Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pietų Italijos ekonominio sąstingio priežastis – investicijas atbaidantis mafijos siautėjimas

Milano „Bocconi“ universiteto ekonomikos profesoriaus atliktas tyrimas atskleidė niokojančią mafijos įtaką Pietų Italijos regionų Apulijos ir Bazilikatos ekonomikoms. XX a. aštuntojo dešimtmečio viduryje prasidėjus mafijos karams, žmogžudysčių skaičius regione išaugo keturis kartus, o ekonomikos augimo lygis, buvęs aukščiausiu visoje Italijoje, nusirito iki paties žemiausio, rašo naujienų svetainė theguardian.com.
Sicilija – vienas iš Pietų Italijos regionų, kuriame mafijos pozicijos yra itin stiprios
Sicilija – vienas iš Pietų Italijos regionų, kuriame mafijos pozicijos yra itin stiprios / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ekonomikos profesorius Paolo Pinottis savo tyrime Apuliją ir Bazilikatą lygino su kitais Pietų Italijos regionais ir paskaičiavo, kad organizuotas nusikalstamumas lėmė 20 proc. BVP praradimą nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio vidurio iki 2005 m.

Kai tik nusikaltėlių gaujos įsitvirtino Apulijoje ir Bazilikatoje, žmogžudysčių lygis, tenkantis 100 tūkstančių gyventojų, išaugo nuo 1 iki 4.

Iki mafijos įsigalėjimo šie regionai buvo sėkmės pavyzdžiais Pietų Italijoje. Juose buvo žemas nusikalstamumas, santykinai aukštas ekonominio išsivystymo lygis ir sparčiausias ūkio augimas iš visų Italijos regionų.

Vis dėlto, kai tik nusikaltėlių gaujos įsitvirtino Apulijoje ir Bazilikatoje, žmogžudysčių lygis, tenkantis 100 tūkstančių gyventojų, išaugo nuo 1 iki 4.

„Vangų ekonomikos augimą paskatino privačių investicijų mažėjimas augančio smurto fone. Nors privatų kapitalą pamažu pakeitė viešosios investicijos, pastarosios neatnešė didelės naudos, nes jomis pasinaudodavo kriminalinės grupuotės“, – sakė P.Pinottis.

Mafijos nusikaltimus tyrusio ir jos atstovų nužudyto Italijos teisėjo Giovannio Falcone teigimu, daugiau negu penktadalį mafijos įplaukų sudaro pajamos iš viešojo sektoriaus investicijų.

„Neabejotinai penki Italijos regionai, kuriose nusikalstamos grupuotės labiausiai įsitvirtinę, – Sicilija, Kalabrija, Kampanija, Apulija ir Bazilikata, taip pat yra skurdžiausi šalyje“, – teigė mafijos žalą ekonomikai nagrinėjantis profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius