TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paskaičiuota: Ukrainos Kachovkos užtvankos susprogdinimo žala siekia daugiau nei 1,8 mlrd. eurų

Kyjivo ekonomikos mokyklos (KSE) instituto kartu su Ekonomikos ministerija ir Atstatymo ministerija atliktais pirminiais skaičiavimais, Rusijos teroristinis išpuolis Ukrainai padarė mažiausiai 2 mlrd. JAV dolerių (1,8 mlrd. eurų) tiesioginių nuostolių, neskaičiuojant žalos gamtai, rašo pravda.com.ua.
Potvynis Ukrainoje
Potvynis Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Publikacijoje pažymima, kad hidroelektrinės susprogdinimas sukėlė ne tik potvynį plačioje teritorijoje. Nusausinus Kachovkos užtvanką buvo nutrauktas drėkinimas, kuris Chersono srityje itin svarbus augalininkystei ir daržovių auginimui, be to, daugybė Zaporižios, Mykolajivo, Chersono ir Dniepro sričių gyvenviečių neteko vandens.

Todėl netiesioginiai sprogimo nuostoliai gali būti gerokai didesni nei 2 mlrd. dolerių, pažymi KSE.

Nuostoliai būstui ir komunalinių paslaugų infrastruktūrai sudaro beveik pusę visų teroristinio išpuolio nuostolių – 950 mln. JAV dolerių. Šią sumą daugiausia sudaro nuostoliai kairiajame Chersono srities krante.

Preliminariais skaičiavimais, užtvindytoje teritorijoje yra 20-30 tūkst. namų, rašo pravda.com.ua.

Beveik trečdalis visų nuostolių – 624 mln. JAV dolerių – buvo padaryta Ukrainos energetikos pramonei. Daugiau kaip 90 proc. nuostolių priskaičiuota pačiai Kachovkos hidroelektrinei, kurios galia 334,8 MW.

„Ukrhydroenerho“ iš karto pareiškė, kad hidroelektrinės atkurti neįmanoma, o naujos elektrinės statybai prireiks mažiausiai 1 mlrd. JAV dolerių ir 5 metų po teritorijų deokupacijos. Be to, prireiks dar kelerių metų rezervuarui pripildyti.

Kasmet hidroelektrinės sunaikinimas valstybinei įmonei „Ukrhydroenerho“ atneš daugiau kaip 100 mln. JAV dolerių nuostolių.

Skaičiuojama, kad transporto infrastruktūrai padaryta žala siekia daugiau kaip 300 mln. JAV dolerių. Remiantis vertinimu, potvynis paveikė daugiau kaip 290 km tarptautinių ir regioninių kelių. Daugiau nei pusė visų nukentėjusių kelių ilgio teko vietinės reikšmės keliams.

Pilna keliams padaryta žala išryškės tik laikui bėgant – dėl vandens erozijos kelio atkarpos gali pradėti aižėti ar netgi staiga įgriūti, rašo pravda.com.ua.

Apskaičiuota, kad pramonė dėl potvynio patyrė 105 mln. JAV dolerių tiesioginių nuostolių. Hidroelektrinės sprogimo žemės ūkiui padaryta tiesioginė žala vertinama 25,7 mln. dolerių, beveik visa suma – dėl nugaišusių žuvų. Publikacijoje pažymima, kad pilnas poveikis išryškės tik ateityje.

Žala aplinkai įvertinta atskirai

Preliminariais Aplinkos ministerijos skaičiavimais, dėl Kachovskos hidroelektrinės sprogimo aplinkai padaryta žala siekia 1,5 mlrd. dolerių.

Šiuo metu žinoma, kad per užtvankos sprogimą ištekėjo 150 tonų naftos, taip pat buvo užlieta mažiausiai 17 degalinių. Be to, Juodosios jūros prie Odesos druskingumo lygis yra beveik tris kartus žemesnis nei įprastai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius