Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras Algirdas Butkevičius: naujų mokesčių neįvedinėsime, pensinio amžiaus neilginsime

Lietuva artimiausiu metu neketina atsižvelgti į Europos Komisijos rekomendacijas didinti pensinį amžių ir įvesti naujų mokesčių. Tai trečiadienį pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius. Anot jo, bus stengiamasi tik sutvarkyti tiek mokesčių, tiek pensijų sistemą.
Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius ir Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta
Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius ir Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Kol kas nesiruošiame jokių naujų mokesčių įvesti, bet labai griežtiname mokesčių administravimą ir šiais metais dar tikriausiai panaikinsime tam tikras įstatymines spragas, kurios leido mokesčių nemokėti kai kuriems užsiimantiems verslu, ypač nekilnojamojo turto rinkoje.

Tikrai negaliu sutikti su įstatymine nuostata, kad galima įsigyti nekilnojamąjį turtą ir jo neregistruoti kurį laiką išvengiant mokesčių mokėjimo“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, nuo liepos 1 dienos nekilnojamojo turto registravimas taps privalomas iškart po įsigijimo.

„Taip pat pastebėjome piktnaudžiavimų mokant mokesčius už žemės nuomą. Sudaromos panaudos sutartys, o po to generuojamos didžiulės pajamos, bet jos neapmokestinamos. Panaudos sutartys toliau galios, bet pajamos komercinės turės būti apmokestintos“, – sakė A.Butkevičius.

Reikia reformų

Tuo tarpu eurokomisaras Algirdas Šemeta tvirtina, kad, nors EK labai pritaria Lietuvos siekiui susikurti „finansinę pagalvę“ ateities krizėms, dabartinių priemonių tam nepakanka, todėl vertėtų diskutuoti dėl naujų mokesčių įvedimo.

„Reikia papildomų veiksmų. Tų veiksmų siūloma ieškoti ir tartis su visuomene. Komisijos vertinimu, išlaidos yra sumažintos daugiau kaip 10 procentinių punktų, lyginant su BVP. Dėl to, be abejo, reikia daryti reformas ir daryti valstybės sektorių efektyvesnį, bet čia sukurti kažką apčiuopiamo yra sunku, todėl siūloma ieškoti kitų priemonių“, – sakė jis.

Pensinio amžiaus nelies

Eurokomisaras pareiškė, kad reformų Lietuvai vertėtų imtis ir pensijų sistemoje. Tiesa, jis nebuvo kategoriškas dėl pensinio amžiaus ilginimo.

„Lietuvai reikia pensijų reformos, nes ilgalaikėje perspektyvoje – 50 metų perspektyvoje – išlaidos pensijoms Lietuvoje daugiau kaip du kartus viršys Europos Sąjungos vidurkį, jeigu nieko nebus daroma. Komisija pateikė įvairius variantus, kurie galimi, bet svarbu, kad Vyriausybė tą problemą suprastų ir ieškotų sprendimo būdų, kaip ją pašalinti“, – teigė A.Šemeta.

Premjeras A.Butkevičius tikino, kad pensinio amžiaus ilginti negalima, nes pagyvenusiems žmonėms darbą rasti jau ir dabar nelengva.

„Aš tikrai nesiūlyčiau artimiausiu metu šitos problemos šitaip spręsti, nes mums reikia sukurti naujas darbo vietas ir išplėsti apmokestinimo bazę“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius