Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 19 /14:48

Prieš pat rinkimus prezidentė netikėtai pasiūlė padidinti pensijas, bet ekonomistai tokiam siūlymui nepritarė

Likus mažiau nei savaitei iki rinkimų, prezidentė Dalia Grybauskaitė į prezidentūrą susikvietė ekonomikos ir socialinės politikos ekspertus, su kuriais aptarė priemones, kurios mažintų socialinę atskirtį ir užtikrintų oresnį pragyvenimą mažiausias pajamas gaunantiems ir sergantiems žmonėms.
Prezidentė su ekspertais
Prezidentė su ekspertais / R.Dačkaus nuotr.

Susitikime su ekonomikos ir socialinės politikos ekspertais aptartos galimybės padidinti mažiausias pensijas ir palaipsniui peržiūrėti nedarbo draudimo išmokas. Šiuo metu 126 tūkstančiai žmonių gauna vos 324 – 650 litų pensijas.

Prezidentės teigimu, šiandien socialinę atskirtį patiria ir atsakingą, pasiaukojamą darbą atliekantys socialiniai, kultūros, kiti biudžetinių įstaigų darbuotojai, kurių algos siekia vos 1000 litų. Todėl D.Grybauskaitė siūlo peržiūrėti ir Vyriausybės nutarimais reguliuojamų biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų nustatymo tvarką, rašoma prezidentūros pranešime spaudai.

Prezidentė taip pat siūlo į prieškrizinį lygį grąžinti ligos išmokas laikino nedarbingumo atveju. Šiuo metu pirmas 3 nedarbingumo dienas mokama 80 proc. atlyginimo, o kitas 40 proc. algos. Dėl to šeimos susiduria su finansiniais sunkumais, o darbuotojai eina į darbą nepasveikę. Šiam pasiūlymui pritaria ir susitikime dalyvavę pacientų organizacijų atstovai.
Susitikime dalyvavo Boguslavas Gruževskis, Romas Lazutka, Rimantas Rudzskis, kiti socialinės politikos ekspertai.

Embed Music – Embed Audio – Grybauskaitė susitiko su ek...

Pensijų didinimui nepritaria

Susitikimą su ekspertais D.Grybauskaitė surengė likus mažiau nei savaitei iki antrojo prezidento rinkimų turo. Prof. Boguslavas Gruževskis sakė nemanantis, kad susitikimas buvo rinkiminės kampanijos dalis.

Europos komisijos atstovybės Lietuvoje nuotr./Profesorius Boguslavas Gruževskis
Europos komisijos atstovybės Lietuvoje nuotr./Profesorius Boguslavas Gruževskis

„Aš asmeniškai šio susitikimo nevertinu kaip populizmo. Aišku, norėtųsi, kad darbas būtų sisteminis, susitikimai – reguliarūs“, – sakė B.Gruževskis.

Jis pritarė prezidentės minčiai, kad reikia palengvinti mažas pensijas uždirbančių žmonių gyvenimą, tačiau tai nereiškia, kad galima didinti pensijas.

„Iš vienos pusės yra svarbu rūpintis mažas pensijas gaunančiais gyventojais, kurių yra virš 100 tūkst. Bet aš asmeniškai atkreipiau dėmesį, kad tai neturėtų būti daroma didinant pensijas. Mes neturime savo sprendimais ardyti draudiminių principų. Jeigu norime padėti pensininkams, kuriems reikia padėti, kad tą turėtume daryti papildomai – teikti pagalbą mažas pensijas gaunantiems gyventojams“, – sakė profesorius.

Pasak jo, reikėtų žiūrėti į pensininko, taip pat jo artimųjų pajamas. Pensininką remiantiems žmonės darbovietės galėtų suteikti tam tikras lengvatas. Jeigu tai nesuveiktų, turėtų veikti paramos programos, kurios skirtų lėšų mažas pensijas gaunantiems gyventojams.

Arba visiems, arba nė vienam

Parlamentaras Algirdas Sysas 15min.lt sakė, kad pensijų didinimas tik mažas pensijas gaunantiems žmonėms būtų nesąžiningas, jam greičiausiai pasipriešintų Konstitucinis teismas.

BFL nuotr./Algirdas Sysas
BFL nuotr./Algirdas Sysas

„Ką reiškia mažas pensijas? Tai yra dydis, kuris yra nenumatytas įstatymuose ir galbūt dirbtinai susiformavo po to, kai konservatoriai nuo 650 Lt pensijas mažino, o iki 650 Lt nemažino“, – sakė A.Sysas.

Visi kiti bandymai kaip nors kitaip didinti atsirems į Konstitucinio Teismo sprendimus. Jis ir priėmė sprendimus kompensuoti pensijas vien dėl to, kad buvo neproporcingai mažinta, – sakė A.Sysas.

Pasak jo, pensijas reikėtų didinti visiems. Pensijas reglamentuoja du dydžiai – bazinė pensija ir draudžiamosios pajamos.

„Visi kiti bandymai kaip nors kitaip didinti atsirems į Konstitucinio Teismo sprendimus. Jis ir priėmė sprendimus kompensuoti pensijas vien dėl to, kad buvo neproporcingai mažinta“, – sakė A.Sysas.

Pensijoms per mėnesį „Sodra“ išleidžia apie 900 mln. Lt. Todėl, pasak A.Syso, didinant visas pensijas, tai būtų reikšmingos sumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius