Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasitelkę europines garantijas, bankai padės verslui lengviau įveikti pandemiją

Smulkiosios bei vidutinės įmonės, susidūrusios su pandemijos iššūkiais, galės paprasčiau gauti bankinį finansavimą ir sugrįžti į įprastą veiklos ritmą. Specialiai joms skirtos europinio COVID-19 garantijų fondo priemonės. Fondo garantuota parama per lengvatines bankų paskolas įmones turi pasiekti šiemet. Šias priemones jau pradeda įgyvendinti ir Lietuvoje veikiantys bankai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pinigai
Pinigai / 15min nuotr.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) nuotoliniame susitikime su fondą administruojančios EIB grupės, kurią sudaro Europos investicijų bankas (EIB) ir Europos investicijų fondas (EIF), atstovais ketvirtadienį akcentuota, kad operatyvumas, be kurio neįsivaizduojama kova su koronavirusu, yra ir būtina Europos garantijų fondo, skirto atsakui į COVID-19, veiklos sąlyga. Susitikime sulaukta daugiau kaip 50 dalyvių, atstovaujančių Lietuvos finansų sektoriui.

Fondo, sukurto padėti smulkioms ir vidutinėms Europos įmonėms, nukentėjusioms nuo koronaviruso krizės, priemonės siekia paskatinti privataus skolinimo procesą. Tai šiuo metu aktualu ir Lietuvos kredito įstaigoms, mat bankai, nuo pat pandemijos pradžios padedantys finansinių sunkumų patiriantiems savo klientams, pastebi, kad gerokai sumažėjo verslo kreditavimo paklausa.

LBA prezidentės dr. Eivilės Čipkutės teigimu, šiuo metu šalies finansų sektorius ne tik siūlo klientams individualius sprendimus, teikia ekspertinę pagalbą institucijoms kuriant paramos mechanizmus nacionaliniu lygiu, bet ir vis aktyviau naudojasi tarptautinių institucijų siūlomomis priemonėmis.

LBA nuotr./Eivilė Čipkutė
LBA nuotr./Eivilė Čipkutė

„Svarbiausias bankų veiklos prioritetas – padėti savo klientams įveikti koronaviruso pandemiją su kuo mažesniais finansiniais praradimais. Tačiau turime žvelgti ir į ateitį. Bendradarbiavimas su ilgametę patirtį turinčia institucija ir jos ekspertais, be kita ko, atveria Lietuvai kelią tapti Šiaurės Baltijos šalių žaliosios ekonomikos lydere. Lietuva turi ne tik įveikti dabartinę krizę, bet ir išeiti iš jos laimėtoja“, – teigė E.Čipkutė.

Anot EIB grupės atstovybės Baltijos šalims vadovo Marco Francini, Europos garantijų fondas – tik dalis viso EIB priemonių portfelio, kuriuo vis aktyviau domisi Lietuvoje veikiantys bankai. „Siekiame toliau plėtoti mūsų aktyvią partnerystę su šalies ir viso regiono finansų sektoriumi bei dalintis sukaupta ekspertize, – akcentavo M.Francini. – Mūsų akiratyje – inovacijų bei infrastruktūros plėtra, smulkiojo bei vidutinio verslo skatinimas, ir, žinoma, klimato veiksmai, vienas didžiausių mūsų iššūkių ir svarbi sudėtinė tvaraus vystymosi dalis.“

Tarp EIB grupės iniciatyva įkurto COVID-19 fondo priemonių yra tokie finansiniai mechanizmai, kaip ribotos ir neribotos garantijos, vertybinių popierių ir rizikos pasidalijimo priemonės, investicijos į akcinį kapitalą ir kt. Fondas, kurio vertė – 25 mlrd. eurų, mobilizavo daugiau nei 200 mlrd. eurų finansavimą. Didžiąją jo dalį, 65 proc., numatyta skirti mažoms ir vidutinėms įmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius