Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulinės ūkio recesijos bijoti nereikia, tačiau besivystančių šalių akcijų rinkų vengti derėtų

Nors pirmadienį viso pasaulio akcijų biržose kilusi panika paskatino kalbas apie artėjančią finansų krizę, tačiau dalis investuotojų nusiteikę optimistiškai ir teigia, kad pagrindo nerimui nėra. Makroekonomikos prognozių bendrovės „Lombard Street Research“ analitikė Andrea Cicione įsitikinusi – „juodasis pirmadienis“ nereiškia atslenkančios naujos krizės, kokią pasaulis matė 2008 m., rašo businessinsider.com.
Niujorko akcijų birža
Niujorko akcijų birža / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Kai kurie investuotojai baiminasi, kad Kinija, kurios ekonomikos dydis panašus į JAV, gali lemti dar vienus 2008-uosius pasaulio ekonomikai. Tačiau šioms baimėms nėra pagrindo. Neskaitant žaliavų, Kinija turi didelį valiutinės sąskaitos perviršį. Šios šalies ūkio lėtėjimas lems žaliavų eksportuotojų nuostolius, tačiau nereikš pasaulio ekonomikos recesijos“, – tikina A.Cicione.

Tiesa, problemos Kinijos finansų rinkoje nieko gero nežada Australijai, šaliai, kurios trečdalis eksporto yra nukreiptas į Kiniją.

Be to, ji siūlo nepamiršti, kad 2008 m. pasaulinė finansų sistema laikėsi ant rizikingų JAV vertybinių popierių, tuo tarpu Kinijos finansų burbulą paskatino vietos rinkos pinigai.

Tai reiškia, kad kiniško finansų burbulo sprogimo įtaka pasaulinei finansų rinkai bus ribota ir nesukels pasaulinės krizės.

Tiesa, problemos Kinijos finansų rinkoje nieko gero nežada Australijai, šaliai, kurios trečdalis eksporto yra nukreiptas į Kiniją.

Nuomonės, kad pasaulis neturi baimintis ateinančios naujos finansų krizės, laikosi ir investicijų banko „Goldman Sachs“ analitikai, rašo naujienų svetainė cnbc.com.

„Tebesilaikome požiūrio, kad pasaulinės recesijos tikimybė yra labai maža“, – teigė banko ekonomistas Peteris Oppenheimeris.

„Goldman Sachs“ atstovai net mano, kad besivystančių pasaulio rinkų augimas išliks stabilus. Viena iš to priežasčių galėtų tapti rekordiškai atpigusios energijos išteklių kainos.

„Goldman Sachs“ atstovai net mano, kad besivystančių pasaulio rinkų augimas išliks stabilus.

„Rizika daugiausiai apsiriboja tik Kinija, o baimė, kad ši šalis sukels grėsmę pasauliniam ūkio augimui, yra pernelyg išpūsta“, – sako JAV investicijų banko analitikai.

„Goldman Sachs“ ir toliau laikosi ankstesnio požiūrio ir investuotojams siūlo teikti pirmenybę išsivysčiusių, o ne besivystančių šalių, vertybiniams popieriams.

„Dauguma mažas atviras ekonomikas turinčių besivystančių šalių ir žaliavų į Kiniją eksportuotojų patirs spaudimą. Kai kurių iš šių valstybių ekonomikos ir dabar nėra subalansuotos, o Kinijos juanio devalvacija (kuri, tikėtina bus įvykdyta ir dar stipriau) situaciją dar labiau apsunkino“, – pridūrė P.Oppenheimeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius