Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 05 /14:27

Planai dėl pensijų didinimo: 2024 metais vidutinė pensija galėtų pasiekti 565 eurus

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pirmadienį Vyriausybei pristatė planus dėl pensijų didinimo ateinančius trejus metus. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, vidutinė pensija su būtinuoju stažu 2024 metais galėtų pasiekti 565 eurus.
Pensija
Pensija / 123rf.com

„Sodros“ biudžeto perteklius – pensijų didinimui

M.Navickienė akcentavo, kad „Sodros“ biudžeto perteklių tikslinga paskirti pensijų didinimui.

„Matome, kad šiuo metu „Sodros rezervas“, taikant tik automatinį indeksavimą, pildytųsi gana smarkiai, bet esamomis ekonominėmis aplinkybėmis nebūtinai tai yra labai efektyvu ir prasminga. Norime pasitarti dėl krypties ne 1, o 3 metams dėl tvaraus ir pamatuoto augimo, kaip galėtume „Sodros“ perviršį naudoti gerinant skurdo riziką patiriančių senjorų situaciją“, – Vyriausybės pasitarime teigė M.Navickienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė

Ministrė žadėjo, kad, pritaikius šį modelį, sistema taptų skaidresnė ir teisingesnė.

„Mes paties pensijų indeksavimo mechanizmo, kuris veikia nuo 2018 metų, keisti nesiūlome, jis yra geras. Siūlome pensijų indeksavimą ir patį jų apskaičiavimą tobulinti dviem kryptimis. Pirma, „Sodros“ biudžeto galimybėms leidžiant, papildomai didinti pensijų apskaitos vieneto vertę. Toks didinimas leistų atkurti sistemos balansą, stiprinti sumokėtų įmokų įtaką pensijos dydžiui“, – tikino ministrė.

Kita kryptis yra bendroji pensijos dalis.

„Įvertinus bendrosios dalies paskirtį, jos finansavimo šaltinį ir faktą, kad mažiausių pensijų gavėjams papildomai mokamas priedas iš valstybės biudžeto, siūlome bendrosios dalies apskaičiavimo tvarką keisti. Pritaikius šį modelį, bendroji universali ir paraminė pensijos dalis labiau atitinka savo paskirtį, nes einama didesnio universalumo ir socialinio teisingumo link, o individualioji dalis įgis vis daugiau svorio, tuo būdu stiprindama įmokų ir išmokų tarpusavio ryšį“, – teigė M.Navickienė.

Pensija
Pensija

Jos teigimu, asmenims, kurie turi nuo minimalaus iki būtinojo stažo, būtų mokama visa bazinė pensija, o ne jos dalis, proporcinga turimam stažui. Taip pat mažėtų ir palaipsniui būtų eliminuojamas poreikis, anot jos, mokėti žmonėms sunkiai suprantamas, o „Sodrai“ sunkiai administruojamas pensijų priemokas. Pokyčiai taip pat paliestų ir neįgaliuosius.

Spartesnis indeksavimas

M.Navickienė įvardijo, kad indeksavimas būtų spartesnis negu šiuo metu numatyta teisės aktuose, individuali pensijos dalis 2022 metais pasiektų 12,15 proc. vietoje 7,93 proc.

„Pokytis nuo esamo reguliavimo būtų 4,22 proc. Čia būtų dvigubai sparčiau, negu matėme pokytį 2020 Ir 2021 metais”, – akcentavo ji.

Pasak M.Navickienės, didžiausias poveikis būtų matomas mažiausias pensijas gaunantiems ir daugiau įmokų sumokėjusiems asmenims.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Navickienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Navickienė

„Taikant šį modelį sumažėtų pagyvenusių žmonių skurdas. Jau 2022 metais numatoma 24,5 proc., įtaka nes be siūlomų priemonių rodiklis būtų 29 proc. Jis jau 2022 metais bus mažesnis negu 25 proc.”, – tikino M.Navickienė.

Ji nurodė, kad pagal šį modelį vidutinė pensija su būtinuoju stažu 2024 metais galėtų pasiekti 565 eurus, o mažiausios pensijos bus artinamos prie minimalių vartojimo poreikių.

Siūloma įvesti universalią bazinę pensiją

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas akcentavo, kad būtina bazinę pensiją padaryti visiems vienodą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Bitinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Bitinas

„Šiandien, jeigu žmogus turi reikalaujamą stažą, jis gauna visos apimties dydį. Jeigu žmogus turi mažiau, gauna atitinkamai mažiau“, – sakė A.Bitinas.

Jis pateikė pavyzdį, kad jei žmogui galiojo 30 metų stažo reikalavimas, o jis turi 16 metų stažą, bazinei pensijai padidėjus 10 eurų, žmogaus pensija padidėja 5,3 euro.

Tuo metu, jei žmogus turi 42 metus stažo, jo pensija didėtų 14 eurų.

„Vadinasi, nepasiektume tikslo. Pritaikius bendrą indeksavimą ir nedarant pokyčio bazinės pensijos dalyje, mes vis tiek didiname pensijas tiems, kas gauna daugiau, turi didesnį stažą. Siūlome šį dalyką pakeisti ir įvesti universalią bazinę pensiją“, – sakė A.Bitinas.

Vis dėlto jis akcentavo, kad turintiems didesnį stažą nei būtinasis, esamas pensijų didėjimas liktų, nes reikia matyti ryšį tarp įmokų ir išmokų.

Planuojama valstybinių pensijų sistemos peržiūra

M.Navickienė kiek vėliau pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad rudenį planuojama pradėti diskusiją dėl valstybinių pensijų sistemos peržiūros.

„Valstybinių pensijų peržiūra yra mūsų programoje ir to darbo imsimės turbūt rudenį. Čia bus atskiras didelis darbas, nes turbūt negalime keisti to, kas jau yra pažadėta ir numatyta, bet ar į ateitį turėtume tokiame plačiame spektre turėti tiek daug skirtingų žmonių, kurie yra valstybinių pensijų gavėjai, tą klausimą keliame. Bandysime į jį rasti geresnį atsakymą negu yra dabar“, – sakė M.Navickienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piniginė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piniginė

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų skyriaus vedėja Inga Buškutė sakė, kad valstybinės pensijos jau antrus metus bus indeksuojamos pagal suderintą vartotojų kainų indeksą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius