Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prašoma ES paramos jungties „Harmony Link“ studijoms

Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo bendrovės „Litgrid“ ir PSE prašo Europos Sąjungos paramos naujos jungties per Baltijos jūrą galimybių studijoms. Apie 20 mln. eurų vertės studijoms tikimasi gauti maksimalų 50 proc. finansavimą – 10 mln. eurų. Lenkijos dalis ruošiant studijas siektų 12 mln. eurų, Lietuvos – 8 mln. eurų, todėl šalys galėtų gauti atitinkamai 6 mln. ir 4 mln. eurų ES paramos.
Europos sąjunga
Europos sąjunga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Harmony Link“ studijoms birželio 11 dieną kreipėmės CEF (Europos Infrastruktūros tinklų priemonės, angl. Connecting Europe Facility – BNS), paramos. Iš viso kartu su Lenkija 20 mln. eurų. Daugiausia, ką galime gauti – 50 proc. (...). Lietuvoje prašome 4 mln. eurų. Dabar Europos Komisija svarsto“, – penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.

Kaip jau skelbta, „Litgrid“ ir PSE pernai gruodžio 21 dieną pasirašė susitarimą dėl jūrinio aukštos įtampos nuolatinės srovės (HVDC) kabelio „Harmony Link“ tiesimo, Baltijos šalims sinchronizuojant tinklus su žemynine Europa.

„Litgrid“ valdybos pirmininkas Rimvydas Štilinis penktadienį teigė, kad jungtis ir su ja susijusi infrastruktūra pareikalaus didžiausių investicijų sinchronizavimo projekte – apie 850 mln. eurų, bet Lenkija dar skaičiuoja savo poreikius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimvydas Štilinis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimvydas Štilinis

Tikimasi, kad iš CEF bus finansuojama maksimali – 75 proc., arba 637 mln. eurų – suma, tokia pat apimtimi ES parėmė ir pirmąjį etapą.

Europos Komisija kovą patvirtino finansavimą pirmajam sinchronizavimo etapui: Baltijos šalims skirta 323 mln. eurų, iš jų 125 mln. eurų – Lietuvai.

Sinchronizavimo projektas kainuos apie 1,5 mlrd. eurų, tikimasi, kad ES parama bus 1,13 mlrd. eurų.

Sinchronizuotis su žemynine Europa ir desinchronizuotis nuo posovietinės IPS/UPS sistemos (vadinamojo BRELL žiedo) Lietuva, Latvija ir Estija planuoja iki 2025 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius