-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PPO vadovas įspėjo, kad netruks gali nebelikti jos ginčų sprendimo mechanizmo

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas ketvirtadienį pranešė, kad organizacijos narės rengiasi akimirkai, kai nebeliks Ginčų sprendimo tarybos, nes per kelis mėnesius taip ir nepavyko rasti išeities iš aklavietės, į kurią organizaciją įstūmė Jungtinių Valstijų pozicija.
Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas brazilas Roberto Azevedo
Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas brazilas Roberto Azevedo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

PPO ginčų sprendimo taryba, kartais vadinama aukščiausiu pasaulio prekybos teismu, yra ištikta krizės, nes Vašingtonas atsisakė tvirtinti naujus teisėjus, skiriamus į šią tarybą.

Prezidento Donaldo Trumpo administracija apkaltino Ginčų sprendimo tarybą įgaliojimų viršijimu priimant plačios apimties sprendimus, kurie, prezidento teigimu, pažeidžia nacionalinį suverenumą.

PPO narės „stengiasi rasti sprendimą dėl šio apeliacinio organo, kad būtų laiku išvengta aklavietės“, – Ženevoje žurnalistams pareiškė PPO vadovas.

„Visgi jos pradeda suvokti, kad taip pat turi rengti scenarijui, jei jokio sprendimo nebus pasiekta“, – pridūrė jis.

Gruodį susidarys situacija, kai pasibaigus dalies teisėjų kadencijoms, PPO ginčų sprendimo institucijoje nebeliks pakankamai teisėjų nagrinėti bylas.

„Gruodis yra ne už šešių mėnesių. Gruodis yra jau šiandien“, – pareiškė PPO generalinis direktorius Roberto Azevedo, pabrėždamas krizės aštrumą.

D.Trumpo prekybos biuras anksčiau teigė, kad nė vienas užsienio teismas negali pranokti JAV teisinės sistemos, o tai reiškia, kad JAV niekada nepripažins galutinio ne Jungtinių Valstijų prekybos teismo sprendimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Jei neturėsime visapusiškai veikiančios ginčų sprendimo sistemos, darbas, kurį mes darome, nukentės daugeliu būdų“, – pridūrė R.Azevedo.

Kalbėdamas apie kitą savaitę Osakoje, Japonijoje, vyksiantį didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikimą, R.Azevedo teigė besitikintis, jog didžiausių pasaulio šalių lyderiai sutiks imtis veiksmų dėl pasaulinės prekybos įtampos mažinimo.

„Nematome jokių požymių, kad ši tendencija silpnėtų“, – kalbėjo PPO vadovas apie Vašingtono įpliekstą prekybos konfliktą.

D.Trumpo ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimas Osakoje „būtų sveikintinas ženklas“, pridūrė buvęs Brazilijos pasiuntinys PPO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius