Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pigiausi maisto produktai vis brangsta

Per metus brango kone visi pigiausi produktai, – šių prekių krepšys, kuriame, be pieno, duonos ar kruopų, dar būtų ir mėsos, dabar jau atsieina 4–6 litais brangiau nei prieš 12 mėnesių, rašoma pirmadienį dienraštyje „Lietuvos rytas“.
Pirkėjas
Pirkėjas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Labiausiai keitėsi pieno produktų kainos. Per metus 0,9 litro pakuotė pigiausio pieno pabrango apie 30 centų, tuo tarpu sviestas – nuo 39 centų iki 1,15 lito.

Itin smarkiai didėjo jautienos kumpio be kaulo kaina – pernai sausį ji visuose tinkluose stryktelėjo 2 litais už kilogramą. 30–70 centų daugiau dabar nei prieš dvylika mėnesių tenka pakloti ir už pakuotę kiaušinių.

Būtiniausių produktų sąraše, kuriame pačios pigiausios prekės, susitraukė tik aliejaus kaina. O kiaulienos išliko tokia pati, tačiau ir ši mėsa netrukus turėtų pabrangti.

Susikrautas pilnas krepšys dabar kainuoja apie 10 procentų brangiau, rašoma „Lietuvos ryte“.

Pieno produktus nuo praėjusio rudens gamintojai brangino kaltę versdami sezoniniams pokyčiams – atšalus visuomet sumažėja žaliavos, tad ši pabrangsta. Labiausiai iš šios prekių grupės pakito sviesto kaina.

Vilčių, kad šiemet galėtų trauktis maisto kainos, nesuteikia ir ekonomistai.

„2011-aisiais kilo pagrindinių žaliavų ir maisto kainos tarptautinėse rinkose. Todėl maisto produktai brango ir Lietuvoje. Taip pat brango šildymas, elektra. O gyventojų pajamos neaugo, jos buvo įšaldytos, tad gyvenimo kokybė prastėjo”, – sakė ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Banko „Nordea” pateiktais skaičiavimais, gyvenimo kokybė pernai tapo 30 proc. prastesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius