Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio ekonomika šiemet „augs lėčiau“ negu pernai

Naujojo koronaviruso epidemija kelia „rimtą grėsmę“ ir dėl jos pasaulio ekonomikos augimo tempas šiemet nepasieks pernykščio 2,9 proc. lygio, trečiadienį pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva.
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva / „Scanpix“/AP nuotr.

COVID-19 protrūkis „nebėra regioninė problema, tai pasaulinė problema, kuri reikalauja pasaulinio atsako“, pareiškė ji reporteriams.

Epidemijos poveikis pasitikėjimui ir veiksmai, kurių imamasi jai suvaldyti, kenkia ekonominiam aktyvumui, taigi „pasaulio ekonomika 2020 metais augs lėčiau negu pernai“, pažymėjo Fondo vadovė.

TVF dar sausį prognozavo, jog pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet padidės 3,3 proc., o tai reiškia, jog ūkio augimo tempas dėl koronaviruso poveikio sulėtės mažiausiai puse procentinio punkto.

„Kiek sulėtės ekonomikos augimas ir kaip ilgai tęsis poveikis, tebėra sunku prognozuoti“, – pažymėjo K.Georgieva.

Pasak Fondo vadovės, TVF anksčiau atliktoje analizėje buvo remtasi prielaida, jog epidemija daugiausia apsiribos Kinija ir išprovokuos staigų, bet trumpą ekonomikos augimo sulėtėjimą, kurį netrukus pakeis greitas atsigavimas.

„Deja, per pastarąją savaitę pamatėme, jog yra vis labiau tikėtinas scenarijus, kuris yra labiau nepalankus pasaulio ekonomikai“, ir tai lemia „vien geografinis epidemijos plitimas visame pasaulyje“.

Virusu visame pasaulyje jau užsikrėtė per 93 tūkst. žmonių, o mirė – daugiau nei 3,2 tūkst. žmonių.

Kiek anksčiau trečiadienį TVF tarptautinis pinigų ir finansų komitetas surengė telekonferenciją.

„Visame pasaulyje jaučiamos ekonominės ir finansinės pasekmės, dėl kurių atsiranda neapibrėžtumas ir blogėja artimiausios ateities perspektyvos“, – pažymima po telekonferencijos paskelbtame pranešime.

„Esame pasiryžę suteikti būtiną pagalbą ir sušvelninti pasekmes, ypač pažeidžiamiausioms gyventojų grupėms ir šalims. Paraginome TVF pasitelkti visas turimas finansines priemones ir padėti valstybėms narėms, kurioms reikalinga pagalba. Esame tikri, jog, dirbdami kartu, išspręsime šį uždavinį ir atkursime visuotinį augimą ir klestėjimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius