-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Premjeras apie G.Nausėdos pasiūlymus už 100 mln. eurų: „Gyvenimas dažnai pakoreguoja“

Premjeras Saulius Skvernelis atsargiai vertina prezidento Gitano Nausėdos teikiamus pasiūlymus didinti biudžeto pajamas ir išmokas – sveikina iniciatyvą, tačiau kalba, kad dalį priemonių įgyvendinti būtų sudėtinga.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį G.Nausėda pasiūlė Seimui socialinės apsaugos išlaidas papildomai padidinti 100 mln. eurų, daugiausia šių lėšų skiriant spartesniam senatvės pensijų ir išmokų neįgaliesiems augimui, o pinigų tam gauti atsisakant mokesčių lengvatų ir didinant pajamas į biudžetą.

Po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo S.Skvernelis tikino, kad su prezidentu jo būsimas iniciatyvas jau buvo aptaręs.

„Mes kalbėjome ir su prezidentu apie būsimas iniciatyvas, kokios yra, tai sveikintina. Ir natūralu, kad įstatymų iniciatyvos teisė yra suteikta, ir ja šalies prezidentas naudosis, tam galime tik pritarti. Jei reikės Vyriausybės pozicijos ir pagalbos vienam ar kitam teisės aktui, tai bus suteikta. O kalbant apskritai, kol nėra konkrečių teisės aktų, komentuoti sunku, praktiškai neįmanoma“, – vertina S.Skvernelis.

Anot jo, prezidento pranešime išsakytos atskiros idėjos, o Vyriausybė biudžetą rengs kaip visumą.

„Tos idėjos jau ne pirmą kartą kartojasi, ir Vyriausybė mūsų bandė kažką realizuoti, bet na, gyvenimas dažnai pakoreguoja, ypač kalbant apie mokestinius dalykus, kas susiję su individualios veiklos apmokestinimu, su lengvatomis žemės ūkio sektoriuje. Kai bus konkretūs projektai, mes tikrai tokiu būdu, jei reikės vyriausybės poziciją išsakyti, išsakysime“, – kalbėjo premjeras.

Anot jo, išimtinė teisė ir pareiga parengti valstybės biudžeto projektą tenka Vyriausybei, o Seimui tenka pareiga jį patvirtinti ar koreguoti, jei tai reikalinga.

„Mes žiūrime į šitą projektą, į visas valstybės biudžetą sudarančias dalis kaip į vieną visumą, ir vienų išlaidų didinimas turi būti grindžiamas ir naujomis pajamomis, ir svarbiausia, kad nebūtų taip, kad vienos srities ar vieno sektoriaus, vienos grupės išlaidų didinimas neleistų proporcingai išlaidas didinti kitose srityse“, – sako premjeras.

Paklaustas, kaip vertina prezidento siūlymą NPD dydį kitąmet plėsti 30-ia eurų, o ne 100 Eur, kaip numatyta dabar galiojančiuose teisės aktuose, S.Skvernelis teigė, kad neformaliai sutarta NPD didinti mažiau.

„Iš esmės dėl NPD turbūt jūs jau girdėjote, mes iš tiesų jau svarstėme ir yra priimtas bent jau neformalus kompromisinis sprendimas, kad mes nedidinsime tiek, kiek buvo numatyta 3 metų perspektyvoje. Mes kalbame šiandien apie galimybe apie 50 proc. didinti (tikriausiai turėta omenyje 50 Eur – 15min)“, – sakė S.Skvernelis.

Jis vertina, kad prezidento siūlymas mažinti lengvatą žymėtam dyzeliniam kurui šiandien nerealus.

„Kalbant apie žymėtą kurą, mes tikrai daugiau socialinio balanso įnešėme pernai metais, padidinę akcizą žymėtam kurui, kur kainą litro pakėlė 2–3 euro centais. Tai turėjome pakankamai rimtą mūšį Seime. Ir aš nemanau, kad mes šiandien šioje situacijoje, kada iš tikrųjų žemės ūkio sektorius susiduria su milžiniškais iššūkiais, kas susiję su gamtos kataklizmais, kad šiandien būtų realu šios lengvatos atsisakyt. Mes didinome žalio arba žymėto kuro įsigijimo normą“, – sako S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius