Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prezidentūra siūlys stiprinti savivaldą, sako išgirdusi poreikį darbuotojų imigracijai

Penktadienį vykusiame susitikime su prezidentu Gitanu Nausėda šalies verslo organizacijų atstovai išsakė savo lūkesčius dėl naujai kuriamos Inovacijų agentūros, taip pat dėl darbo jėgos migracijos iš trečiųjų „kultūriškai artimų“ šalių. Verslas pabrėžia, kad be paprastesnės imigracijos tvarkos bus sunku palaikyti šalies ekonominę pažangą. Prezidentūros atstovai teigia šią poziciją išgirdę, tačiau pirmiausia ragina atsigręžti į šalies bedarbius.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė žiniasklaidai sakė, kad vienas pagrindinių iššūkių, su kuriais susiduria Lietuva, yra netolygus šalies augimas – sostinės regionas, kur susitelkę 29 proc. Lietuvos gyventojų, ekonomiškai beveik du kartus lenkia likusią šalies dalį.

„Viena iš priežasčių tokiems netolygumams atsirasti yra savivaldybių investicijų trūkumas, todėl yra siekis stiprinti savivaldą ir jos savarankiškumą. Prezidentas svarsto teikti fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo pataisą, siekiant tikrai fiskališkai apdairiu, saugiu būdu didinti savivaldybių finansinį savarankiškumą“, – sakė I.Segalovičienė.

G.Nausėdos nuomone, savivaldybės, besitvarkydamos su migracijos krize ir COVID-19 pandemija, įrodė savo atsakingumą ir gebėjimą veikti savarankiškai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Irena Segalovičienė (centre)
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Irena Segalovičienė (centre)

Antrasis Prezidentūroje aptartas klausimas – ekonomikos inovatyvumas. Verslo asociacijų susitikime su prezidentu buvo išsakyti verslo vizijos ir lūkesčiai dėl naujai kuriamos Inovacijų agentūros.

Trečiasis svarbus klausimas – žmogiškieji resursai darbo rinkoje. Verslo asociacijos akcentavo didelį darbuotojų trūkumą ir kylančią riziką ekonomikos vystymuisi.

„Prezidento nuomone, šalyje reikia stipriau imtis darbo jėgos pasiūlos ir paklausos subalansavimo klausimo“, – sakė I.Segalovičienė.

Vienas pagrindinių Prezidento siūlymų kaip mažinti tarpą tarp darbuotojų paklausos ir pasiūlos – stiprinti užimtumo ir perkvalifikavimo politiką. G.Nausėda vasarį buvo susitikęs su socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene.

„Šiai dienai laukiame tų politinių gairių ir naujų strateginių siekių, kurie turėtų pagerinti šią situaciją“, – teigė patarėja.

Kita svarbi kryptis – skatinti sugrįžti emigravusius žmones.

Prezidentūra taip pat sako išgirdusi verslo asociacijų poreikį svarstyti darbuotojų atvykimo iš trečiųjų, kultūriškai giminingų šalių klausimą.

V.Janulevičius: gimstamumas staiga nepadidės, turime paprastinti imigracijos taisykles

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius sakė, kad regionai organizacijai yra labai svarbūs, nes beveik 60-70 proc. įmonių, priklausančių konfederacijai dirba būtent regionuose.

Jis teigė visiškai palaikantis didesnį savivaldos įsitraukimą ir glaudesnį bendradarbiavimą su verslu. „Verslas turėtų dalyvauti regionų tarybose su balsavimo teise“, – sakė V.Janulevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius

Jis pabrėžė, kad naujai steigiama Inovacijų agentūra turėtų atliepti verslo balsą – tai turėtų padėti kurti inovatyvius produktus. „Mūsų noras, kad investicinė aplinka Lietuvoje būtų ne prastesnė nei gretimose šalyse – Lenkijoje, Latvijoje. Tam, kad įrangą padarytume našesnę, turėtų būti tam tikros paskatos, apie tai esame kalbėję“, – sakė jis.

Komentuodamas darbo jėgos pasiūlos ir paklausos situaciją, LPK vadovas teigė, kad reikia atskirti tuos bedarbius, kurie be pagalbos nesugeba rasti darbo, ir tuos, kurie piktnaudžiauja socialinėmis išmokomis. Šiuo metu Lietuvoje yra apie 212 tūkst. bedarbių ir apie 60 tūkst. darbo vietų.

V.Janulevičius taip pat pabrėžė, kad trumpuoju laikotarpiu reikėtų spręsti imigracijos klausimus iš kultūriškai artimų šalių – Baltarusijos, Ukrainos – nes gimstamumas Lietuvoje artimiausiu metu nepadidės.

„Kalbėti, kad imigracija nėra kelias Lietuvai, aš manau, yra tikrai klaidinga. Šiai dienai trūkstamos darbo vietos nesukuria papildomų mokesčių sumokamų valstybei. Nuo to kenčia regionai ir kiti“, – sakė LPK prezidentas

Jo nuomone, tarp pabėgėlių, kurie patenka į Lietuvą per Baltarusiją, galinčių dirbti yra apie 5-7 proc. Likusių integracija į darbo rinką užtruktų ilgiau, todėl reikėtų paprastinti vizų išdavimo tvarką kaimyninių šalių piliečiams.

R.Varkulevičius siūlo didinti skolinimosi limitą savivaldybėms

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Rimas Varkulevičius kalbėdamas apie poreikį stiprinti savivaldą ir jos investicijas, atkreipė dėmesį į skolinimosi limitą.

„Mes esame girdėję, kad kai kurios savivaldybės turi limitus, susijusius su grąžinamų paskolų dydžiu. Jos yra tikrai niekingai menkos. Jei mes norime išlaikyti vystymosi tempus ir iššūkius, kuriuos kelia ateinantis finansinis periodas, žalioji ekonomika, pramonės revoliucija 4.0, visi tie dalykai yra labai svarbūs“, – teigė jis.

Vilniaus prekybos ir pramonės amatų rūmai
Vilniaus prekybos ir pramonės amatų rūmai

R.Varkulevičius pridūrė, kad savivaldos finansinių galių stiprinimas galėtų padėti spręsti ir darbo jėgos problemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius