Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio banko ekspertų siūlymas Lietuvai: asmens pajamas sudėti ir apmokestinti progresyviai

Antradienį Vyriausybėje vykusiame pristatyme kalbėję Lietuvoje viešintys Pasaulio banko ekspertai Lietuvai siūlė keisti egzistuojančius gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifus į paprastesnę sistemą. Asmuo turėtų būti apmokestinamas progresyviu tarifu, tačiau apmokestinamos būtų ne skirtingų rūšių pajamos, kaip dabar, o bendra jų suma. Išimtis būtų taikoma tik pajamoms iš dividendų.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Mokesčiai Pajamos

Pasaulio banko mokesčių ekspertas Munaweras Khwaja kalbėjo, kad siūlytų tam pačiam žmogui priskirti visas gaunamų pajamų rūšis ir tuomet apmokestinti jas vienodu tarifu.

Šiuo metu asmens pajamų rūšys, pavyzdžiui, apmokestinamos skirtingais tarifais. Pavyzdžiui, individualios veiklos pajamų standartinis GPM tarifas yra 15 proc., su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusių metinių pajamų – 20 proc. (abu tarifai – su išlygomis). Pajamoms iš turto nuomos ar honorarams taip pat taikomas 15 proc. tarifas ir pan.

Naujoji tvarka leistų įvesti į mokesčių sistemą daugiau neutralumo, teigė ekspertas.

„Kai perkate duoną, jūs negalvojate, ar pirkti ją iš individualios veiklos pajamų, ar iš savo atlyginimo. Visų pajamų, išskyrus dividendus dėl dvigubo apmokestinimo problemų, suma galėtų būti apmokestinama progresiniu tarifu. Tai yra du dalykai, kuriuos siūlome“, – sakė M.Khwaja.

Trečias siekis, kurį turėtų įgyvendinti Lietuva, būtų nustatyti gana žemą progresinių mokesčių limitą tiems, kurie gauna mažiausias pajamas.

„Priežastis – 20 proc. [GPM] riba yra labai aukšta žemajame spektro krašte ir labai maža aukštas pajamas gaunantiems asmenims“, – kalbėjo ekspertas.

Pasirinkimas, kokie turėtų būti realūs progresinių mokesčių tarifai, nuspręstų Vyriausybė.

Lietuvoje viešintys Pasaulio banko specialistai parengė analitinį įrankį, kuris padės geriau modeliuoti mokestinius pakeitimus ir įvertinti pokyčių pasekmes Lietuvos ekonomikai ir visuomenei.

Pasak M.Khwajos, valstybė galės naudotis ir šiuo įrankiu nuspręsdama, kaip koreguoti mokesčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius