-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentas pasigedo Vyriausybės dėmesio žmogui, siūlys didinti NPD iki 450 eurų

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pareiškė pateisinantis Vyriausybės užmojus šiemet didinti viešąsias išlaidas ir valdžios sektoriaus deficitą, tačiau tvirtino atnaujintame 2021-ųjų biudžeto projekte pasigendantis dėmesio žmogui. Reaguodamas į tai, šalies vadovas Seimui teiks pasiūlymą nuo liepos 1 dienos didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) 50-čia eurų iki 450 eurų.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Prezidento komunikacijos grupės paskelbtame vaizdo įraše iš vizito Moldovoje G.Nausėda sakė, kad valdžios sektoriaus deficito augimas šiuo metu nėra pavojingas.

„Jis reikalingas, nes gyvename ekstraordinarinėmis sąlygomis ir tikrai turime imtis žygių, kad ekonomika plėtotųsi toliau, plėtotųsi sėkmingai“, – tvirtino prezidentas.

Vyriausybės sprendimas šiemet didinti viešąsias išlaidas, pajamoms neaugant taip sparčiai, didins valdžios sektoriaus deficitą 2021 metais iki 8,4 proc. Bendrojo vidaus produkto. Tai yra 1,4 proc. punkto daugiau, nei pernai metų pabaigoje patvirtintame biudžeto variante.

Dauguma išaugusių išlaidų yra susijusių su iniciatyvomis kovojant su koronaviruso pandemija.

Šioje vietoje NPD kėlimas, mūsų įsitikinimu, yra labai adekvati priemonė, kuri ne tik sumažins skurdą ir pajamų nelygybę, bet be kita ko, paskatins ir vidaus rinką.

Dėl to valdžiai teks daugiau skolintis, o valstybės skola, prognozuojama, šiais metais sumuš naują rekordą ir pasieks 52,3 proc. BVP.

Vis dėlto šalies vadovas sakė, kad atnaujintu biudžeto variantu per menkai dėmesio skiriama „pirmiausiai žmogui, kuriam šiandien yra sunku (...) ir kuriam reikia paspirties, paramos“.

G.Nausėda tvirtino, kad per koronaviruso pandemiją atlyginimų augimas Lietuvoje nestojo, tačiau analizuojant statistiką matyti, jog darbo užmokestis augo daugiau uždirbantiesiems.

Tuo tarpu gaunančiųjų mažesnes algas pajamos nepasikeitė arba netgi sumažėjo, tvirtino šalies vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Šioje vietoje NPD kėlimas, mūsų įsitikinimu, yra labai adekvati priemonė, kuri ne tik sumažins skurdą ir pajamų nelygybę, bet be kita ko, paskatins ir vidaus rinką, nes tie pinigai pasieks rinką kaip tam tikra perkamoji galia“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Artimiausioje ateityje mes kreipsimės į Seimą dėl NPD pakėlimo iki 450 eurų“, – pridūrė jis.

Įtikinės frakcijas

Finansų ministrė Gintarė Skaistė penktadienį po Vyriausybės posėdžio aiškino, kad prezidento prieš kelias savaites išsakyti svarstymai dėl NPD didinimo neįtraukti į atnaujintą biudžetą, nes netapo teisės aktų projektais ir nebuvo registruoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

„Šiandien biudžete yra įvertinti tie siūlymai, kurie buvo registruoti“, – sakė ministrė.

Premjerė Ingrida Šimonytė prieš kurį laiką sakė, kad jai nelabai aišku, kokią problemą siūloma spręsti inicijuojant NPD didinimą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė dalyvavo aplinkos tvarkymo akcijoje „Darom 2021“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė dalyvavo aplinkos tvarkymo akcijoje „Darom 2021“

Prezidentas žada įtikinėti Seimo frakcijas pritarti jo siūlymui.

„Seime yra 141 narys, mes diskutuosime, eisime į frakcijas, įrodinėsime, pateiksime argumentus, juo labiau, kad aš nematau tokių iš principo arba vertybiškai nusiteikusių žmonių prieš NPD didinimą“, – kalbėjo G.Nausėda.

Pasak jo, diskusijose dėl NPD nuomonės išsiskiria „dėl taktikos“ ar laikotarpio, kada toks sprendimas galėtų būti įgyvendinamas.

„Bet turime tikrai stiprius argumentus. (...) Jaučiamės tvirtai ir tikrai nebijome pradėti diskusijų su Seimo nariais ir siekti pozityvaus rezultato“, – teigė šalies vadovas.

NPD yra gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinama fizinių asmenų pajamų dalis. Ji atimama iš pajamų sumos prieš išskaičiuojant gyventojų pajamų mokestį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius