Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos biudžeto deficitas 2018-aisiais – mažiausias per 12 metų

Prancūzijos biudžeto deficitas 2018 metais smuko iki 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir šis santykis buvo mažiausias per 12 metų bei mažesnis negu tikėtasi, antradienį pranešė nacionalinis statistikos institutas INSEE. Vyriausybė prognozavo, kad biudžeto deficitas 2018-aisiais sudarys 2,6 procento.
Emmanuelis Macronas nacionaliniuose debatuose
Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„2018 metais stabilizavę valstybės skolą ir savo deficitą sumažinę iki 2,5 proc. BVP – kur kas labiau negu prognozuota, – užbaigėme ilgiau nei dešimtmetį trukusį laikotarpį, kuriuo mūsų viešieji finansai nuolat nukrypdavo nuo kurso“, – tviteryje parašė ekonomikos ministras Bruno Le Maire.

„Toliau gaivinsime savo finansus ir toliau mažinsime mokesčius!“ – pridūrė jis.

INSEE taip pat pranešė, jog 2017 metais biudžeto deficitas, patikslintais duomenimis, sudarė 2,8 proc. BVP, o ne 2,6 proc., kaip buvo skelbta pirmiau.

Statistikos institutas taip pat šiek tiek pagerino BVP prieaugio 2018 metais įvertį – nuo anksčiau skelbtų 1,5 proc. iki 1,6 procento. Visgi pernykštis ūkio prieaugis buvo kur kas mažesnis negu metais anksčiau, kuomet sudarė 2,3 procento.

Be to, INSEE pažymėjo, jog 2018 metais sumažėjo namų ūkių perkamoji galia, dėl kurios labiausiai skundžiasi vadinamosios geltonosios liemenės, kurios nuo lapkričio vidurio visoje šalyje kas savaitę rengia demonstracijas.

2017 metais į valdžią atėjęs prezidentas Emmanuelis Macronas nedelsdamas užsibrėžė tikslą sumažinti šalies biudžeto deficitą, kad šis nebeviršytų Europos Sąjungoje (ES) nustatytos 3 proc. BVP ribos, virš kurios laikėsi ištisą dešimtmetį.

Tačiau 2018 metų gruodį jis buvo priverstas plačiau atverti valstybės piniginę, kad nuramintų protestuotojus, kurie ėmė plūsti į gatves ir reikšti pasipiktinimą dėl mažėjančios dirbančių eilinių prancūzų perkamosios galios.

Vyriausybė tuomet patvirtino mažas pajamas gaunantiems namų ūkiams skirtą skubių priemonių rinkinį, kurio vertė sudarė 10 mlrd. eurų.

Nors šios priemonės palaikė ekonomiką, biudžeto deficitas dėl šių papildomų išlaidų šiemet, kaip prognozuojama, vėl viršys 3 proc. BVP ribą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius