastis prekybininkams nepriimti naujųjų banknotų. Naujieji 100 ir 200 eurų banknotai yra teisėta mokėjimo priemonė Lietuvoje ir prekybininkai turi šiuos banknotus priimti iš žmonių“, – sako M.Montvila.

Pasak Lietuvos banko atstovo, patys įrangos savininkai, dažniausiai prekybininkai, turi pasirūpinti tinkamu įrangos veikimu.

„Visų eurų banknotų tikrumą galima nesunkiai patikrinti vadovaujantis „apčiuopk-pažvelk-pakreipk“ principu, papildomos įrangos naudojimas tikrai nėra privalomas“, – sako M.Montvila.

Lietuvoje nemaža dalis bankomatų išduoda 100 eurų nominalo banknotus, jis yra ketvirtas pagal populiarumą Lietuvoje. 200 eurų banknotus Lietuvoje sutikti yra sunkiau, jie sudaro tik apie 2 proc. visų Lietuvoje išleistų banknotų. Jų didžiausia tikimybė gauti yra banko skyriuose.

Bankai teigia esantys pasiruošę

SEB bankas 15min patikino, kad didžioji dauguma grynuosius pinigus priimančių SEB banko bankomatų naujuosius 100 ir 200 eurų banknotus priima ir juos klientai be trikdžių gali įmokėti į savo sąskaitą.

„Tačiau kai kuriuose naujo tipo bankomatuose klientai kol kas negali įmokėti naujųjų kupiūrų. Šiuo metu kartu su partneriais, atsakingais už bankomatų tinklo priežiūrą, šaliname priežastis ir atnaujiname bankomatų programinę įrangą. Atnaujinimo darbus planuojame užbaigti iki šios dienos pabaigos. Atsiprašome klientų dėl nepatogumų“, – atsiuntė komentarą SEB bankas.

Atnaujinta 16.52 val.: naujo tipo 100 ir 200 eurų banknotus jau priima visi grynuosius pinigus priimantys SEB bankomatai.

Grynųjų pinigų operacijas atliekantys trys SEB banko skyriai („Dainavos“ Kaune ir Naugarduko bei Fabijoniškių Vilniuje) naujuosius banknotus priima, tačiau banknotų keitimo į mažesnio nominalo kupiūras paslaugos neteikia. Kituose skyriuose grynųjų pinigų operacijos yra atliekamos savitarnos zonoje.

„Klientams visada patariame rinktis patogesnį e. mokėjimų būdą ir atsiskaitinėti kortele. Elektroninių kortelių skaitytuvo tinklas šalyje jau yra gerai išplėtotas ir kortele galima atsiskaityti daugelyje prekybos ir paslaugų teikimo vietų, įskaitant taksi, turgavietes, mažas parduotuvėles, kt.“, – siūlo SEB.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SEB bankas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SEB bankas

Šiaulių bankas patikina, kad yra pasiruošęs naujųjų 100 ir 200 Eur banknotų išleidimui: atnaujinta pinigų skaičiavimo įrenginių programinė įranga, darbuotojai supažindinti su banknotų apsaugos požymiais.

„Banko klientai gali atlikti visas galimas operacijas naujaisiais 100 ir 200 eurų banknotais: įmokėti į sąskaitą, atlikti pavedimą, pasikeisti į kitus nominalus ar kitus banknotus. Už paslaugas banko padalinyje yra numatyti paslaugų įkainiai, su kuriais klientai gali susipažinti banko skyriuje, banko tinklapyje sb.lt. Šiuo konkrečiu atveju, už grynųjų pinigų keitimą į tos pačios valiutos kitus nominalus ar kitus banknotus, yra nustatytas paslaugos įkainis – 5 proc. nuo grynųjų pinigų keitimo sumos (min. 2 Eur), tačiau šis įkainis nėra susijęs su naujaisiais banknotais“, – teigiama Šiaulių banko komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius