Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 06 /13:36

Pašto valdybą išvaikiusi Susisiekimo ministerija susizgribo – nebus kam pensijų išnešioti

Susisiekimo ministerijos sprendimas ketvirtadienį atleisti Lietuvos pašto valdybą sukėlė realų pavojų, kad senjorai liks be pensijų, nes nebus kam jų išnešioti. Tai supratę valdininkai puolė įkalbinėti išvaikytus valdybos narius dar pasilikti – kitu atveju paštas negalės dalyvauti „Sodros“ konkurse dėl pensijų išnešiojimo, o privačios bendrovės nespės surinkti darbuotojų. Pats ministras Jaroslavas Narkevičius, kilus krizei, nutarė išeiti atostogų.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kilus krizei ministras išėjo atostogų

Netikėtas ministro J.Narkevičiaus sprendimas atleisti Lietuvos pašto valdybą sukėlė pavojų, kad senjorai negaus pensijų. Valstybei priklausanti bendrovė be valdybos negali dalyvauti „Sodros“ konkurse dėl pensijų išnešiojimo, o suburti naują valdybą užtruktų laiko.

Konkursas jau bus skelbiamas gruodžio pradžioje.

15min žiniomis, Susisiekimo ministerija, supratusi, į kokią padėtį įstūmė paštą ir Lietuvos senjorus, ėmėsi skubiai ieškoti išeities ir bandyti pakeisti įsakymą dėl atleidimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Tiesa, pats ministras nutarė viską palikti ir išeiti atostogų. Todėl ministerijos darbuotojai skubiai surašė naują įsakymą, pagal kurį valdyba atleidžiama ne nuo praėjusio ketvirtadienio, o nuo gruodžio 31 dienos. Tiesa, kaip tai teisiškai „apiforminti“ – galvosūkis patiems valdininkams.

15min turi įsakymo kopiją.

Slapta susitiko su išspirtais valdybos nariais

Kaip 15min pavyko sužinoti, nors Lietuvos pašto valdyba buvo atleista ketvirtadienį vakare, pirmadienį susisiekimo viceministrai jau susitiko su atleistais valdybos nariais ir pradėjo įkalbinėti juos dar kurį laiką padirbėti.

Tą patvirtino ir vienas išvaikytos valdybos narys Danielius Merkinas. „Detalių negaliu atskleisti, bet galiu pasakyti, kad dialogas vyksta, buvom susitikę. Daugiau negaliu nieko pasakyti“, – 15min trečiadienį kalbėjo D.Merkinas.

Lietuvos pašto nuotr. /Danielius Merkinas
Lietuvos pašto nuotr. /Danielius Merkinas

Dar pirmadienį 15min jis stebėjosi, kaip Susisiekimo ministerija elgiasi ketvirtadienį vakare, prieš ilgąjį savaitgalį, atleisdama valdybą. „Normaliame versle taip nebūna“, – sakė jis.

Buvęs įmonės valdybos pirmininkas Nerijus Datkūnas BNS nurodė, kad ministerijos raštą, kad valdyba atleista, gavo spalio 31 dienos vakarą, o tokio sprendimo motyvai buvo skelbiami jos tinklapyje. Pasak jo, valdybos atleidimas gali turėti įtakos šiuo metu bendrovėje vykstantiems modernizavimo procesams.

„Lietuvos paštas šiuo metu vykdo strateginius projektus, kurie leistų įmonei ne tik ateiti į 21 amžių, bet ir grumtis su milžiniška užsienio paštų konkurencija siuntų srityje Lietuvoje. Mobilus laiškininkas, automatizuoto skirstymo programa, šiuo metu visos siuntos skirstomos rankomis, darbuotojų sąlygų gerinimas, siuntų savitarnos terminalų plėtra, nereikalingo nekilnojamojo turto išpardavimas – visa tai turi modernizuoti įmonę ir ją padaryti stiprią“, – BNS teigė N. Datkūnas.

Priklauso ir nuo Lietuvos banko

Ministerijos atstovė Edita Banienė negalėjo to nei patvirtinti, nei paneigti – pats ministras šiuo metu atostogauja, o jis neturi patarėjo viešiesiems ryšiams.

Jei Lietuvos pašto valdyba nuris karčią piliulę ir nuspręs dar pasilikti – tai paštas galės dalyvauti konkurse dėl pensijų išnešiojimo.

Tokia būtinybė susidarė todėl, kad Lietuvos bankas atlieka LP elektroninių pinigų mokėjimo įstaigos licencijos vertinimą. Jeigu nėra veikiančios valdybos, tai yra pagrindas neišduoti licencijos.

Patys atleisti valdybos nariai kol kas neapsisprendė, likti ar ne. Tiesa, Susisiekimo ministerija buria ir naują valdybą, tačiau jai dar turėtų suteikti licencijas Lietuvos bankas, o tai irgi užtruktų.

Lietuvos banko atstovai 15min informavo, kad Lietuvos paštas nori pakeisti statusą iš elektroninių pinigų įstaigos į mokėjimo įstaigą. „Šiuo metu vyksta licencijos keitimo procesas, kuriam valdybos pasikeitimas įtakos neturės“, – teigiama komentare.

S.Skvernelis lauks ministro pasiaiškinimo

Susisiekimo ministras J.Narkevičius, praėjusi ketvirtadienį netikėtai atleidęs Lietuvos pašto valdybą, turės pateikti aiškius tokio sprendimo argumentus, teigia premjeras Saulius Skvernelis. Apie tai rašo BNS.

„Ministras turi aiškiai pateikti argumentus, kodėl daromi vieni ar kiti pokyčiai, taip pat griežtai laikytis įstatymų juos įgyvendinant. Kalbant apie Lietuvos paštą, ministrui grįžus iš atostogų su juo susitiksiu ir norėsiu išgirsti, kodėl padaryti vieni ar kiti sprendimai“, – BNS perduotame komentare nurodė S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Pasak jo, valstybinių įmonių valdybos turi būti nepriklausomos, tačiau joms keliami tikslai privalo būti pasiekti.

„Ir tai ne tik didesnis pelnas, bet ir prieinamesnės paslaugos, kuo mažesnė jų kaina Lietuvos žmonėms. Naujasis susisiekimo ministras iškėlė problemas, kurias mato savo kuruojamoje srityje. Jis atsakingas už tų problemų sprendimą“, – pabrėžė premjeras.

Šaukia neeilinį posėdį

Ketvirtadienį Seimas rengiamas neeilinis Ekonomikos komiteto posėdis, į kurį kviečiamas tiek ministras, tiek atleisti valdybos nariai. Parlamento nariai siekia išsiaiškinti, kodėl buvo išvaikyta valdyba ir kas dabar bus su pensijų išnešiojimu.

„Ministro Narkevičiaus beprecedentis sprendimas be išsamių paaiškinimų atleisti puikius rezultatus rodžiusią Lietuvos pašto valdybą yra mažų mažiausiai įtartinas. Ministras galimai siekia užtikrinti jį delegavusios partijos interesus ir į įmonės valdybą prastumti Lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai artimus žmonės. Tai senas ir žinomas veikimo būdas, kai ministerijos valdomos įmonės paverčiamos partijų lesyklėlėmis“, – pranešime spaudai teigia komiteto narys konservatorius Dainius Kreivys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius