Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjoje jau pradėjo veikti 5G ryšio tinklai – dviem dienom anksčiau negu planuota

Pietų Korėjoje jau pradėjo veikti pirmieji pasaulyje visą šalį aprėpiantys penktosios kartos (5G) mobiliojo ryšio tinklai, ketvirtadienį pranešė didžiausi šalies mobiliojo ryšio operatoriai.
5G mobilusis ryšys
5G mobilusis ryšys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pietų Korėja siekė tapti pirmąją pasaulyje ypač spartų 5G ryšį visoje savo teritorijoje siūlančia valstybe, tinklai pradėjo veikti dviem dienomis anksčiau, negu planuota.

Trys didžiausi šalies telekomunikacijų paslaugų teikėjai – „SK Telecom“, KT ir „LG Uplus“ – 5G ryšio paslaugas pradėjo teikti trečiadienį 23 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku, nors anksčiau buvo skelbta, kad tinklai pradės veikti balandžio 5-ąją.

Pietų Korėja nuo seno garsėja savo pažangumu technologijų srityje, o Seule, siekiant paskatinti stringantį ekonomikos augimą, 5G tinklo įdiegimas buvo laikomas prioritetu.

Šalis, kaip ir Jungtinės Valstijos, Kinija ir Japonija, siekė pelnyti pirmosios pasaulyje 5G ryšio tiekėjos titulą.

Tačiau kai pasklido kalbos apie tai, kad JAV mobiliojo ryšio operatorė „Verizon“ gali pirma laiko pradėti teikti savo 5G paslaugas, Pietų Korėjos ryšio operatorius suskubo įjungti savo tinklus, nors ir buvo naktis, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

Tą pačią dieną, trečiadienį – savaitę anksčiau negu planuota – „Verizon“ pradėjo teikti savo 5G paslaugas tam tikruose Čikagos ir Mineapolio rajonuose.

Pasak „Yonhap“, Pietų Korėjos ryšio operatoriai JAV bendrovę aplenkė dviem valandomis.

„SK Telecom“ skelbia, kad 2019 m. balandžio 3 d. 23 val. jie pradėjo teikti 5G paslaugas šešioms Korėjai atstovaujančioms garsenybėms“, – pažymima ketvirtadienį paskelbtame didžiausios Pietų Korėjos mobiliojo ryšio operatorės pranešime.

Šios garsenybės, įskaitant du „K-pop“ muzikos grupės EXO narius ir olimpinę čempionę, dailiojo čiuožimo sportininkę Kim Yu-na, yra „pirmieji pasaulyje 5G abonentai“, rašoma pranešime.

KT ir „LG Uplus“ pranešė, kad 5G paslaugas pradėjo teikti tuo pat metu – iš viso trims specialiai pasirinktiems naudotojams.

KT pirmuoju 5G abonentu pasirinko Dokdo salose bendrovės tinklą diegusio techniko žmoną (dėl šių salų Pietų Korėja varžosi su pretenzijų į jas turinčia Japonija), o „LG Uplus“ 5G suteikė vienai vietos televizijos žvaigždei ir jos vyrui lenktynininkui.

Eiliniams vartotojams paslaugos, kaip ir planuota, taps prieinamos nuo penktadienio, kai prekyboje pasirodys 5G ryšiui pritaikytas „Samsung Electronics“ išmanusis telefonas „Galaxy S10 5G“.

Kataro bendrovė „Ooredoo“ skelbia, kad jau siūlo 5G paslaugas Dohoje ir jos apylinkėse, tačiau naudotojams kol kas negali pasiūlyti prietaisų, kurie palaikytų šį ryšio standartą.

5G tinklą tam tikroje teritorijoje 2019 metais turėtų įdiegti ir Japonija, o visoje šalyje šis ryšys pradės veikti prieš kitąmet Tokijuje įvyksiančias olimpines žaidynes.

Nuožmi priešprieša

Ekspertai sako, kad naudodami penktosios kartos ryšio sistemą (ryšio sparta šiame tinkle bus 20 kartų didesnė negu 4G tinkle), išmaniųjų telefonų savininkai per mažiau nei sekundę galės parsisiųsti, pavyzdžiui, visą filmą.

Nuo naujosios kartos ryšio priklausys tai, kaip bus plėtojamos ateities technologijos, įskaitant autonominius automobilius, kurie realiuoju laiku vienas kitam siųs eismo duomenis, taip pat pramoninius robotus, skraidykles ir kitus daiktų interneto elementus.

Taigi 5G ryšys yra labai svarbi ateities infrastruktūros dalis ir pasaulinė GSM asociacija skaičiuoja, kad 5G standarto nauda pasaulio ekonomikai iki 2034 metų sudarys maždaug 565 mlrd. JAV dolerių.

Siekis dominuoti šioje srityje Vašingtoną supriešino su Pekinu ir jų priešprieša vis nuožmėja.

Jungtinės Valstijos savo sąjungininkus ir didžiuosius pasaulio ūkius ragina atsisakyti 5G sprendimų, kuriuos siūlo Kinijos telekomunikacijų milžinė „Huawei“, nes jie, pasak Vašingtono, gali kelti riziką saugumui.

Tačiau 5G technologijų srityje dominuoja būtent Kinijos bendrovės.

Pasak duomenų analizės įmonės „IPlytics“, „Huawei“ – pasaulinė lyderė – yra užregistravusi 1,529 tūkst. su 5G susijusių patentų.

Įskaitant Kinijos gamintojus ZTE ir „Oppo“ ir bendrovę „China Academy of Telecommunications Technology“, Kinijos bendrovėms priklauso iš viso 3,4 tūkst. su 5G susijusių patentų, o tai sudaro daugiau nei trečdalį bendro tokių patentų skaičiaus.

Antroje vietoje yra Pietų Korėja – jos bendrovėms priklauso 2,051 tūkst. patentų.

Tuo tarpu JAV bendrovės, „IPlytics“ duomenimis, turi iš viso 1,368 tūkst. patentų – 29 patentais mažiau negu priklauso Suomijos „Nokia“.

KT ir „SK Telecom“ 5G tinkluose nenaudoja „Huawei“ technologijos, tačiau ji naudojama „LG UPlus“ tinkle, pranešė bendrovės naujienų agentūrai AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius