-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Darbuotojų skaičius prekybos tinkluose itin susitraukė: saugo tik kasininkus

Didžiuosiuose prekybos tinkluose jau kelerius metus darbuotojų skaičius traukiasi, ir šiuo metu, pasibaigus vasaros sezonui, jis siekia seniai matytas žemumas. Penkiuose didžiuosiuose tinkluose dirba 29,5 tūkst. darbuotojų, nors anksčiau jų skaičius visuomet būdavo didesnis nei 30 tūkst. Prekybos tinklai šiuo metu atsisveikina su sezoniniais darbuotojais, tačiau tai paaiškina tik dalį pokyčio.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dar 2015-ųjų pabaigoje didžiausiuose prekybos tinkluose dirbo 32,3 tūkst. darbuotojų. Po metų skaičius susitraukė tūkstančiu. O jau šiemet rugsėjį darbuotojų skaičius pirmąkart mažesnis nei 30 tūkst. – praėjusią savaitę penkiuose prekybos tinkluose dirbo 29,6 tūkstančio darbuotojų, rodo „Sodros“ duomenys.

„Maximoje“ darbuotojų skaičius vien nuo liepos vidurio susitraukė daugiau nei tūkstančiu: liepos viduryje tinkle dirbo 15,8 tūkst. darbuotojų, o dabar – 14,7 tūkst., taigi mažiausiai per kelerius metus.

Per metus pokytis nėra toks didelis – darbuotojų skaičius susitraukė 3 proc., arba apie 450. Bendrovė aiškina, kad kritimą daugiausia lėmė sezoniniai svyravimai, tačiau taip pat atsisakyta dalies valytojų.

Bendras darbuotojų skaičius mažėjo visame prekybos sektoriuje. Lyginant su pernai rugsėju – penkiuose prekybos tinkluose darbuotojų skaičius susitraukė beveik 3 proc.

Labiausiai per metus darbuotojų skaičius mažėjo „Iki“ prekybos tinkle – 6 proc. O labiausiai augo „Lidl“ tinkle, kur per metus įdarbinti 188 papildomi darbuotojai lėmė 12 proc. augimą.

Beje, „Maximoje“ iki šiol dirba tiek pat darbuotojų, kiek kituose 4 prekybos tinkluose, „Iki“, „Rimi“, „Lidl“ ar „Norfa“, kartu sudėjus.

L.Vilimas: staigių pokyčių nėra

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas teigė, kad jokių staigių pokyčių rinkoje neįvyko.

„Skirtingos priežastys gali būti. Įmonės visą laiką siekia efektyvinti savo veiklą, ten, kur įmanoma, automatizuoti procesus. Be abejo, darbo jėga yra viena didžiausių kaštų eilučių. Tad ten, kur gali pakeisti procesus taip, kad jie būtų automatizuoti ir nedalyvautų žmogus – visą laiką įmonės ieško tokių būdų“, – sako L.Vilimas.

Anot jo, jei prekybos tinklai ir taupo, tai ne kasininkų sąskaita.

„Kasininkų visą laiką yra trūkumas, jų sąskaita tikrai netaupo – niekas jų šiuo metu neatleidžia. Bet gal sandėlio darbuotojai, gal su logistika susiję kažkokie sprendimai. Čia gali skirtis kiekvienu atveju“, – sakė L.Vilimas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laurynas Vilimas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laurynas Vilimas

Maxima“: kasmet sezonui įdarbinama 1000 darbuotojų

„Maximos“ Personalo departamento direktorė Margarita Plešakienė tikina, kad didžiausią pokytį nuo liepos lėmė sezoninis svyravimas. Tačiau taip pat „Maxima“ atsisakė dalies savų valytojų – vietoje jų perkamos išorinės paslaugos.

„Kasmet rudenį, lyginant su vasaros mėnesiais, yra fiksuojamas apie 1000 etatų pokytis, kuris atsiranda dėl sezoninių darbuotojų įtakos. Vasaros laikotarpiu papildomai įdarbiname žmonių, kurių pagalbos dėl padidėjusių darbo apimčių prireikia tiek didžiųjų Lietuvos miestų, o ypač kurortų parduotuvėse“, – sako M.Plešakienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prekybos centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prekybos centras

Anot jos, apie 20 proc. sezoninių darbuotojų lieka ir toliau dirbti – tęsia pradėtą karjerą prekybos tinkle.

„Kiti nutraukia darbo sutartis ir grįžta prie savo kasdienės veiklos, pavyzdžiui, didelė dalis sezoninių darbuotojų yra studentai, kurie rudenį tęsia mokslus“, – sako „Maximos“ atstovė.

Ji skaičiuoja, kad, lyginant liepą su rugsėjo mėnesiu, yra užfiksuotas 871 etato pokytis, iš jų sezoniniai darbuotojai – didžioji dalis.

„Taip pat nedidelę dalį sudaro ir valytojai, kurių darbo sutartys buvo nutrauktos, nes nuo vasaros pabaigos valymo paslaugas teikia išorinė bendrovė. Dalis buvusių valytojų perėjo į valymo paslaugas teikiančią bendrovę“, – aiškina M.Plešakienė.

Didžiausi atlyginimai – „Norfoje“

Didžiausius atlyginimus darbuotojams liepą mokėjo „Norfa“ – čia atlyginimų mediana siekė 761,24 euro.

Antroje vietoje pagal atlyginimų dydį – „Lidl“. Čia vidutinis darbuotojų uždarbis siekė 736,8 euro.

„Maximos“, „Iki“ ir „Rimi“ darbuotojų atlyginimų mediana svyravo apie 600 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius