-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasienio kainų stebuklas: lietuviai šturmuoja Lenkijos parduotuves ir palieka ten milijonus

Lietuviškų produktų kainos Lenkijos pusėje yra daug mažesnės nei pačioje Lietuvoje. Dėl to Lenkijos parduotuves užplūsta pirkėjai iš kaimyninės šalies. Ekspertai nurodo, kad viena priežasčių yra ta, kad mažmeninės prekybos tinklai mažina mažų parduotuvių skaičių, rašo businessinsider.com.pl.
Lietuvių pirkiniai Lenkijoje
Lietuvių pirkiniai Lenkijoje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pigiau Lenkijoje nei Lietuvoje

Produktų kainos Lenkijos pusėje yra gerokai (net 40–50 proc.) mažesnės nei pačioje Lietuvoje. Pigesnės ne tik tų pačių kategorijų prekės, bet ir identiški Lietuvos įmonių gaminami produktai. Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmų direktorė Beata Czaplińska interviu „Business Insider Polska“ pabrėžė, kad kiekviena produktų kategorija turi būti vertinama atskirai. Ji taip pat pabrėžia, kad kiekvienas gamintojas nustato savo eksporto politiką, tačiau yra keletas veiksnių, dėl kurių lietuviai noriai atvyksta apsipirkti į Lenkiją.

„Tačiau komentuodama bendras lietuviškų produktų kainų tendencijas Lenkijoje ir kitose šalyse, norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuvoje PVM maisto produktams yra 21 proc., o Lenkijoje – 5 proc. (arba 0 proc.). Todėl produktų kaina šalyje prie Vyslos automatiškai yra 16–21 proc. mažesnė. Be to, Lenkijos mažmeninės prekybos tinklai prekes iš Lietuvos gamintojų perka urmu, o, kaip žinome, didmeninė kaina paprastai būna daug patrauklesnė. Tai savo ruožtu reiškia, kad, parduodant prekes net ir su marža Lenkijos mažmeninės prekybos tinklams, kaina lentynoje yra daug palankesnė“, – sako ji.

B.Czaplińska taip pat teigia, kad Lietuvoje beveik išnyko mažos, šeimyninės maisto prekių parduotuvės, todėl keli Lietuvą užvaldę mažmeninės prekybos tinklai diktuoja kainas vartotojams.

Pasak jos, Lietuvos vartotojas tarsi pasmerktas pirkti tokiomis kainomis, nes alternatyvos iš esmės nėra.

Lenkijoje apsiperkantys lietuviai

B.Czaplińska pažymi, kad lietuviai Lenkijoje apsiperka jau daugelį metų, ir šiandien tai jau nieko nebestebina. Pašnekovė atkreipia dėmesį į tai, kad iš pokalbių keityklose galima daryti išvadą, jog kiekvienas lietuvis, turintis maitinimo įmonę, kavinę ar restoraną, apsiperka tik Lenkijoje.

„Ši tendencija tęsiasi bent jau nuo 2015 m., kai Lietuvoje buvo įvestas euras, o pastaruoju metu valiuta papildomai išlaikė savo vertę. Lenkijos pasienio prekybos centruose klientų aptarnavimo darbuotojai kalba lietuviškai, plačiai žinomi didmenininkų, mėsininkų, valiutos keityklų su geriausiu valiutos kursu ir kt. adresai. Per pirmuosius devynis praėjusių metų mėnesius į Lenkiją vienai dienai atvykę lietuviai (neskaitant apgyvendinimo) išleido beveik 20 mln. eurų. 2020 m. tuo pačiu laikotarpiu Lenkijoje lietuviai išleido keliais milijonais eurų daugiau. Per visus 2020 m. vienadieniai lankytojai iš Lietuvos Lenkijoje išleido 28 mln. eurų, o pernai – 61 mln. eurų“, – skaičiuoja ji.

Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmų skaičiavimai rodo, kad lietuviai Lenkijoje daugiausiai išleido iškart po euro įvedimo – 2015 m. Tuo metu vienos dienos pirkėjai Lenkijoje per visus metus išleido 82 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius