Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaptingasis Medicinos banko pirkėjas: skolos, kripto žetonai ir likvidacijos grėsmė

Po pranešimo, kad Medicinos banką perka investuotojas, vadovaujantis tarptautiniam finansiniam konglomeratui „Growmore Group“, finansų dalyviai kraipo galvas – niekas tokio nėra nė girdėjęs. Apie pirkėją viešos informacijos itin mažai, o atidžiau panagrinėjus finansines ataskaitas matyti – įmonėse švilpauja vėjai, darbuotojų beveik nėra, valstybių registrams netgi tenka įrodinėti, ar įmonės apskritai vykdo veiklą. Kyla abejonių, ar iš tiesų pirkėjas yra tas, kuo dedasi. Pats konglomeratas patikina, kad jo turtas – Dubajuje, finansai neviešinami dėl klientų konfidencialumo, ir pirkėjas – tikras.
Nitin Shelke
Nitinas Shelke / 15min ir PRNewsfoto/Growmore Group nuotr.

„Investicinių ir finansinių paslaugų konglomeratas, veikiantis Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Jungtinėje Karalystėje, Šveicarijoje, Indijoje ir kituose regionuose“, – taip pranešime spaudai pristatoma Medicinos banko pirkėjo, Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvenančio indo Nitino Shelke, vadovaujama „Growmore Group“.

15min pabandė pasidomėti, kas slepiasi po skambiais žodžiais. Tačiau grupės internetinė svetainė tėra gana kukli vitrina su aprašymais, joje siūlomos turto, investicijų valdymo paslaugos. Čia nurodoma, kad grupė jau nupirko Medicinos banką, nors sandoris dar nėra patvirtintas priežiūros institucijų. Nepateikiama jokių finansinių atskaitų, kurios liudytų stiprią finansinę būklę.

www.growmoregroup.co.uk internetinė svetainė/Svetainėje nurodoma, kad Medicinos bankas jau įsigytas
www.growmoregroup.co.uk internetinė svetainė/Svetainėje nurodoma, kad Medicinos bankas jau įsigytas

Daugiau finansinių duomenų atskleidžia valstybių registrai.

Jungtinėje Karalystėje veikia kelios šiuo vardu besidalijančios kompanijos – jose skolos didesnės už turtą, joms registras siunčia įspėjimus, kad įmones gali likviduoti.

Šveicarijoje valdomą mažą įmonę „Growmore AG“ perėmė iš ukrainiečio Dmitrijaus Pichugino, kuris teikė paslaugas Rusijoje. Šią įmonę pirkėjai taip pat gelbėjo nuo likvidacijos.

PRNewsfoto/Growmore Group nuotr./Nitin Shelke
PRNewsfoto/Growmore Group nuotr./Nitin Shelke

Tuo metu Dubajaus tarptautinio centro registras difc.ae viešoje paieškoje „Growmore“ pavadinimo apskritai neranda. Indijoje, Mumbajuje, verslininkas Nitinas Shelke vadovauja kelioms nedidelėms įmonėms.

Dar ši grupė pernai platino kriptografinius žetonus, vadinamuosius tokenus, investuotojams skelbiant, kad grupė valdo 24 milijardus dolerių. Nepaisant to, šiuo metu žetonų vertė – nulis, registruota 14 juos turinčių asmenų virtualių piniginių.

„Growmore“ grupė finansų ekspertams sukėlė daug abejonių – ar iš tiesų pirkėjas yra tas, kuris skelbiamas, ši grupė niekam nėra girdėta ir Lietuvos bankas turės patvirtinti, ar pirkėjas tinkamas. Institucijos žada būti kruopščios.

Netgi komunikacija apie sandorį skirtinga: pranešime lietuvių kalba skelbiama, kad pirkėjas yra pats N.Shelke, tuo metu, angliškai išplatintame pranešime pirkėja įvardijama „Growmore“ grupė.

Vertinama, kad Medicinos banko kaina galėtų siekti apie 15-30 milijonų eurų.

Pati „Growmore“ grupė 15min paaiškino, kad jos valdomas turtas sutelktas Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), grupė itin saugo savo klientų konfidencialumą, todėl viešai neatskleidžia finansinės informacijos.

Growmore“ neišauga iš skolų Jungtinėje Karalystėje

Jungtinės Karalystės (JK) įmonių registras („Companies House“) yra viešas – kiekvienas gali pasitikrinti įmonių dokumentus.

Registre nurodoma, kad N.Shelke yra indas, gyvenantis Jungtiniuose Arabų Emyratuose, gimęs 1972 metų birželį.

Pirmoji N.Shelke valdoma kompanija – „Growmore Asset Management PLC“, nurodoma jos veika: finansų valdymas ir konsultavimas. Įmonė vėluoja pateikti finansines ataskaitas. Vėliausioje ataskaitoje tenurodyta, kad įmonė neveikia, joje nebuvo darbuotojų. Nors įmonės buhalterinis turtas 2018 m. gegužės pabaigoje siekė 36,7 tūkst. svaro sterlingų, ataskaitoje pažymėta, kad 37,5 tūkstančių kapitalo akcininkai taip ir neapmokėjo, laikomi kreditoriais. Tad pinigų įmonėje nebuvo.

JK registras netgi buvo išsiuntęs įspėjimą, kad ši įmonė bus išregistruota, jei nebus įrodyta jos veikla.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas

JK registruota ir antra mikro įmonė panašiu pavadinimu – „Grow More Assets Management Group Limited“. Šios įmonės skolos siekia 134 tūkstančius svarų, ir gerokai viršijo turimą 20 tūkstančių svarų turtą. Prieš N.Shelke, iki 2017 m. rugsėjo, šią įmonę kontroliavo kitas savininkas, Peter Anthony Smith iš Lesoto, įmonė anksčiau ne kartą keitė pavadinimą.

Yra ir daugiau įmonių, kurių savininkas JK yra minėtas verslininkas N.Shelke: „Growmore London Limited“, „Growmore African Minerals LTD“, „Growmore African Resources“. Visų jų turtas – po 100 svarų. N.Shelke įmonėse nurodęs skirtingus savo adresus korespondencijai.

Be N.Shelke, kartu su juo dalį įmonių valdo ir kiti asmenys: indas Rajinder Lakha, taip pat gyvenantis JAE, valdo ne tik dalį akcijų, bet nurodomas ir kaip direktorius, dar dalį pirmosios įmonių akcijų taip pat valdo JAE gyvenanti makedonietė Elena Jakimova, gimusi 1992 metais, taip pat kiti asmenys.

Šveicarijoje – buvę ryšiai su Rusija

Kita valstybė, kur veikia „Growmore“ grupė – Šveicarija. Čia N.Shelke įmonę, pavadintą „Growmore AG“, kontroliuoja nuo 2018 metų vasario. Įdomi įmonės istorija – anksčiau ji veikė visai kitu pavadinimu – „Leyton Suisse AG“, ir jai vadovavo ukrainietis teisininkas Dmitrijus Pichuginas.

„Aš atstovauju mažai investicinei įmonei iš Šveicarijos, kuri specializuojasi mažos rizikos fiksuoto pajamingumo produktuose. 2015 m. rugpjūtį gavau leidimą dirbti kaip finansų tarpininkas“, – 2016-aisiais forumuose rašė D.Pichuginas, pažymėjęs, kad iki tol valdė nuosavas ir draugų lėšas.

Jis rašo, kad įmonė buvo atsidariusi biurą Rusijoje, tikintis rasti klientų, kurie norėtų pervesti lėšas iš Rusijos bankų į Šveicarijos investicines sąskaitas. Tačiau nesėkmė – klientai labiau norėjo bendrauti tiesiogiai Šveicarijoje, todėl teko biurą uždaryti.

mmgp.com informacija/Įmonė Šveicarijoje, prieš ją perleidžiant „Growmore“, siūlė paslaugas Rusijoje
mmgp.com informacija/Įmonė Šveicarijoje, prieš ją perleidžiant „Growmore“, siūlė paslaugas Rusijoje

„Priešingai nei kolegos Rusijos Federacijoje, mes imame vienkartinį mokestį už pinigų valdymą, tai priklauso nuo sumos, siekia nuo 0,5 iki 2 proc.“, – jei ši informacija forume teisinga, galima suprasti, kad įmonė tarpininkavo investicinių paslaugų tiekėjams.

D.Pichuginas specializuojasi įmonių ir mokesčių teisėje, įgyvendina investicijų projektus klientams visame pasaulyje ir savo biografijoje nėra nurodęs šios įmonės.

Kai 2018 metų vasario 21 dieną įmonė buvo perleista Medicinos banko pirkėjui ir pakeistas jos pavadinimas, Šveicarijos teisėjo sprendimu įmonė tapo likviduojama 2019 m. balandį. Pateikus apeliaciją likvidacijos pavyko išvengti.

Paieška socialiniame tinkle „LinkedIn“ atskleidžia, kad yra trys asmenys, kurie „Growmore“ įmonę Jungtinėje Karalystėje nurodė kaip darbovietę. Viena iš jų, Nicole Lamg, nurodė, kad yra stažuotoja, ji tebėra studentė. Tuo metu „Growmore“ grupės interneto svetainėje skelbiama: „Nicole kompetencija apima turto ir fondų valdymą, skaitmeninę bankininkystę, ji turi kelerių metų patirtį duomenų bazių valdymo, pardavimų ir finansų administravimo srityse“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pinigai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pinigai

5 asmenys socialiniame tinkle savo darboviete nurodė esant „Growmore Group“ Jungtiniuose Arabų Emyratuose. 15min bandė atrasti įmonę tokiu pavadinimu Dubajaus registre difc.ae, tačiau nesėkmingai. Grupės internetinėje svetainėje nurodomas tik adresas be įmonės pavadinimo.

Verslininkas N.Shelke turi kelias įmones Indijoje. „Growelite Solar City Private Limited“ yra 2018 m. spalį Mumbajuje registruota įmonė, apmokėtas įmonės kapitalas siekia 100 tūkst. rupijų arba apie 1220 eurų.

Dar viena įmonė –„Ahorros Consultancy Services Private Limited“, kurios kapitalas toks pats. Įmonės neturi interneto svetainių, o dnb.com registre nurodoma, kad jų darbuotojų skaičius – 24, pajamos per metus – 1,3 mln. dolerių. Nėra galimybių patikrinti šios informacijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas

Bandė platinti kripto-žetonus

Panašu, kad „Growmore“ yra bent jau bandžiusi platinti ir kriptografinius žetonus. Tam sukurta atskira internetinė svetainė gmamcrypto.com, tačiau joje nėra informacijos, kaip sekėsi ir kiek pinigų pritraukta.

Žetonų „Baltojoje knygoje“ nurodyti planai itin ambicingi: pradžioje ketinta išplatinti 10 proc. žetonų už 1 milijardą dolerių. Surinktos lėšos esą būtų naudojamos sveikatos apsaugos srityje, mat žetonais atsiskaitinėtų medicininių prekių tiekėjai, pacientai ir pan.

Žetonai, pavadinti „Growmore Token“, šiuo metu kainuoja po nulį, visos jų rinkos vertė – taip pat nulis, rodo portalo etherscan.io duomenys. Kone visi žetonai yra vos dviejose piniginėse, iš viso šių žetonų turi 10 piniginių, žetonais atlikti 24 sandoriai.

Žetonams platinti skirtoje svetainėje giriamasi, kad „Growmore Group“ valdo net 24 mlrd. dolerių turto.

gmamcrypto.com inf./Nurodoma, esą „Growmore“ grupė valdo 24 mlrd. dolerių turto
gmamcrypto.com inf./Nurodoma, esą „Growmore“ grupė valdo 24 mlrd. dolerių turto

Finansų rinkos dalyviai purto galvas

15min pasiklausė kelių finansų rinkos dalyvių, tačiau nė vienas nebuvo girdėjęs tokio konglomerato.

„Aš nieko nesuprantu apie tą pirkėją, ir manau, kad kol Lietuvos bankas čia nepasisakė, ar jis tinkamas, nelaikyčiau šito sandorio baigtu“, – kalbėjo vienas investicijų valdytojas, panoręs likti neatskleistas.

Jis vertina, kad Medicinos banko pardavėjai galėjo gauti apie 15-30 mln. eurų kainą.

„Galiu neoficialiai paspekuliuoti. Jūs galite atsidaryti metinį balansą –pardavėjai norėjo gauti nuosavo kapitalo vertę. Iš atminties sakyčiau, kad tai apie 30 mln. eurų. O ką gavo, tai turbūt tame rėžyje – tarp 15-30 mln. eurų“, – kalbėjo ekspertas.

Finansų analitikas Marius Dubnikovas patikina, kad pirkėjas tikrai nėra žinomas prekės ženklas.

„Aš manau, kad pagrindinis dalykas – reikia laukti Lietuvos banko (LB) sprendimo. Nes LB turės visa tai patikrinti ir LB tikrai turi daug daugiau instrumentų nei mes. Šioje vietoje LB atsakymas turėtų būti ganėtinai aiškus – jei duos leidimą, turbūt ir paaiškins šiek tiek apie pirkėją, iš kur jis yra ir panašiai. Dabartinėje situacijoje tai nėra kažkoks žinomas brand’as (prekės ženklas – 15min), reikia laukti priežiūros institucijų sprendimo“, – vertina M.Dubnikovas.

Jis taip pat spėjo, kad banko kaina turėtų būti apylygė buhalterinei vertei.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas

„Prieš krizę kaina galėjo būti lengviau prognozuojama nei dabar, tačiau tikriausiai toks bankas turėtų kainuoti apie buhalterinę vertę“, – vertino M.Dubnikovas.

2019 m. pabaigoje Medicinos banko akcininkams tenkanti nuosavybė sudarė 34,4 milijono eurų, nurodoma finansinėje ataskaitoje.

Trečias panoręs likti neįvardytas bankininkas taip pat tvirtino, kad „Growmore“ yra visiškai nežinomas pavadinimas, pirmą kartą girdimas.

„Dubajuje labai daug rusiškų įmonių, jų kapitalai susimaišę, persimaišę, ir velnias žino, kaip reikėtų atsekti tą rinkos dalyvį. Lietuvos bankas turės labai aiškiai sutikrinti tiesioginius naudos gavėjus, o tą padaryti gali būti labai sudėtinga žvelgiant tiek per pinigų plovimo prevencijos, tiek teroristų finansavimo prevencijos, tiek nacionalinio saugumo prizmes“, – kalbėjo bankininkas.

Lietuvos bankas: vertins 14 institucijų

Lietuvos bankas patikina, kad kol kas nevertino Medicinos banko pardavimo sandorio ir pirkėjo, kadangi Medicinos bankas dėl to dar nesikreipė.

„Jokių leidimų nesame išdavę, o gavę prašymą vertinimą atliksime kartu su Europos centriniu banku, galutinį sprendimą dėl įsigijimo priims Europos centrinis bankas. Sandorį vertinsime įvairiais aspektais pagal savo, kaip priežiūros institucijos, kompetenciją: turime įsitikinti, kad pirkėjas yra nepriekaištingos reputacijos, tikrinsime visus galutinius naudos gavėjus ir susijusius asmenis, vertinsime kapitalo klausimus – visų pirma, kaip bus užtikrinamas jo pakankamumas, kokybė ir tvarumas, apskritai, kokia yra banko ateities vizija, didelį dėmesį skirsime pinigų plovimo ir teroristų prevencijos aspektui“, – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina.

Lietuvos banko nuotr./Jekaterina Govina
Lietuvos banko nuotr./Jekaterina Govina

Ji patikina, kad galimas grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui vertins Vyriausybės sudaryta nacionalinio saugumo komisija, kurią sudaro 14 institucijų, įskaitant ir Valstybės saugumo departamentą.

Jau skelbta, kad 100 procentų Medicinos banko akcijų ketina įsigyti verslininkas iš Jungtinių Arabų Emyratų N.Shelke, valdantis investicijų ir finansinių paslaugų grupę „Growmore Group“. Šiuo metu 89,91 proc. banko akcijų priklauso Konstantinui Karosui, 9,87 proc. valdo bendrovė „Western petroleum Ltd“, 0,22 procento – verslininkas Vytenis Rasutis. Sandorio vertė neskelbiama šalių susitarimu.

Lietuvos teisininkai atstovavo abiems sandorio pusėms: pardavėjui – „TGS Baltic“, o pirkėjui – „Sorainen“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas

Pernai Medicinos bankas uždirbo 3,99 mln. eurų grynojo pelno, banko turtas sudarė 356 mln. eurų. Anksčiau Lietuvos bankas nustatė Medicinos bankui papildomus kapitalo reikalavimus.

Growmore Group“: valdome tris milijardus dolerių, dauguma – JAE

Medicinos banko pirkėjas yra fizinis asmuo – pats N.Shelke, „Growmore Group“ įkūrėjas ir vadovas, į 15min klausimus operatyviai atsakė Dubajuje įsikūrusi grupės viešųjų ryšių agentūra ASDA’A.

„Mes teikiame fondų valdymo, investicijų ir finansų sprendimus, kuriais skatiname gerovės kūrimą ir kuriame ilgalaikę vertę savo klientams. Nors didžioji mūsų veiklos dalis yra JAE, mes esame ambicingi ir orientuojamės į verslo vertikalių auginimą JK ir Europoje“, – grupės poziciją pateikė agentūros specialistė.

Be finansinių paslaugų, turto valdymo, bankininkystės, rizikos kapitalo, grupė taip pat veikia ir kituose strateginiuose sektoriuose, įskaitant sveikatos apsaugą ir švarią energetiką.

Uždavėme klausimą, ar yra kokių įrodymų, kad N.Shelke ar jo kompanija turi sandoriui pabaigti reikalingų lėšų, ar galėtume susipažinti su konsoliduota grupės finansine ataskaita.

„Growmore Group“, įkurta N.Shelke 2011 metais, valdo 3 milijardus dolerių turto, kuris daugiausia koncentruotas JAE. Kiekvienoje jurisdikcijoje, kurioje veikiame, esame licencijuojami ir reguliuojami atitinkamų institucijų. Šiuo metu didžioji dalis mūsų pajamas uždirbančio turto yra JAE, o verslai JK ir Šveicarijoje yra dar tik pradinėje stadijoje, tačiau mes orientuojamės į augimą šiose rinkose ir šis įsigijimas yra strateginis žingsnis šio tikslo link“, – teigiama komentare.

JAE grupė pabrėžia, kad veikia privačių finansinių paslaugų sektoriuje ir aptarnauja tokius klientus, tarp kurių yra ir turinčių itin daug turto, taip pat šeimos biurus, verslininkus visame pasaulyje.

„Kaip privati įmonė jokios savo finansinės informacijos viešai neatskleidžiame norėdami geriausiai užtikrinti mūsų klientų, vertinančių pasitikėjimą ir konfidencialumą, interesus. Tačiau mes suprantame savo įsipareigojimą įvykdyti visus būtinus Lietuvos banko reikalavimus atskleisti informaciją, norint gauti patvirtinimą“, – paaiškina „Growmore“ grupė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Medicinos bankas

Paklausėme, ar N.Shelke bus tiesioginis naudos gavėjas, ar už jo nesislepia koks kitas investuotojas, besinaudojantis patikėjimo instrumentais.

„N.Shelke yra šimtaprocentinis tikrasis savininkas, o nuosavybė ar interesai nebus perduoti ar priskirti jokiems patikos fondams ar investuotojams. Tai yra strateginis įsigijimas, kurio tikslas – išplėsti grupės bankininkės ir finansinių paslaugų platformą ir auginti mūsų veiklą JK ir Šveicarijoje“, – dėstoma komentare.

Giria Lietuvą

„Growmore“ grupė savo komentare paaiškina, kad Lietuvą įsigijimui pasirinko dėl to, kad bankinės operacijos šalyje yra gerai diversifikuotos, o šalies strateginė vieta „suteikia trampliną dar labiau sustiprinti savo pėdsaką Europoje“.

„Šalis garsėja tuo, kad čia paprasta plėtoti verslą. Valstybė turi geresnį kredito reitingą ir struktūrines finansines reformas. Bankinis sektorius Baltijos šalyse yra stabilus ir gerai reguliuojamas, todėl labai patrauklus iš investicijų perspektyvos“, – komentuoja „Growmore“ grupės viešųjų ryšių atstovai.

Žengimas į mažmeninės bankininkystės verslą įsigijus „Medicinos banką“ yra „Growmore“ strateginės vizijos dalis „evoliucionuoti į viso komplekso finansinių paslaugų konglomeratą, teikiantį vieno langelio sprendimų platformą visiems esamiems klientams“. Tikimasi plėsti bankininkystės paslaugas Europoje, panaudojant Lietuvoje sukurtą bazę.

Grupė taip pat patikina, kad dairosi ir kitų įsigijimų – tai yra strategijos auginti bankininkystės verslą dalis.

„Atskleisime daugiau informacijos tuomet, kai įsigijimas bus įvykęs“, – paaiškino grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius