Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prie bankroto atsidūrusius Puerto Riką ir Graikiją vienija jos gyventojų priešiškumas pokyčiams

Puerto Rikas išvengė bankroto paskelbimo praėjusį trečiadienį, tačiau ekspertai teigia, kad jį sala anksčiau ar veliau privalės paskelbti. Tokiai nuomonei pritaria ir salos gubernatorius Alejandro Garcia Padilla, pareiškęs, kad negavus pagalbos iš išorės, bankrotas tikrai bus paskelbtas, rašo naujienų svetainė foreignpolicy.com.
Gatvės muzikantas Puerto Rike
Gatvės muzikantas Puerto Rike / „Scanpix“/AP nuotr.

Nemažai žmonių veda paraleles tarp šios JAV teritorijos ir Graikijos – šalies, kurios bankroto tikimybė šiuo metu yra itin didelė. Tačiau egzistuoja vienas skirtumas – vadinamasis grexit turėtų dideles pasekmes viso pasaulio ekonomikai, o nemokumą paskelbus Puerto Rikui, įtaka kitoms šalims būtų ribota.

Vis dėlto, abu atvejai turi vieną bendrybę – didžiausia jų problema yra jų gyventojų požiūris. 

Vis dėlto, abu atvejai turi vieną bendrybę – didžiausia jų problema yra jų gyventojų požiūris.

Graikai visomis išgalėmis priešinasi pensijų reformai. Šiuo metu šioje šalyje pensinis amžius siekia 67 metus, o Vokietijoje – 69 metus.

Be to, pagal Graikijos įstatymus daugybės profesijų darbuotojai į pensiją gali išeiti gerokai anksčiau.

Tiek Graikijoje, tiek kitose pietinėse euro zonos šalyse – Portugalijoje, Ispanijoje ir Italijoje dosnios socialinės išmokos ir ankstyvas išėjimo į pensiją amžius jau seniai yra norma.

Puerto Rike, lyginant su likusia JAV dalimi, minimalus valandinis atlygis yra toks pats, tačiau čia yra gerokai daugiau jį gaunančių žmonių. Žemyninėje JAV dalyje minimalų atlyginimą vidutiniškai gauna 16 proc. gyventojų, o Puerto Rike šis skaičius siekia trečdalį.

Saloje jau pasigirdo siūlymų mažinti minimalią algą. Tokiu būdu darbdaviai turėtų daugiau laisvų pinigų ir galėtų pasamdyti daugiau darbuotojų, o tai stimuliuotų ekonomiką.

Tačiau ekspertai supranta, kad tokį pasiūlymą pateikusi vietos valdžia užsitarnautų didelį gyventojų pyktį.

Vis dėlto, gali būti, kad tik nepopuliarūs sprendimai gali būti vienintelė panacėja, norint išgelbėti Puerto Riko ekonomiką nuo žlugimo.

„Neturime prieigos prie Pasaulio banko ar Tarptautinio valiutos fondo (TVF). Federalinė vyriausybė nėra suinteresuota Puerto Riko gelbėjimu. Kongresas taip pat. Esame sudėtingoje situacijoje“, – sakė „Naujosios ekonomikos centro“ analitikas Sergio Marxuachas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius