Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 02 /16:04

PPO: pasaulyje tvyranti įtampa 2019 metais sulėtins prekybos augimą

Pasaulio prekybos apyvarta 2019 metais augs lėčiau negu pernai ir tai lems plačiai paplitusi „įtampa“ ir ekonominis neapibrėžtumas, antradienį pareiškė Pasaulio prekybos organizacija (PPO).
Finansai
Finansai / Vida Press nuotr.

PPO anksčiau preliminariai prognozavo, jog pasaulio prekybos apyvarta šiemet padidės 3,7 proc., tačiau dabar šią prognozę sumažino iki 2,6 proc., taigi prieaugis bus mažesnis negu 2018 metais, kuomet sudarė 3 proc., ir mažiausias per trejus metus.

2020 metais prekybos apyvartos augimas turėtų paspartėti iki 3 procentų.

Ši prognozė pagrįsta prielaida, jog besivystančių šalių ekonomika ims sparčiau augti, tačiau PPO įspėja, jog tai priklausys nuo to, ar bus išspręsti prekybos ginčai.

„Tai, kad šiandien neturime gerų žinių, neturėtų nustebinti tų, kas per pastaruosius dvylika mėnesių skaitė laikraščius“, – reporteriams Ženevoje pareiškė PPO generalinis direktorius Roberto Azevedo.

Savo pagrindinėse metinėse prognozėse 164 valstybes vienijanti PPO vėl išreiškė nuogąstavimus dėl sisteminių grėsmių, kurios gali ir toliau trikdyti pasaulio ūkio plėtrą, ir visų pirma dėl importo muitų, kuriuos viena kitos prekėms įvedė Kinija ir Jungtinės Valstijos.

Yra ženklų, jog Vašingtonui ir Pekinui šiuo metu vykstančiose derybose gali pavykti išspręsti savo nesutarimus, dėl kurių šalys yra pradėjusios muitų karą, tačiau kada gali būti pasiektas susitarimas, tebėra neaišku.

Paklaustas, ar, jo nuomone, Kinija ar Jungtinės Valstijos galėtų laimėti šį prekybos ginčą, R.Azevedo atsakė, jog „bus daug pralaimėjusiųjų“.

Todėl „tampa vis labiau ir labiau neatidėliotina“ pašalinti įtampą, pridūrė jis.

PPO „neabejotinai tikisi, jog mes sulauksime gerų žinių“ iš JAV ir Kinijos derybų, pareiškė R.Azevedo.

Prieš metus PPO prognozavo, kad pasaulio prekybos apyvarta 2018 metais padidės 4,4 procento.

Tai, kad galutinis prieaugio rodiklis buvo 1,4 procentinio punkto mažesnis už pradinį įvertį, parodo, su kokia reikšminga augimą slopinančia rizika susiduria pasaulio ekonomika, pažymėjo PPO ekonomistai.

Rizika, galinti varžyti ūkio plėtrą, vyrauja ir šiemet, tačiau tuo atveju, jeigu įtampa „atslūgs“ ir visų pirma jeigu bus panaikintos ribojamosios prekybos priemonės, pasaulio prekybos apyvarta 2019 metais galbūt padidės labiau negu prognozuojama, pareiškė organizacija.

„Sklandus“ „Brexit“?

Antradienį paskelbtos prognozės buvo parengtos remiantis prielaida, jog su „Brexit“ susiję procesai per kitus dvejus metus vyks „gana sklandžiai“, pareiškė reporteriams PPO ekonomistas Colemanas Nee.

Didžiosios Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos (ES) be sutarties ir įvairūs kiti galimi „Brexit“ scenarijai, kurių galimybės vis dar negalima atmesti, padarys poveikį pasaulio prekybai, pažymėjo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./„Brexit“
„Scanpix“/AP nuotr./„Brexit“

„Padėtis yra labai nepastovi“, – pareiškė ekonomistas.

Anot jo, kol bus galima visiškai suprasti „Brexit“ poveikį pasaulio prekybai, „turėsime palaukti ir pamatyti, koks bus galutinis rezultatas“.

PPO, kuri siekia užtikrinti vienodas sąlygas pasaulio prekyboje, yra sulaukusi precedento neturinčios kritikos iš JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos, kurios įsitikinimu, organizacijos arbitrai Jungtinėms Valstijoms taiko nesąžiningą požiūrį.

R.Azevedo pabrėžė, jog PPO vadovybė yra pasirengusi padėti valstybėms bendradarbiauti ir kartu gerinti pasaulio prekybos aplinką. Visgi jis pripažino, kad, didėjant įtampai, šalys „paprastai būna linkusios veikti savarankiškai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius