Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasitikėjimas Lietuvos banku krito žemiausiai nuo 2014 m.

Lietuvos banko (LB) reputacija buvo pakirsta pastaruoju metu vykusių viešai išsakytų politinių kaltinimų ir krito žemiausiai nuo 2014 metų, rodo Baltijos tyrimų kasmėnesinio tyrimo duomenys. Iki šiol Lietuvos banko reputacija buvo viena aukščiausių tarp kitų institucijų.
Lietuvos bankas
Lietuvos bankas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min apie krentantį pasitikėjimą Lietuvos banku pirmiausia informavo Tėvynės Sajungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas, pasipiktinęs, kad taip Lietuvai daromas nuostolis. Anksčiau konservatoriai kreipėsi į generalinę prokuratūrą kaltindami Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininką Stasį Jakeliūną galimai darant įtaką šiai nepriklausomai institucijai.

„Baltijos tyrimai“ ir ELTA kas mėnesį vertina, kiek gyventojai pasitiki skirtingomis valstybės institucijomis.

Balandžio pradžioje pasitikėjimas Lietuvos banku (LB) sumenko iki žemiausio lygmens nuo 2004 m., patvirtino „Baltijos tyrimų“ direktorė Rasa Ališauskienė.

„2019 m. balandžio mėnesio pradžios palankių vertinimų skaičius mažiausias nuo 2014 metų lapkričio. Palankių vertinimų sumažėjimas per paskutinį mėnesį yra didesnis, nei statistinė paklaida“, – 15min teigia R.Ališauskienė.

Anot jos, Lietuvos banko vertinimo pokyčiai priklauso nuo viešoje erdvėje pateikiamos informacijos.

„Vykstant skandalams, garsiems svarstymams apie vieną ar kitą instituciją tos institucijos vertinimas blogėja. Tokius pavyzdžius matėme policijos, komercinių bankų, o pastaruoju metu – ypač teismų atveju“, – teigia R.Ališauskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Ališauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Ališauskienė

Ji patikina, kad Lietuvos bankas yra tarp geriausiai vertinamų Lietuvos institucijų.

„Analizuojant 23 metų tyrimų laikotarpį nuo 1996 m. sausio mėnesio, mažiausiai pasitikinčių Lietuvos banku buvo 1996 metų vasarį (20 proc.). Nuo 2001 metų iki 2009 m. rugpjūčio, Lietuvos banku kiekvieną mėnesį pasitikėjo daugiau, nei pusė Lietuvos gyventojų. Ekonominės krizės metu pasitikėjimas buvo kritęs, ir 2009 m. rugpjūtį – 2011 m. sausį pasitikinčių LB buvo mažiau nei pusė gyventojų su retomis išimtimis. Nuo 2011 m. vasario iki lapkričio pasitikėjimas vėl atsistatė, LB vėl pasitikėjo daugiau nei pusė gyventojų“, – sako R.Ališauskienė.

Nuo 2014 m. balandžio iki dabar pasitikėjimas Lietuvos banku visą laiką buvo didesnis, nei 50 proc., tačiau šiemet balandžio pradžioje pasitikėjimo rodiklis vėl priartėjo prie šios ribos ir siekia 54 proc. Lietuvos banku nepasitiki 38 proc. gyventojų – daugiausiai nuo 2017 m. vidurio.

M.Jurgilas: neatsakingi pareiškimai padarė žalos

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas komentuoja, kad daug darbų, kuriuos atlieka Lietuvos bankas, netenka vertės, jei nėra pasitikėjimo šia institucija.

„Kurti naudą visuomenei yra LB veiklos esmė, o gyventojų pasitikėjimas yra rodiklis, kaip visuomenė vertina mūsų kuriamą naudą. Arba, kalbant paprastai, Lietuvos banko visuomenei kuriama vertė priklauso nuo pasitikėjimo šia institucija, pasitikėjimo pinigais, priežiūra, finansų sistema, finansų infrastruktūra ir pan. Ir jeigu to pasitikėjimo nėra, tai daugelis dalykų, kuriuos daro Lietuvos bankas, nebetenka vertės“, – sako M.Jurgilas.

Jis pabrėžia, kad LB nuolat yra tarp institucijų, kuriomis gyventojai pasitiki labiausiai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marius Jurgilas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marius Jurgilas

„Pastarojo meto pasitikėjimo rodiklio kritimo priežastis tiksliau galėtų paaiškinti apklausos rengėjai, tačiau tai, kad šis nuosmukis laike sutampa su viešojoje erdvėje skleidžiamais, mano įsitikinimu, neatsakingais pareiškimais, leidžia daryti prielaidą, jog tokie pareiškimai ir nepagrįstos interpretacijos padarė žalos institucijos reputacijai. Neabejotinai, būtent pasitikėjimas finansų sektoriuje yra viena pagrindinių vertybių, todėl tie, kurie imasi žlugdyti pasitikėjimą centriniu banku, iš esmės kartu taikosi į pasitikėjimą ir finansų sistema“, – teigia M.Jurgilas.

Jį neramina tai, kad nepagrįstos interpretacijos jau tampa „ne vien tik vidaus reikalu, o bandoma tą nepasitikėjimą skleisti ir už Lietuvos ribų, tuo sukeliant investuotojų nepasitikėjimą šalies institucine sąranga“.

„Nepaisant šių pastangų, galiu užtikrinti, kad šiuo metu pagrindo nerimauti nėra – Lietuvos finansų rinka stabili ir veikia patikimai, o bandymai paveikti Lietuvos banko veiklą ir lieka bandymais. Labai gaila, kad praeities įvykių naršymas kainuoja daug brangaus kolegų laiko, kurį būtų galima skirti šiandien aktualiems klausimams spręsti“, – sako M.Jurgilas.

M.Majauskas: valdantieji LB padarė atpirkimo ožiu

M.Majauskas vertina, kad pasitikėjimo kritimas yra tiesioginė viešai Seimo daugumos atstovų išsakytų kaltinimų pasekmė.

„Valstiečių rinkimų kampanijos sprendimas Lietuvos banką padaryti atpirkimo ožiu padarė realią reputacinę žalą valstybei. Pasitikėjimas centriniu banku krito ir šiuo metu yra mažiausias nuo 2014 m. Reputaciją atstatyti neabejotinai užtruks ir dėl to gali nukentėti visi Lietuvos piliečiai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas ir Rasa Brudbergytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas ir Rasa Brudbergytė

Lietuvos bankas turi pareigą užtikrinti principingą komercinių bankų priežiūrą ir jo autoriteto menkinimas šią svarbią užduotį padaro gerokai sunkesne. Tad jei tokie politiniai puolimai tęsis, ilgainiui audros bankų sektoriuje neišvengsime“, – sako M.Majauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius