TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paskutinės dienos tradicija nelaužoma: VMI – apgultis, žmonės laukia ir pusdienį

Paskutinę pajamų deklaravimo dieną Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) filialuose tradiciškai – gyventojų apgultis. Nors deklaracijos elektroniniu būdu priimamos jau 15 metų, ketvirtadienį kalbinti žmonės sakė, kad palaukti gyvoje eilėje ir pasikonsultuoti jiems vis tiek yra paprasčiau.
Paskutinė pajamų deklaravimo diena
Paskutinė pajamų deklaravimo diena / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus apskrities VMI Ulonų gatvėje ketvirtadienį žmonės vos tilpo į patalpą: kas ramstė sienas, duris, o atėję anksčiau kantriai lūkuriavo ant kėdžių. Paskutinę pajamų deklaravimo dieną į VMI atskubėję žmonės prisipažino to nedarantys internete. „Čia paprasčiau“, – tikina jie.

Eilėje – šimtas priešakyje

Kai kurie gyventojai pripažino pasiryžę eilėse pralaukti ir pusdienį.

„Laukiu maždaug pusvalandį. Mano numeriukas 569, tai dar šimtas laukia prieky. Manau porą valandų tikrai užtruks. Gaila švaistyti laiką, bet o ką daryt? Reikia mokesčius susimokėt, nenoriu delst, nes po to skaičiuojami procentai, todėl geriau paaukosiu tas kelias valandas, pusdienį, jeigu reikės“, – 15min sakė eilės laukiantis Dainius.

Geriau paaukosiu tas kelias valandas, pusdienį, – sakė Dainius.

Kitame salės kampe savo eilės kantriai laukė ir Lilija.

„Atėjau neseniai. Laukiu apie 20 minučių, bet dar porą valandų tikrai reikės palaukti, jeigu ne daugiau“, – kalbėjo Lilija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaravimo diena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaravimo diena

Lūkuriavusi Sabina su dukra Ieva suskaičiavo, kiek žmonių laukia prieš jas.

„Laukiam apie pusvalandį. Prieš mus dar 100 žmonių”, – tikino Ieva.

Tuo tarpu Rima prasitarė, kad kol ateis jos eilė, spės nueiti kavos nusipirkti.

„Eilėje laukiu kokį pusvalandį. Nežinau, kiek dar lauksiu, gal net ir porą valandų. Pasiruošusi tiek išsėdėti – gal dar nueisiu kokios kavos nusipirkti ir ateisiu”, – tikino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaravimo diena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaravimo diena

Internetu nesinaudoja, apie programėlę nežino

Deklaruoti pajamas galima ne tik atėjus į VMI, bet ir per VMI elektroninio deklaravimo informacinę sistemą (ją galima rasti čia) bei naudojantis mobiliąja programėle e.VMI. Tačiau VMI sutikti ir 15min kalbinti gyventojai tikino apie tokią programėlę nežinantys.

„Ne, mobiliosios programėlės nebandžiau. Nežinau, kad tokia yra“, – sakė Gediminas.

Dalis kalbintų gyventojų elektroninio deklaravimo informacinę sistema nesinaudoja, nes vengia kontakto su internetu.

„Nelabai mėgstu draugauti su internetu. Visą laiką ateinu čia“, – atviravo Lilija.

Nelabai mėgstu draugauti su internetu. Visą laiką ateinu čia, – tikino Lilija.

Internetu deklaracijos nepildė ir Viktoras.

„Ne, nežinau ir net nebandau. Dar pridarysiu klaidų, nelabai su tuo gaudausi“, – sakė jis.

Veronika pripažino esanti neužtikrinta.

„Atėjau čia, kad tikrai teisingai deklaruočiau“, – pripažino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaravimo diena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinė pajamų deklaravimo diena

Gyventojai akcentavo, kad deklaraciją užpildyti VMI skyriuje yra paprasčiau.

„Internetu du kartus jungiausi, rodo porą klaidų, bet neparodo, kur tos klaidos ir aš nebežinau, ką už kiek mokėti. Nepavyko. Noriu išsiaiškinti, kur buvo mano klaida. Pernai viskas buvo gerai, o šiemet užkliuvo. Su didele kantrybe, paieškojus, pasėdėjus ilgiau gal galima rasti, bet man čia paprasčiau, pakeliui užvažiavau”, – sakė Idilija.

Deklaracijas pateikė didžioji dalis gyventojų

VMI15min informavo, kad nuo metų pradžios už visus mokestinius laikotarpius iš viso gauta beveik 1,5 mln. pajamų ir daugiau nei 77,5 tūkst. turto deklaracijų, prašymų skirti dalį pajamų mokesčio paramai – beveik 256 tūkst.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasė Aliukonytė-Šnirienė

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė pabrėžė, kad pajamų deklaracijų dar laukiama iš 165 tūkst. gyventojų, o turto – apie 23 tūkst.

„Šiais metais pajamas už 2018 metus turi deklaruoti beveik 727 tūkst. gyventojų, iš jų GPM deklaracijas pateikė beveik 562 tūkst. gyventojų, taigi, pajamų deklaracijų dar laukiama iš 165 tūkst. gyventojų, kurie turi pareigą deklaruoti pajamas. Turto deklaracijas už 2018 metus turi pateikti apie 100,5 tūkst. gyventojų, iš jų deklaracijas jau pateikė beveik 77 tūkst. gyventojų“, – komentare 15min dėstė S.Aliukonytė-Šnirienė.

Nuo metų pradžios už visus mokestinius laikotarpius pajamų deklaracijas pateikė apie 1,2 mln. gyventojų. 681 tūkst. gyventojų, kurie pateikė deklaracijas su grąžintina GPM suma, VMI grąžins apie 148 mln. eurų permokų. Naujausiais duomenimis, beveik 163 tūkst. gyventojų VMI jau grąžino daugiau nei 26 mln. eurų mokesčių permokos.

Beveik 331 tūkst. gyventojų turės sumokėti valstybei apie 185 mln. eurų GPM.

„Atkreipiame dėmesį, kad gyventojai, kurie nėra skolingi, o nori susigrąžinti GPM permoką, gali neskubėti deklaruoti pajamų iki gegužės 2 dienos. Permoka gali būti grąžinama už praėjusius penkerius metus, teisingai užpildžius atitinkamų metų pajamų deklaraciją“, – teigė S.Aliukonytė-Šnirienė.

Gyventojai, kurie nėra skolingi, o nori susigrąžinti GPM permoką, gali neskubėti deklaruoti pajamų iki gegužės 2 dienos, – teigė S.Aliukonytė-Šnirienė.

Kas turi deklaruoti pajamas?

Pajamų deklaracijos turėtų nepamiršti pateikti tie gyventojai, kurie pernai vykdė įregistruotą individualią veiklą, turėjo verslo liudijimus (net ir tuo atveju, jei negavo pajamų), pardavė trejus metus neišlaikytą nuosavybėje transporto priemonę ar dešimt metų neišlaikytą nuosavybėje nekilnojamąjį turtą, gavo nuomos pajamų iš gyventojų, bet kokių pajamų iš užsienio valstybės ir pan.

Deklaruoti pajamas turi ir tie gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD), ir dėl to privalu sumokėti dalį gyventojų pajamų mokesčio, arba norintys susigrąžinti permoką dėl pritaikyto ne viso NPD.

Kaip ir kasmet, deklaruoti pajamas taip pat turi gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl jų ar jų sutuoktinių užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.) ir, be abejo, gyventojai, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius