TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzijos BVP 2020 metais smuks 9–10 proc., prognozuoja centrinis bankas

Prancūzijos centrinis bankas skaičiuoja, jog ekonominio aktyvumo nuosmukis šalyje 2020 metais sudarys 9–10 proc. ir bus didesnis už prognozuotąjį anksčiau, nes šalyje vėl paskelbtas karantinas.
Prancūziškos atostogos Vilniuje
Pranzūcijos vėliava / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Nors recesija dėl naujojo karantino dar padidės, Prancūzijos bankas mano, kad naujų apribojimų neigiamas poveikis bus kur kas mažesnis, palyginti su pirmuoju karantinu, kuris buvo įvestas anksčiau šiais metais.

„Prieš antrąją [pandemijos] bangą mes manėme, jog nuosmukis bus kiek mažesnis nei 9 proc., tačiau šiandien manome, jog per visus 2020 metus jis sudarys 9–10 proc.“, – interviu televizijai RTL pirmadienį pareiškė banko vadovas Francois Villeroy de Galhau.

Rugsėjį Prancūzijos bankas prognozavo, jog ekonominis aktyvumas, arba bendrasis vidaus produktas (BVP), šiemet sumažės 8,7 procento.

Tačiau spalį šalyje ėmė sparčiai daugėti koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų ir vyriausybė buvo priversta vėl skelbti karantiną.

Centrinis bankas skaičiuoja, jog, palyginti su įprastomis lapkričio sąlygomis, naujasis karantinas šalies ekonomikai atsieis 12 proc. BVP.

Pasak Prancūzijos banko, prieš naujojo karantino įvedimą spalio pabaigoje ekonominio aktyvumo lygis buvo 4 proc. žemesnis už buvusįjį prieš pandemiją.

Labiausiai dėl naujų apribojimų, centrinio banko vertinimais, nukentės restoranų, mažmeninės prekybos ne maisto produktais ir poilsio organizavimo veikla, kuri buvo sustabdyta arba griežtai apribota.

Tačiau naujasis karantinas yra kiek švelnesnis už pirmąjį, nes tęsti veiklą leista daugiau bendrovių, ir lapkritį numatomas aktyvumo 12 proc. nuosmukis yra kur kas mažesnis už 31 proc. kritimą šių metų balandį.

„Visi kartu išmokome, kaip dirbti ir kartu apsaugoti darbuotojus“, – pareiškė F.Villeroy de Galhau.

Jis pažymėjo, jog per naująjį karantiną tęsiama veikla statybos sektoriuje, taip pat toliau teikiamos viešosios paslaugos. Be to, padaugėjo bendrovių, kurios sugebėjo išmokti, kaip tęsti veiklą nuotolinio darbo sąlygomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius