Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pasipiktinimas: susimokėti muitinei už prekes iš „Aliexpress“ iki šiol nėra galimybės

Po 15min publikacijos apie „kiaurai“ sieną kertančias siuntas iš „Aliexpress“, į redakciją kreipėsi pasipiktinę skaitytojai. Jie net ir norėdami negali sąžiningai susimokėti mokesčių valstybei – arba turi nueiti „kryžiaus kelius“, arba atseikėti „drakoniškus mokesčius“ tarpininkams. Iš tiesų muitinė netgi pati rekomenduoja – nedeklaruokite patys, sudėtinga. Tik nuo 2021 m. viskas pasikeis – PVM mokėsime iškart pirkdami prekes.
Prekyba internetu
Prekyba internetu / inkagency.lt nuotr.

Po 15min publikacijos apie tai, kad siuntos iš „Aliexpress“ ir kitų trečiųjų šalių e.parduotuvių atkeliauja neapmokestintos nei PVM, nei muito mokesčiais, dar kartą iškilo sena problema. Muitinėje nėra galimybės paprastai susitvarkyti importo procedūrų.

Į redakciją kreipėsi keli pasipiktinę skaitytojai – anot jų, Lietuvoje net nėra galimybės mokesčių sąžiningai susimokėti, nenuskriaudžiant savęs.

Netgi pati muitinė 15min nerekomenduoja pirkinių iš Kinijos deklaruoti savarankiškai – ši patirtis sudėtinga ir nepatiks.

„Juk sutiksite, kad yra ir kita problemos pusė – kai gavėjas nori sąžiningai deklaruoti sumą ir sumokėti mokesčius, jis įprastai tai turi daryti per paštą ir kartais sumokėti antra tiek siekiantį mokestį už šią paslaugą. Nes pačiam norint tai padaryti, reikia vos ne kryžiaus kelius nueiti ir tapti beveik muitines tarpininku. Gaila, kad nesukuriamas būdas tokį formalumą greitai atlikti patiems“, – atsiliepimą parašė skaitytoja Ieva.

15min nuotr./„Juodasis penktadienis“ aliexpress.com parduotuvėje
15min nuotr./„Juodasis penktadienis“ aliexpress.com parduotuvėje

Ji stebėjosi, kodėl informacinių technologijų amžiuje tokio paprasto formalumo, kaip duomenų įvedimas ir perdavimas muitinei, žmogus negali atlikti pats.

„Realiai Lietuvoje dabar yra sukurta sistema, kai žmogus norėdamas išmuitinti, pavyzdžiui, 22 eurų vertės siuntą, turės mokėti dvigubai didesnius komisinius mokesčius muitinės tarpininkams už kelių lapų užpildymą. Sistema sukurta tokia, kad žmogus savarankiškai negalėtų to atlikti“, – pyko ir kitas skaitytojas Edvinas.

Jis pasidalijo istorija, kad legaliai keliaujančios siuntos įstringa muitinėje – tuomet gaunamas kokio nors tarpininko laiškas su pasiūlymu procedūras „nebrangiai“ sutvarkyti.

„Sistema išvystyta netgi tiek, kad siuntai atėjus į Lietuvą, gavėjo kontaktus valstybinė įstaiga atiduoda privačiam verslui, kuris jau siūlo savo neva nepakeičiamą paslaugą. Užtenka įvesti į paieškos svetainę „savarankiškas išmuitinimas“, ir pilna rezultatų su žmonių istorijomis“, – sako Edvinas.

Iš tiesų, žiniasklaidoje jau ne kartą skambėjo istorijos apie tai, kad įforminti muitinės dokumentus savo jėgomis – beveik neįveikiama užduotis. Siunčiant paštu deklaravimas papildomai kainuoja 8,69 euro, dar didesnius įkainius taiko kiti tarpininkai. Palyginimui, Estijoje siuntas gyventojai deklaruoja nemokamai patys.

123rf.com nuotr. /Kurjeris
123rf.com nuotr. /Kurjeris

Finansų ministras Vilius Šapoka pernai rugsėjį lrytas.tv aiškino, kad kalbamasi tiek su Muitinės departamentu, tiek ir su Valstybine mokesčių inspekcija, „kad visos tos kliūtys, kurios yra dirbtinos, būtų pašalintos, ir tuo metu būtų tobulinamos informacinės sistemos“. Šiandien ministerijos atsakymas panašus.

Tačiau tokia situacija ilgai nesitęs – kol muitinės sistemos „bus tobulinamos“, jau nuo 2021 m. kainos e.parduotuvėse bus nurodomos su lietuvišku PVM.

Muitinė patiems deklaruoti nerekomenduoja

Norint savarankiškai deklaruoti gautą siuntą, tektų tapti kone muitinės tarpininku. Mat prisijungimus prie sistemos gauna tik verslo vartotojai – deklaracijos pildomos „Verslininko portalu“.

„Asmenys patys gali deklaruoti gaunamas prekes, tačiau ta tvarka ir įrankiai iš tiesų nėra patogūs. Muitinei siunta turi būti deklaruojama elektroniniu būdu per muitinės deklaracijų apdorojimo sistemą (MDAS), pateikiant importo Bendrąjį administracinį dokumentą. Deklaraciją pateikdamas elektroniniu būdu per MDAS, asmuo turi būti sudaręs su teritorine muitine, kurios veiklos zonoje yra registruotas, sutartį dėl e.deklaravimo ir turėti prisijungimo prie šios sistemos įrankius“, – aiškinama atsiųstame komentare.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus teritorinės muitinės logotipas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus teritorinės muitinės logotipas

Tad tik turintieji sutartį su muitine, gali prisijungti prie MDAS. To dar nepakanka – tas pats asmuo privalės registruotis ir „Prievolininkų registre“, kur bus suteiktas asmens identifikavimo kodas „EORI“.

„Sudarius sutartį, elektronines deklaracijas reikėtų pildyti naudojantis „Verslininko portalu“. Šiuo metu kitokiu (paprastesniu) būdu pateikti deklaracijų nėra galimybės“, – teigiama Muitinės departamento komentare.

Ieško sprendimų, bet reikia pinigų ir teisės aktų

Lietuvos muitinė patikina, kad ieškoma sprendimų, kaip elektroniniu būdu supaprastinti prekių deklaravimą. Bet tam reikia ne tik sistemų ir pinigų – tektų keisti ir teisės aktus.

„Iš tiesų, Lietuvos muitinėje vykdoma elektroniniu būdu įsigytų prekių deklaravimo supaprastinimo sprendimų paieška. 2017 m. pabaigoje vyko trišalis Baltijos valstybių muitinių susitikimas, kurio metu susipažinta su Estijos smulkių siuntų deklaravimo sistema, kurios esmė – paprastomis ir lengvai suprantamomis informacinių technologijų priemonėmis siuntų gavėjams suteikiama galimybė patiems prekes deklaruoti“, – teigiama komentare.

Muitinė viliasi, kad kažkas panašaus ateityje bus ir Lietuvoje.

„Tačiau tai sietina su IT sistemų tobulinimu ir tam reikalingu papildomu finansavimu, taip pat teisine baze. Muitinėje vystant IT sistemas ir plečiant jų funkcionalumą yra numatyta realizuoti supaprastintą siunčiamų prekių deklaravimą“, – aiškina Muitinės departamentas.

15min pabandė naudodamasi LITAR sistema bent jau surasti reikalingą prekės kodą – paieškoje įrašius paprastą žodį, pvz., „suknelė“ – nepavyko nieko surasti. O klasifikatoriuje tektų naršyti tarp tūkstančių prekių pavadinimų.

„LITAR žingsniai: „Naršyti tarifą“, „Naršyti tarifą – importas“, ieškoti prekę atitinkančio skyriaus ir jame gilyn eiti tol, kol rasite prekės kodą iš 10 skaitmenų. Tuomet bus parodyta, kokie tai prekei yra taikomi importo mokesčiai iš įvairių šalių“, – pakonsultavo Muitinės departamentas.

Finansų ministerija: pakeitimai vyks ES lygmeniu

Atrodo, kad už Lietuvą, bent jau iš dalies, šią problemą išspręs Europos Sąjunga.

„Su prekių iš trečiųjų šalių importo problema susiduriama visoje ES. Todėl, sprendžiant šią problemą ES mastu, 2017 m. gruodžio 5 d. priimti PVM direktyvos pakeitimai, įsigaliosiantys 2021 m. sausio 1 d. Jais priimti supaprastinimai, leisiantys asmenims įsigyti prekes internetinėse parduotuvėse iš trečiųjų šalių su iš anksto apskaičiuotu „lietuvišku“ PVM – tai galiotų prekėms iki 150 eurų vertės, nes iki šios ribos neskaičiuojami muitai“, – teigia Finansų ministerijos Mokesčių politikos departamento direktorė Jūratė Laurikėnaitė.

LP nuotr./Siunta
LP nuotr./Siunta

Tai reiškia, kad žmonės PVM susimokėtų dar pirkdami elektroninėse parduotuvėse, todėl tokios siuntos muitinėje nebestrigtų, o kinams klastoti prekių vertės nebeliktų prasmės, bent jau kol prekės vertė neviršija 150 eurų.

„Tokiu atveju būtų užtikrintas sklandesnis ir greitesnis siunčiamų prekių deklaravimas, papildomi mokesčiai muitinėje neturėtų būti skaičiuojami, nes PVM jau būtų sumokėtas iš karto prekės įsigijimo metu“, – patikina J.Laurikėnaitė.

Finansų ministerija 15min patikino, kad muitinė, siekdama suteikti galimybę gyventojams „kuo paprasčiau deklaruoti siuntomis atsiunčiamas prekes, teikiant importo deklaracijas, artimiausiu metu atliks savo informacinių sistemų tobulinimus“. Šiuo metu tai yra atliekama kaip investicinis projektas.

„Kalbant apie muitinės tikslus ir uždavinius, vieni svarbiausių akcentų yra kuo geresnių sąlygų sudarymas asmenims tinkamai ir patogiai atlikti muitinės formalumus, nuosekliai gerinti muitinės teikiamas paslaugas, ypač elektroninėje erdvėje“, – teigia ministerijos Mokesčių politikos departamento direktorė Jūratė Laurikėnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius