Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 06 /15:57

Pasaulinės maisto kainos 2022-aisiais siekė rekordinį lygį

Pasaulinės maisto kainos gruodį traukėsi devintą mėnesį iš eilės, nors 2022-aisiais jos siekė rekordinį lygį, rodo penktadienį paskelbti JT duomenys.
Maisto kainos Šeškinės turguje
Maisto kainos Šeškinės turguje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Mėnesinės maisto kainos kovą pasiekė rekordinį lygį, kai Rusijai įsiveržė į Ukrainą, svarbią žemės ūkio produkcijos gamintoją ir kviečių bei saulėgrąžų aliejaus pasaulinė tiekėja.

Rusija užblokavo Ukrainos uostus, užkirsdama kelią Ukrainos grūdų eksportui, o blokada buvo panaikinta tik liepos mėnesį, kai buvo sudarytas susitarimas, pasiektas tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms.

JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) penktadienį pranešė, kad jos kainų indeksas, stebintis mėnesinį tarptautinių maisto prekių krepšelio kainų pokytį, gruodį nukrito iki 132,4 punkto ir buvo 1,9 proc. mažesnis nei lapkritį.

Indeksas taip pat buvo 1 proc. mažesnis nei 2021 metų gruodį.

Visgi 2022 metais, palyginti su 2021-aisiais, bendras indeksas buvo 14,3 proc. didesnis ir pasiekė visų laikų rekordą – 143,7 punkto.

„Po dvejų labai nepastovių metų laukiame ramesnių maisto prekių kainų“, – pranešime teigė FAO vyriausiasis ekonomistas Maximo Torero.

„Svarbu išlikti budriems ir sutelkti dėmesį į pasaulinio maisto trūkumo mažinimą, nes pasaulinės maisto kainos išlieka aukštos“, – pažymėjo jis.

Pasak M.Torero, daugelio pagrindinių produktų kainos yra netoli rekordinių aukštumų, o brangstant ryžiams, „vis dar kyla daug rizikų, susijusių su būsimais tiekimais“.

FAO duomenimis, pasaulinės kukurūzų kainos 2022 metais buvo vidutiniškai 24,8 proc. didesnės nei 2021-aisiais. Kviečiai pabrango 15,6 procento.

Visgi kukurūzų kainos gruodį sumenko daugiausia dėl „stiprios konkurencijos“ iš Brazilijos pusės, nurodė FAO.

Palyginti su lapkritį fiksuotomis kainomis, kviečiai taip pat pigo, „nes besitęsiantis derliaus nuėmimas pietiniame pusrutulyje padidino tiekimą, o konkurencija tarp eksportuotojų išliko stipri“.

FAO augalinės kilmės riebalų aliejaus kainų indeksas 2022 metais pasiekė naują rekordą, bet gruodį, palyginti su lapkritį fiksuotomis kainomis, nukrito 6,7 proc. iki žemiausio lygio nuo 2021 metų vasario.

Pasak agentūros, pieno ir mėsos kainos 2022-aisiais pasiekė aukščiausią lygį nuo 1990 metų, o palyginti su lapkričiu, mėsos kainos gruodį sumažėjo 1,2 proc., tuo metu pieno produktų kainos per mėnesį išaugo 1,1 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius