-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 04 /14:22

Pirmąkart paviešinti duomenys: sveikatos įstaigoms ir organizacijoms – farmacijos verslo parama

Farmacijos įmonės medicinos įstaigas remia dešimtimis tūkstančių eurų, rodo Vaistų kontrolės tarnybos paviešinti duomenys. Pavyzdžiui, Santaros klinikoms 2020 metais bendrovės skyrė paramos už maždaug 60 tūkst. eurų, asociacija „Kraujas“ buvo paremta apie 74 tūkst. eurų, Kauno krašto onkologų, hematologų ir transfuziologų draugija gavo paramos už 66 tūkst. eurų. Antikorupcijos specialistai sako, kad šių duomenų paviešinimas yra svarbus siekiant skaidrumo, tačiau būtina žengti ir papildomų žingsnių.
Sveikatos apsauga
Sveikatos apsauga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vaistų kontrolės tarnybos (VKT) penktadienį, spalio 29 dieną, paskelbti duomenys atskleidžia, kam farmacijos bendrovės 2020 metais paskyrė didžiausią paramą. Šiuos duomenis tarnyba paskelbė pirmą kartą.

Kaip nurodo VKT, perleistos vertės, kurias farmacijos bendrovės skiria asmens sveikatos priežiūros įstaigoms ir kitiems juridiniams asmenims, atstovaujantiems sveikatos priežiūros ar farmacijos specialistų interesams, gali būti traktuojamos kaip suteikta parama, renginių rėmimo išlaidos, atlygis už paslaugas ir konsultacijas, pranešimų skaitymą profesiniuose renginiuose.

Kaip matyti iš duomenų, 2020 metais farmacijos bendrovės solidžias sumas atseikėjo ir ligoninėms, ir draugijoms, ir medikų mokymu užsiimančioms viešosioms įstaigoms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros klinikos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros klinikos

Be to, 6 tūkst. eurų profesinių (mokslinių) renginių išlaidoms apmokėti iš įmonės „AbbVie“ gavo Santaros klinikų slaugos darbuotojų profesinė sąjunga.

Įmonė „Amgen“ tokiu pat tikslu parėmė ir visuomeninę asociaciją „Kraujas“ – jos parama profesinių renginių išlaidoms apmokėti buvo verta 45 tūkst. eurų, bendrovės „Novartis“ – 29 tūkst. eurų.

Tuo metu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) padaliniai ir susijusios viešosios įstaigos už paslaugas, suteiktas siekiant perduoti savo žinias ir patirtį bei „profesinių renginių išlaidų apmokėjimą, kai jos apmokamos trečiajai šaliai, su kuria juridinis asmuo sudarė sutartį dėl renginio valdymo“, gavo maždaug 22 tūkst. eurus.

Tiesa, reikia paminėti, kad yra nemažai atvejų, kai LSMU Kauno klinikos ir susijusios viešosios įstaigos iš farmacijos įmonių gavo paramą kartu su kitomis medikų draugijomis ir asociacijomis, tad tokiu atveju iš turimų duomenų negalima nustatyti, kokią konkrečią sumą gavo LSMU padaliniai. Taigi, bendra šios įstaigos gauta lėšų suma gali būti didesnė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno klinikos

O Kauno krašto onkologų, hematologų ir transfuziologų draugija, viską susumavus, taip pat gavo nemažą sumą – paramos už maždaug 66 tūkst. eurų.

Klinikinės medicinos ir farmacijos draugija iš įmonės „AstraZeneca“ profesinių renginių išlaidų apmokėjimui gavo paramos už 12,5 tūkst. eurų, iš „Merck Sharp&Dohme“ – už 2 tūkst. eurų.

„AbbVie“ renginių išlaidoms apmokėti Lietuvos hematologų draugijai pervedė paramos už 16,1 tūkst. eurų, Kauno krašto dermatologų ir venerologų draugijai – 16,4 tūkst. eurų.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba naujausius duomenis paskelbė penktadienį, spalio 29 dieną.

S.Muravjovas: ši informacija itin svarbi pacientams

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas 15min komentavo, kad nėra nieko blogo, jog medikų bendruomenė bendrauja su farmacijos įmonėmis, tačiau pacientams labai svarbu turėti kuo daugiau duomenų apie tai.

Dauguma Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių ligoninių viešai neskelbia duomenų, kas su kuo ir kada susitiko

„Daug metų girdėjome apie įvairius medikų ryšius su farmacijos pramone. Tai itin aktuali tema, nes puikiai suprantame, kad medikų santykis su farmacinėmis bendrovėmis gali turėti ir tiesioginį poveikį mūsų sveikatai. Sutikite, norime žinoti, kad medikas mums rekomenduoja geriausiai mums tinkantį vaistą ir daro tai ne todėl, kad šitą vaistą jam įsiūlė kokia nors farmacijos įmonė“, – 15min sakė S.Muravjovas.

Jis teigiamai vertino, kad yra daugiau duomenų apie farmacininkų teikiamą paramą asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, tačiau pastebėjo, kad svarbu ne tik tai.

„Iš mūsų duomenų žinome, kad didžioji dauguma, pavyzdžiui, Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių ligoninių viešai neskelbia duomenų, kokios yra tvarkos, taisyklės, kaip personalas turi bendrauti su farmacijos atstovais bei neskelbia duomenų, kas su kuo ir kada susitiko“, – akcentavo pašnekovas.

Asociacija: nuo 2016 m. įmonės savanoriškai skelbia informaciją

Tiesa, nors tik praėjusiais metais įsigaliojo įstatymo nuostata, kad farmacijos bendrovės privalo deklaruoti ir viešai skelbti informaciją apie medikams ir gydymo įstaigoms suteiktą paramą, Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos direktorė Agnė Gaižauskienė nurodė, kad Europos farmacijos kompanijos, veikiančios Lietuvoje, nuo 2016 metų savanoriškai skelbia duomenis apie bendradarbiavimą su sveikatos priežiūros specialistais ir organizacijomis.

„Internete kasmet viešai atskleidžiame, kiek pramonė investuoja į sveikatos priežiūrą, medikų kompetencijų ir kvalifikacijos tobulinimą, bendradarbiavimą su medikais vystant medicinos inovacijas“, – komentare sakė A.Gaižauskienė.

Ji pakartojo, kad farmacijos pramonės ir medikų bendradarbiavimas pirmiausia yra svarbus pacientams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsauga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsauga

„Esame pasiruošę tolimesniam dialogui su socialiniais partneriais ir valstybės institucijomis, siekiant dar didesnio skaidrumo ir naudos pacientams“, – tvirtino ji.

Asociacijos duomenimis, pernai inovatyvios farmacijos pramonės investicijos Lietuvoje siekė beveik 36 mln. eurų ir per metus išaugo 2 mln. eurų. Iš viso 2017–2020 metais Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijai priklausančios kompanijos Lietuvoje investavo 137,4 mln. eurų.

Pernai asociacijos narės klinikiniams tyrimams skyrė 3,5 mln., socialiniams projektams ir medikų edukacijai – 2,4 mln. eurų, valstybei sumokėtų mokesčių suma siekė 29,8 mln. eurų.

Prakalbo apie tvarkos keitimą

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas praėjusią savaitę išsakė mintį, kad reikia viešinti visą informaciją apie tai, kas teikia paramą ir ją gauna, nes pagal dabartinę tvarką Valstybinė mokesčių inspekcija, nors ir kaupia šią informaciją, ne visą ją gali paviešinti.

„Dabar labdaros gavėjai gali atskleisti paramos teikėjui tikrą informaciją, kaip jie panaudojo tą paramą, visuomenei apie gyventojų pajamų mokesčio skiriamą dalį duomenis privalo atskleisti VMI. Kitas įsipareigojimas, kad loterijų organizatorius apie suteiktą paramą ir paramos gavėją duomenis turi pateikti interneto svetainėje, kas yra gerai, bet vaikščioti per skirtingas svetaines nėra labai efektyvu”, – praėjusią savaitę sakė M.Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Praėjusį trečiadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pristatė savo apžvalgą dėl rizikų, susijusių su korupcijomis rizikomis, kai farmacijos įmonės teikia paramą su vaistų kompensavimu susijusių komisijos narių vadovaujamiems paramos gavėjams.

Remdamasi Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, STT nurodo, kad visos 20 Lietuvoje veikiančių farmacijos įmonių, kurių atstovaujamų ar antrinių įmonių gaminamiems vaistams kompensuoti 2020 metais skirta daugiausia privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, teikė tiesioginę paramą Lietuvoje registruotoms viešosioms įstaigoms, asociacijoms, labdaros ir paramos fondams.

2015–2020 m. šios įmonės iš viso suteikė 19,903 mln. eurų paramos, iš kurios 13,344 mln. eurų buvo suteikta pinigais, 6,428 mln. eurų (32,3 proc.) – materialinėmis vertybėmis (tikėtina, nemokamais vaistais) ir 130 tūkst. (0,7 proc.) suteiktomis paslaugomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius