-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl „Sodros“ grindų galėjo būti atleista apie 3,3 tūkst. žmonių

„Sodros“ direktoriaus vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė trečiadienį žurnalistams aiškino, kad nuo sausio pirmosios įsigaliojusios „Sodros“ grindys turi teigiamą efektą, nes už vis daugiau žmonių yra mokamos papildomos socialinės garantijos. Tiesa, yra ir kita lazdos pusė – dėl padidėjusių darbo sąnaudų per gruodį ir sausį galėjo būti atleista apie 3 tūkst. žmonių.
Sodra
Sodra / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Sodra“ kol kas išanalizavo tik sausio mėnesį, kai įsigaliojo mokesčių grindys. Tą mėnesį už 38 tūkst. darbuotojų buvo sumokėtos papildomos įmokos, vidutinė priemoka siekė 51 eurą. Tai reiškia, kad darbo vietos kaina vidutiniškai vienai įmonei, mokančiai darbuotojui ne visą minimalią algą, išaugo pusšimčiu eurų.

„Gruodį žmonės neturėjo pilnų garantijų, o sausį jau turi. Pajamų, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įtakos, mediana (statistikoje – skaičių eilės vidurinis elementas) išaugo nuo 246 eurų gruodį iki 431 euro sausį“, – aiškino J.Varanauskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jolita Varanauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jolita Varanauskienė

Tiesa, J.Varanauskienės teigimu, gali pasireikšti ir šalutinis „Sodros“ grindų efektas.

„Kai daromas pakeitimas, jis nebūna vien tik teigiamas. Ypač kalbant apie trumpesnį laikotarpį, kol žmonės, rinka prisitaiko“, – sakė J.Varanauskienė.

Ji paskaičiavo, kad sausį, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, atleistų mažų pajamų gavėjų skaičius padidėjo 1,5 tūkst.

„Sodra“ nurodo, kad atleidimo priežastis gali būti naujas reikalavimas dėl socialinių įmokų.

„Tačiau reikėtų įvertinti, kad daugiau nei 40 proc. šių darbuotojų alga nesiekė nė 100 eurų. O tūkstančiai jų gavo 10, 20, 40 eurų per mėnesį siekiančią algą“, – aiškina „Sodra“.

Iš viso būtent dėl „Sodros“ grindų per gruodį ir sausį darbo netekti galėjo apie 3,3 tūkst. žmonių: apie gruodį bedarbio statusas suteikas 1,8 tūkst. žmonių, o sausį – dar 1,5 tūkst.

„Daug žmonių dirbo valymo firmose, taip pat tai yra žmonės su kvalifikacijomis, ir keista, kodėl jų pajamos tokios mažos buvo, – dėstė „Sodros“ analitikė. – Kalbant apie valymo įmones, mes matome, kad ten yra ženklūs atleidimai.“

Jos manymu, dalis atleistų žmonių jau grįžo arba greitai grįš į darbo rinką.

„Manau, kad dalis žmonių greitai grįš į rinką, dalis pakeitė arba pakeis veiklos formas. Dalis, ko gero, yra tokių, kurie iš darbo rinkos pasitraukia, bet kelia abejonių, kodėl jie ten buvo anksčiau. Nes tarp atleistųjų apie 45 proc. žmonių gaudavo iki 100 eurų per mėnesį. Nenoriu pasakyti, kad ten sėdi visi, kurie pajamas gauna vokeliuose, bet tam tikra dalis tokių žmonių ten yra“, – sakė J.Varanauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius